Eivind Lilleås orig

Med skråblikk fra Surnadal

Surnadals helt ferske kommuneoverlege Eivind Lilleås er intet mindre enn et internettfenomen. Han har nemlig skrevet Tidsskrift for den Norske Legeforenings mest leste artikkel noensinne, titulert «Skråblikk fra et sykehusmottak». Nå har Lilleås flyttet med seg skråblikkperspektivet fra Orkdal til Surnadal.

Trollheimsporten møter en blid og opplagt Lilleås på Hammerkaféen. Den nye kommunelegen har ikke fått lov å være lenge i bygda før lokal presse slår kloa i ham. Noe motvillig går han med på et intervju over dagens middag. Han forstår jo at folk er nysgjerrige.

1. mars hadde Lilleås sin første arbeidsdag i kommunen. Han er ansatt i 100% fast stilling, hvorav 30% utgjør ansvar som kommuneoverlege, noe som gjør at Lilleås har samfunnsmedisinsk ansvar i kommunen. Herunder faller arbeidsoppgaver i forbindelse med smittevern, eventuelle sykdomsutbrudd og folkehelse.

 

Internettfenomen

Eivind Lilleås er født og oppvokst på Løkken. I tillegg til utdanning i Krakow, Polen, har Lilleås rukket både vikariat i Rindal, sommerjobb i ambulansetjenesten og en velkjent arbeidshverdag som sykehuslege på Orkdal sjukehus. Det var her han sakte men sikkert samlet nok arbeidstimer og frustrasjon til å produsere et høyst kritisk men likeså humoristisk skråblikk på sin egen arbeidshverdag. Han ønsket å sette ord på hvordan helsevesenet er organisert, noe som resulterte i at artikkelen ikke bare er tiddskriftet.nos mest leste noensinne, med 85.000 treff, men også den mest delte og mest kommenterte. Fysioterapeuter, pasienter og overleger har hyllet Lilleås’ artikkel, til stor overraskelse for forfatteren selv.

- Det er tydelig at jeg traff et gjenkjennelsespunkt hos mange, sier Lilleås.

Den seks år lange studietiden i Krakow ble ikke bare fylt med pensum og pugging, det store norske studentmiljøet la også grunnlaget for fritidsaktiviteter av ymse slag. Ett av de mer ambisiøse foretakene var etableringen av studentbandet Bleeding Foreskins. Navnevalget må riktignok sies å være noe kuriøst for legen, men studentene kan antas å ha hørt at navnet skjemmer ingen. Spillejobber og studiebesøk til tross – «syngingen» og «gitarspillingen» (Lilleås’ egen tegnsetting) tok slutt og turnus i moderlandet tok over. Nå kunne Lilleås snart oppfylle livsdrømmen: å reise seg på flyet hvis noen spurte om det var en lege om bord.

 

Fra sykehus til Surnadal

Lilleås trives på bygda, og han trives med å hjelpe folk. Det er også lett å forstå at han trives bedre med mer arbeid på dagtid enn med hyppige innslag av nattevakt. Slår man disse to trivselsfaktorene sammen, kommer man frem til en egnet arbeidsplass i Surnadal. Én eller to månedlige økter på legevakten i Orkdal kommer man likevel ikke unna som en del av den interkommunale legevaktordningen.

- Arbeidsoppgavene er helt annerledes her i Surnadal enn i Orkdal, forklarer Lilleås.

Det viser seg blant annet i andre pasientgrupper, og allmennpraksisen gir en ganske annen hverdag sammenlignet med arbeid på sykehus.

- Pasienter havner jo på sykehus når sykdomsbildet trenger utredning, mens allmennpraksisen i stor grad handler om mindre kompliserte plager som forkjølelser og lignende, forklarer Lilleås.

 

Adresseendring neste?

Selv om Lilleås er sørtrønder av herkomst er han slett ikke ukjent med Surnadal. Somrene har blitt tilbragt på foreldrenes hytte i vakre Stangvika, det har blitt mange turer på Snota, og Lilleås har som tidligere nevnt kjørt ambulanse som sommerjobb. Han tør likevel ikke begi seg ut på en fyldigere karakteristikk av surnadalingene enn at de er «trivelige folk». Men han håper og tror på å stifte nærmere bekjentskap med innbyggerne når han omsider finner seg til rette i bygda.

- Jeg har lett for å trives, og synes det er overraskende mye som skjer i bygda! Og så har jeg jo funnet loftet på Domus, da, ler Lilleås.

Lilleås ser frem til både Vårsøghelg og Laksefestival, og blir gledelig overrasket når han får høre at det er trønderne i D.D.E som skal rocke Laksefestivalen i juni. Sosialiseringsmulighetene er med andre ord mange. På spørsmål om han kjenner til noen mer eller mindre kjente navn fra Surnadal eller Rindal, kommer svaret kontant:

- Roy Bolme! Han har jeg spilt fotball sammen med i Meldal, sier Lilleås om måltyven som nylig signerte for Rindal IL.

Så gjenstår det å se om Lilleås finner seg såpass til rette at han slår seg ned i Surnadal. Foreløpig pendler han nemlig mellom Orkdal og Surnadal hver eneste dag, men legen fra Løkken er åpen for å innlemmes i det gode surnadalsselskap.