IMG_0435

Åpen dag på Eldresenteret:

Matkåseri og minner fra krigen

Torsdag 9. april inviterte Rindal Pensjonistlag til Åpen dag. Fredrik Løset holdt matkåseri og det ble mimret om aprildagene 1940, noe flere av de i alt 55 oppmøtte i forsamlinga husket godt.

Fredrik Løset hadde valgt temaet mat til kåseriet. I et interessant og humørfylt innlegg overraska han forsamlinga med gode kunnskaper om mat. Han fortalte om matretter fra barne- og ungdomstida. Hvem har hørt om Brustuggurett før? Oppskrifta kom visstnok fra Amerika. Vassgrauten ble også omtalt. Og fra boka av Aasmund Olavsson Vinje, «Ferdaminne frå sumaren 1860», leste han diktet om «Grauten paa Grut». Ellers var han innom både potetnattvorre, sildball og retten «Heitgjort på stusse».  

Åpen dag var denne gang torsdag den 9. april. I år er det 75 år siden tyskerne invaderte landet vårt. Rønnaug Brønstad leste et intervju som Trond Heggem hadde gjort med Erling Holte for 25 år siden. Det het «Bomberegn på Rindalsskogen». Erling Holte var 16 år i 1940 og husket begivenhetene godt. Den 24. april bombet tyske fly Tiåbrua, og det var dramatisk både for mennesker og dyr. Husene på Vintervoll ble sterkt skadet, men brua var uskadd. Bombingen av Rindal sentrum den 27. april ble referert fra barndomsminner skrevet av Ivar Bakk.

Flere i forsamlinga husket aprildagene i 1940. Ildrid Grønli, Ingrid Børseth og Olga Løfald fortalte fra inntrykkene. Ellers ble det bestemt at flere minner fra 1940 kunne passe godt til program på en Åpen dag kommende høst.

I alt 55 personer tok turen til Eldresenteret denne dagen. Og med god servering, allsang og hyggelig samtale ble det sosiale aspektet ivaretatt.

Neste Åpen dag blir 7. mai. Da skal Verdens Aktivitetsdag markeres, og fysioterapeut Mildrid Kattem har allerede sagt ja til å være instruktør for aktivitetene.

IMG_0425_690x460.jpg

Mange møtte opp til Åpen dag den 9. april.

IMG_0431_690x1035.jpg

Fredrik Løset holdt et humørfylt kåseri om mat.

 

 

Tekst/foto: Helene Nergård