Mer enn bare en kaffekrok

Frivilligsentralen dro med seg Rindal Demensforening og Rindal Sanitetsforening til å åpne et sted hvor alle og enhver som vil, kan møtes hver onsdag. De kaller det kaffekroken.

Tekst og foto: Ada Lillegård.

 

Hver onsdag mellom 10:00 og 14:00, er det duket for kaffekrok. Onsdag denne uken satt demensforeningen med ansvaret. Det var salg av kaffe, kjeks og vafler. Tanken bak dette ble nokså spontan.

- Anni Karlstrøm tipset om noe aktivitet på onsdager. I og med man trenger folk på frivilligsentralen, og hun ikke er der på onsdager, så ble denne ideen interessant. 6-8 stk. meldte seg frivillig, forteller Ingrid Rindalsholt Løfald, daglig leder for demensforeningen.

Løfald er glad for å kunne være en del av en slik ordning. Hun er også glad for at man fikk være to og to.

- Det gjør det litt lettere å lage både maten og kaffen, samtidig som å snakke med folk. Man kan bytte litt på det, sier Løfald.

 

En ordning for alle

Etter to ganger, er det enda ikke mange som vet om kaffekroken. Ann Ingeborg Grimsmo forteller at hun håper folk benytter seg av anledningen å stikke innom når de føler for det.

- Selv med plakater over døra, er det fortsatt veldig anonymt. Det håper vi endrer seg etter hvert, sier Grimsmo.

Sist onsdag var det 12 stk. som tok seg anledningen til å komme. Frivilligarbeiderne er veldig glade for å være i sentrum, i og med at det er greit å komme seg dit når man er på matvarebutikken eller sporten.

- Samtidig er det lov å vente her inne om man for eksempel venter på bussen, smiler Løfald.

 

Demensforeninga vil bli sett

Foreninga har et stort ønske om at dette skal få innbyggerne bevisst på foreningene. Demensforeninga har bare få frivillige, og ønsker at folk vet om dem.

- Vi har laget et opplegg som kalles ”aktivitetsvenn”. Vi, og andre som vil, hjelper til med å samle inn penger ved hjelp av aktiviteter og musikk. For ikke så lenge siden, hadde vi musikeren Odd Are Halaas på besøk på eldresenteret. Han sang og spilte for demensrammede og resten, forklarer Løfald.

Det sies at musikk- og lydsansene er det som forsvinner sist hos demenssykdommen. Derfor spilte Halaas gamle låter av Beatles og andre band som var en hit hos de unge på 50- og 60-tallet.

- Det ble en stor suksess å få han med på dette. De eldre sang og nynnet med, og husket hvert eneste vers. Dette er det vi gjør. Vi satser på aktiviteter og samler inn penger til demensrammede mennesker. Siden vi ikke er noen kommunal forening, gjør vi alt selv. Det er frivillig arbeid, forteller Løfald.

 

Alle onsdager frem mot sommer

Kaffekroken er et samarbeid mellom frivilligsentralen, demensforeninga og sanitetsforeninga. Foreningene bytter på hver sin onsdag med å arrangere kaffekroken. Det er noen timer for de som er hjemme eller venter på noe, får komme å ta seg en kaffekopp og møte kjentfolk.

- Det vil arrangeres alle onsdager frem mot sommeren, så får vi se hva som skjer etter det. Vi håper kaffekroken blir litt kjent, så folk vil komme innom og slå av en prat, avslutter Løfald.

Aud Øyen og Ingrid Rindalsholt Løfald_690x458.jpg

Aud Øyen og Ingrid Rindalsholt Løfald. Foto: Ada Lillegård.

Kaffekroken 1 foto Ada Lillegård_690x458.jpg

Dagny Karlstrøm, Ann Ingeborg Grimsmo, Ane Gundersen, Ingrid Haltli, Ingrid Løfald og Aud Øyen. Foto: Ada Lillegård.