tp_leserinnlegg

Mer om kommune- og fylkesstruktur

Vi starter dagen med nok et leserbrev om kommune- og fylkesstruktur! Denne saka ser ut til å engasjere, og innlegg på sosiale media viser at meningene i Rindal ikke er så entydige som kommunestyrevedtaka.


Kommentar til Johan Helgetun sitt leserbrev.

Som Johan Helgetun skriver, skal Jon Kristian Aune ha stor ros å stå fram i Driva med sine meninger. Stor ros skal også Johan Helgetun ha for det som er lagt ut på Trollheimsporten.


Egentlig tenkte jeg å la dette temaet om kommunestruktur og fylkestilhørighet ligge og innrømmer nå at jeg, og kanskje flere, har vært litt likegyldig til dette. Men artikkelen i TK onsdag 19.mai provoserte meg så mye at jeg vil gjerne få komme med noen kommentarer.


Jeg har aldri helt skjønt denne forkjærligheten til Orkdalsregionen og den store skepsisen det er til Surnadal og Møre. Det hevdes at vi har det best som vi har det, som liten, og det kan så være, men sentrale myndigheter vil ikke det.


Da er det jeg ikke helt skjønner at det er så om å gjøre å bli så stor med et senter i Orkdal.


Jeg resonnerer slik at medbestemmelse blir mindre dess større vi blir. Ut i fra det er jeg overbevist om at vi vil få mest innflytelse på egen utvikling i en ny kommune sammen med Surnadal og Halsa. Vi vil klart bli mindre hørt i en storkommune i Orkdalsregion.


Vi har gode kontakter mot Sør-Trønderlag spesielt innen idrett, men det vil ikke opphøre.


For å provosere litt sitter jeg med en følelse av at min generasjon ser med litt store øyne på den tiden det var landsgymnas på Follo og Rindal var en stor aktør innen ski og langrenn.
Det ble nok da skapt positive relasjoner som jeg mistenker litt enkelte har overført til politikken.


At ordføreren påstår at Rindal, Halsa og Surnadal ikke er en felles arbeidsmarkedsregion med å si at det er null pendling mellom Rindal og Halsa syns jeg er et lettvint argument. Rindal er klart en felles arbeidsmarkedsregion med Surnadal.


Jeg er selv en av mange som nå i flere år har pendlet til Surnadal uten noe problem.
Reisetid til sentrum i Surnadal er den samme for meg som for de som bor i Stangvik, Todalen og Bøfjorden.


Det jeg er opptatt av er å bevare dette og akseptere at ikke alle kan gå eller sykle på jobb.

Det vi må satse på er selvsagt å ha, - og få, nye arbeidsplasser, men vi må få folk til å bo i Rindal. Vi må få, - spesielt nyetablerte, til å se Rindal som et boalternativ selv om arbeidsplassen er i Surnadal.


Vi bør ta innover oss at også Surnadal er en del av vår arbeidsmarkedsregion og at vi ut i fra det må kjempe med Surnadal om bosetting.


Som sagt, jeg finner det naturlig å snakke mer sammen med Surnadal. Vi har mye felles og samarbeider om mangt og mye - og jeg vet med sikkerhet at Surnadal beundrer Rindal for hva som skapes her og den holdningen som er i Rindal til å tenke nytt.


Så er jeg av den oppfatning at vi blir slukt i storkommunen i Orkdalsregionen. Vi kan vel starte med å telle kommunestyrerepresentanter fra Rindal i en storkommune i Orkdalsregionen kontra en sammenslåing av Rindal, Surnadal og Halsa.


Dette er noen tanker som opptar meg. Det som Johan Helgetun legger fram er mer enn tanker, det er fakta som viser tall som får en til å tenke.


Men er det for sent å tenke?

 

Svein Halsetrønning


Født og oppvokst som Trønder med Trønderhjerte, bor i Rindal med Rindalshjerte, arbeider i Surnadal med Surnadalshjerte - er det rart jeg sliter?