NVE logo 340x203

Løyve til ny kraftleidning

I ei pressemelding informerer Norges Vassdrags- og Energidirektorat om at dei har gjeve løyve til Statnett for å byggje ein ny 47 km lang 420 kV kraftleidning frå Trollheim transformatorstasjon i Surnadal kommune til Viklandet transformatorstasjon i Sunndal kommune. NVE meiner at leidningen er eit naudsynt tiltak for å kunne tilknytte konsesjonsgjeven ny vindkraftproduksjon i Snillfjordområdet, samstundes som leidningen vil betre forsyningstryggleiken og gje auka overføringskapasitet gjennom Midt-Norge.

Frå Trollheim transformatorstasjon (no Surna transformatorstasjon) til Rennsetvatnet i Sunndal kommune skal den nye 420 kV-leidningen byggjast parallelt på sørsida av dagens 420 kV leidning Klæbu–Viklandet. Noverande leidning vil rivast etter at ny 420 kV leidning er sett i drift.Frå Rennsetvatnet til Viklandet transformatorstasjon vil 420 kV-leidningen byggjast i eksisterande 300 kV-trasé, parallelt på nordsida av eksisterande 420 kV leidning. Det inneber at eksisterande leidning må rivast før den nye 420 kV leidningen vert idriftsett.

Etter NVE si meining er nye ulemper hovudsakleg knytt til anleggsperioden. NVE set krav om utarbeiding av ein miljø-, transport- og anleggsplan for å ta best muleg omsyn til nærmiljø, naturmiljø og samfunnsinteresser, særskild i anleggsfasen.

 

Dette står å lese på NVEs nettsider:

Fra Trollheim transformatorstasjon til Rennsetvatnet i Sunndal kommune skal den nye 420 kV-ledningen bygges parallelt på sørsiden av dagens 420 kV ledning Klæbu-Viklandet. Fra Rennsetvatnet til Viklandet transformatorstasjon vil 420 kV-ledningen bygges i eksisterende 300 kV-trasé, parallelt på nordsiden av eksisterende 420 kV ledning. Dagens 300 kV ledning vil rives etter at ny 420 kV ledning er satt i drift. På strekningen hvor det skal bygges i eksisterende trasé vil 300 kV ledningen rives før 420 kV ledningen idriftsettes.

En ny 420 kV kraftledning mellom Trollheim og Viklandet vil etter NVEs vurdering legge til rette for tilknytning av konsesjonsgitt ny fornybar vindkraftproduksjon i Snillfjordområdet, samtidig som ledningen vil forbedre forsyningssikkerheten og gi økt overføringskapasitet gjennom Midt-Norge.

Antallet kraftledninger på strekningen vil forbli uforandret etter at 420 kV ledningen er satt i drift og 300 kV ledningen fjernet. NVE konkluderer med at ledningen i driftsfasen vil ha få nye virkninger for allmenne interesser sammenlignet med dagens situasjon. For å redusere de negative virkningene av kraftledningen i anleggsfasen setter NVE vilkår om at det skal utarbeides en miljø,- transport- og anleggsplan hvor det blant annet skal beskrives hvordan omfanget av kjøring i myrområder i forbindelse med bygging av ledningen kan begrenses/reduseres. NVE setter også vilkår for å ta hensyn til naturmangfoldet i både anleggs- og driftsfasen.