Magne Løfaldli foto Irene Sæterbø_690x481

Lokal verdiskaping

- Jeg reagerer på at ved å sende råmaterialet fra oss, så går vi glipp av en stor del av verdiskapinga, sier prosjektleder i nettverket Innovasjonstre, Magne Løfaldli.

NRK Møre og Romsdal har i dag dette oppslaget om planene til SIV Inkubator som administrerer nettverket Innovasjonstre.

Magne Løfaldli (foto øverst: Iren Sæterbø) meiner at vi må foredle råvarene sjøl, og ikke sende de til utlandet for så å importere ferdige produkt tilbake til høg pris.

Målet er å ta imot det tømmeret som kan leveres på Nordmøre og kanskje litt utenom til et helt moderne anlegg der stokken først blir skanna, undersøkt og sortert, før den blir dirigert videre gjennom anlegget for optimal utnytting.

- Etter skanninga blir stokken plassert og vridd i forhold til kvist for best mulig utnytting av stokken, forteller Magne Løfaldli til Trollheimsporten. Det skal bli null avfall!

Dette blir ikke et gigantanlegg, men det blir effektivt. Tømmermengda er omtrent den samme som Allskog tar imot fra dette distriktet idag.

Surnadal Havn nyasfalt_690x443.jpg
Den nyasfalterte industrikaia i Surnadal blir offisielt åpna mandag 16. januar. (Foto: Karin Halle) Det er viktig at den blir ei utskipinghavn av mest mulig foredla råvarer, meiner Løfaldli.

Finansieringa av behandlingsanlegget er sikra av Innovasjon Norge, Fylkesmannen i Møre og Romsdal, SuSu (Utviklingsprogrammet for Sunndal – Surnadal) og medlemsbedriftene i nettverket.

 

Se hele artikkelen her på NRK Møre og Romsdals nettsider.

Trollheimsporten hadde denne artikkelen om tømmerbehandlingsanlegget i juni 2016.

Natt på havna foto Magne Løfaldli_690x424.jpg
Nattlig arbeid på Surnadal havn.Foto: Magne Løfaldli.