Kollasj kulturtilskudd

Mer forutsigbarhet og rettferdighet

Fra og med i år endrer kulturavdelinga i Surnadal kommune på måten tilskudd og midler til kultur deles ut. Hensikten er å legge til rette for en jevnere og mer rettferdig fordeling.

Kommunens kulturenhet har ulike økonomiske virkemidler til rådighet som skal komme lag og organisasjoner, idrett, friluftsliv, samt kunst- og kulturprosjekter til gode. Disse kan deles inn i tre ulike hovedkategorier:

Kulturmidler kan i all hovedsak sidestilles med driftsmidler, og går til lag og organisasjoner. Sammenlignet med i fjor er den samlede størrelsen på midler som utdeles til idrett gått litt opp, men samlet sett er det satt av 330.000 til kulturmidler, forteller kultursjef Lilli Husby. Søknadsfristen her er 30. april.

For prosjektbaserte søknader er det kulturtilskudd det skal søkes om. Dette vil være tilfeller hvor man eksempelvis skal gi ut en bok, en CD, arrangere en konsert, utstilling og så videre. Her er det satt av totalt 70.000.

I tillegg har ungdomsrådet et budsjett på kr. 20.000 øremerket tilskudd til arrangementer av og for barn og unge.

- Tidligere ble tilskudd delt ut fortløpende, med andre ord etter først til mølla-prinsippet, så det var litt tilfeldig hvem som fikk søknaden innvilget, sier Husby.

Det er tilfeldighetene kulturavdelinga nå vil til livs, så bevilgningene blir mer forutsigbare og mer rettferdig fordelt. Avdelinga jobber samtidig i disse dager med å utforme kriterier, så søkere får tydeligere retningslinjer å forholde seg til.

- Vi har som mål at alle skal bli behandlet likt innen det offentlige systemet, og i henhold til kulturloven.

I mars gjorde derfor formannskapet vedtak om å sette to søknadsfrister for prosjektbaserte søknader i løpet av året: 1. mars og 1. september. For inneværende år gjelder fristene 18. april og 1. september. De samme fristene gjelder også søknader til ungdomsrådet.

Men hva med prosjekter som blir planlagt først i oktober og gjennomført i desember?

- Tidsfristene kan for noen føles som en hemsko, men vi oppfordrer alle til å planlegge tidlig, sier Husby.

Ved siden av kulturmidler og -tilskudd kommer Kleivafondet og Kleivaprisen. Det er kommunen som disponerer midlene og avgjør hvem som skal motta disse hvert år, men de er underlagt en egen ordning, forklarer Husby. Her er søknadsfristen 18. april.

 

Samarbeid om kultur

I 2015 var kulturavdelingas budsjett på 1,8 millioner. I 2016 var det redusert til litt over en million, mens det for 2017 er krympet ytterligere, til 995.000. Av det totale budsjettet vil ca. 525.000 gå til kommunens mange faste avtaler med lag og organisasjoner.

Med en halvering av budsjettet i løpet av to år har kulturavdelinga derfor foreslått å tilrettelegge enda mer for kultur og idrett, blant annet via gratis leie av kulturhus samt gratis leie av idrettshall for alle under 19 år.

- Vi må prøve å se det positive i det. På tross av et sterkt redusert budsjett har vi faktisk midler og tilskudd å dele ut, sier Husby.

Ungdomskonsulent Lars Sæther peker på at kommunen er helt avhengig av frivilligheten for å holde kulturen i lokalsamfunnet i hevd, og understreker at kulturavdelinga på sin måte gjør sitt ytterste for å tilrettelegge og bidra til dette.

- Det er i frivilligheten den viktigste innsatsen gjøres, fastslår Sæther.