Letthus AS er i gang igjen

Rett før sommerferien kom nyheten om at Letthus Rindal AS var konkurs. Elleve ansatte mistet jobben. Nå har fire tidligere ansatte gått inn med kapital, og startet opp på nytt med navnet Letthus AS. Vogner fra Letthus kan du se nesten hver kveld i Sinnasnekker'n på TVNorge.

Ansatte og kommunen_690x487.jpg
Enhetsleder næring Grete Elshaug og ordfører Ola T.Heggem fra Rindal kommune har vært gode støttespillere i prosessen med å få bedriften i gang igjen. Heidi Bergheim, Stein Ivar Børset, Brynjar Loe og Martin Rise er de fire som har gått sammen om å starte opp på nytt.
 

De fire som har gått inn i bedriften på eiersiden er Martin Rise (daglig leder/salg/produksjon), Heidi Bergheim (kontor) og Stein Ivar Børset og Brynjar Loe i produksjon. Som eiere har de med seg Lokalt løft og El-Co AS. Styreleder i Letthus AS er Nils Stokke.

Eiendomsselskapet er fortsatt eid av Tysse AS, så Letthus AS leier lokalene av dem. De kjøper også fortsatt understell fra Tysse.

Rindal kommune har vært en god støttespiller for å få bedriften på beina igjen. Ordfører Ole T Heggem sier at konkursen i sommer kom nokså brått og uventet. Vi ble vel litt tatt på senga, sier han. Men Rindal kommune kom fort på banen og engasjerte rådgivingsfirmaet Sensacon til å gå igjennom regnskapstallene og driften, for å finne ut om det var grunnlag for å prøve å starte opp på nytt.

Det var store røde tall ved konkursen, forteller Martin Rise. Det var på ingen måte en selvfølge at man skulle velge å starte opp igjen. Vi var usikre på om vi kunne få til lønnsom drift, sier han. Men med støtte og hjelp fra kommunen og rådgivning fra Sensacon og Odd Inge Løfald kom de til slutt fram til en driftsmodell som de ønsket å prøve. Her har man nå en plan bl.a. på hvor mange vogner man må produsere pr år for å få til lønnsom drift, og hvor mange ansatte man kan ha.

Det var to grunner til at vi ønsket å komme fort igang igjen med driften her, sier Ola T Heggem. For det første for å bevare kontinuiteten i markedet, og for det andre for å ta vare på navnet Letthus, som er et godt innarbeidet navn i dette markedet. Letthus har også vært en betydelig arbeidsplass i Rindal helt siden oppstarten i 1992.

Nå er Letthus AS også i dialog med Innovasjon Norge mht produktutvikling. De driver produktutvikling, og skal forbedre vognene etter hvert. Vi har bl.a. planer om å gå mer over til glassfiber, forteller Martin Rise.

Vi er glad for at bedriften nå er i gang igjen, sier Ola T Heggem. Det er godt at man har produksjonen i gang igjen nå mot høsten, for dette er tradisjonelt den traveleste tida på året for bedriften. Det er jo litt i gründerens ånd at kommunen har hjulpet bedriften igang igjen, sier ordføreren. Bedriften ble jo i sin tid startet av tidligere ordfører i Rindal, Paul Haugen.

Martin Rise og Heidi Bergheim har nå god tro på det dette skal gå bra framover. Det er viktig å tilpasse seg markedet, sier de, og vi håper og tror at vi har klart det. Så langt synes de at det går bra, og at de holder seg til planen. De begynner i det små, og håper å kunne vokse litt etterhvert. Man må bygge stein for stein, sier de. Paul Haugen var jo også nøkern da han startet bedriften i 1992, og han var veldig god på dette, sier Martin Rise.

Bedriften har et unik produkt, og de selger til hele landet. Tidligere har bedriften solgt vogner også til Svalbard, Sverige og til og med til Vietnam! Det går mest i produksjon av nye vogner, men det er også noe reparasjoner og salg av deler. Av og til trenger noen et nytt vindu, dør, nesehjul eller takluke til vognen sin, og da kan de bestille det hos Letthus AS.

Vi har levert fiberskjøtevogner til telebransjen, og vi har også levert kontrollkabiner til Drammen Yard, forteller de. Dette er et lite rom med store vinduer som skal stå i et tårn på en båt. Nå er de i gang med en ny slik kontrollkabin.

Kontrollkabin til Drammen Yard_690x892.jpg
Brynjar Loe og Martin Rise foran det som skal bli en ny kontrollkabin til Drammen Yard.
 

I disse dager kan du se vogner fra Letthus nesten hver kveld i Sinnasnekker'n på TVNorge. Her bruker TV-teamet vogner fra Letthus, og disse vognene er stadig å se på skjermen. Dette er god reklame, sier Heidi Bergheim. Disse vognene ruller jo mye rundt på veiene, og de blir lagt merke til. Vognene til Sinnasnekkern er en ekstra påkostet utgave, kan Heidi Bergheim fortelle. - Jeg solgte faktisk en vogn etter å ha lagt ut en filmsnutt av en av Sinnasnekker'n-vognene på facebook, forteller Martin Rise. Det er greit å være åpen for flere mulige salgskanaler.


Sinnasnekkern.jpg
Vogn til Sinnasnekker'n. (Foto: Lediard Foto - Nathan W. Lediard)

Vogn til Meldal Byggservice AS_690x442.jpg
Denne vogna er produsert for Meldal Byggservice AS, og står klar til henting

Produksjonshallen_690x394.jpg
Produksjonshallen hos Letthus AS