Paul Hole

Leter etter gull i Rindal

Paul Hole fra Kristiansund har en litt uvanlig hobby. Han er gullgraver, og bruker pinsehelga på å lete etter gull i Rindal.


Et område med mye mineraler

På et litt bortgjemt sted i Rindal forgår det en litt uvanlig aktivitet denne helga - Gullgraving, i moderne versjon. Paul Hole var her og lette etter gull sammen med en kamerat i september i fjor, og nå er han tilbake for å prøve lykken igjen. Han vil helst at vi ikke forteller nøyaktig hvor han er. Men dette er det første stedet i Rindal hvor han har tenkt å sjekke ut mineralforekomstene. Han har funnet fram hit ved å studere geologikart og gamle rapporter. Så vidt han vet er det ingen som har prøvd seg på å lete etter gull i Rindal tidligere. 

- Hele Rindal er et høyt mineralisert område, og man må jo begynne en plass, sier han. - Det er ulike bergarter her som tilsier at det også kan finnes gull.

DSC_0894.jpg
"Det er ikke gull alt som glimrer" - Det er mye som glimerer i denne steinen, men det er sannsynligvis svovelkis.

Han viser fram en stein som inneholder små korn som blinker i sola. Dette er sannsynligvis svovelkis. Når man kommer over slike korn i elva så tas de av strømmen. Gullkorn, derimot, synker til bunns.


Gullgraving som hobby

Paul Hole bor og jobber i Kristiansund, og letingen etter gull er bare en hobby. Han har bare holdt på med dette i ett års tid. I mai i fjor ble han med en kamerat som hadde holdt på med det en stund, og hadde skaffet seg det nødvendige utstyret. "Gullgraving" er en uvanlig og spennende hobby, men det krever tid og tålmodighet, og ingen har blitt rik av dette så langt. 


Var nær Norges største gullklump

I fjor sommer ble Norges største gullklump funnet i elva Gisna i Rennebu. Paul Hole er medeier i andelslaget som har mineralrettighetene i den delen av Gisna der gullklumpen ble funnet. Han var selv med og lette etter gull i Gisna i fjor sommer. Han forteller at den første rekord-gullklumpen på 19,56 gram ble funnet i juni i fjor, bare 20 meter unna der han selv hadde lett. I august ble det funnet en gullklump som var nesten dobbelt så stor, hele 34,9 gram. Dette er norgesrekorden nå, og den ble funnet bare 40 meter unna Hole sitt leteområde.

Han forteller at han fant 5 gram gull i Gisna i fjor sommer, og han mener at det er gode sjanser for å finne mer i år. Sammen med kameraten har han planlagt å dra tilbake dit et par uker i juli.


Lange arbeidsdager

Hole synes det er greit å bli kalt gullgraver. Selv om man nå bruker moderne utstyr, og ikke akkurat graver i jorda for å finne gullet. Vaskepanna er tidløs, den brukes fortsatt.
 

Moderne "gullgraving" foregår med slamsuger i elva. Man dykker ned til bunnen og suger opp sand og stein, og massene grovsorteres automatisk i maskinen. På slutten av dagen sorteres massene på nytt, og til slutt bruker man vaskepanna for å sortere de fineste kornene.

- Så vi har tidsfordriv om kvelden også, smiler han.


Liker å være ute i naturen

Han har valgt denne hobbyen fordi han er en friluftsmann, og synes det er fint å være ute i naturen. Han slår leir og bor i telt på stedet der han leter. Man bruker gjerne noen dager på samme sted, for det er ganske tidkrevende å bære 300 - 400 kg utstyr ned til elva og komme i orden. Like mye arbeid er det å rigge ned og bære opp alt når man er ferdig. 

Som oftest er de to eller tre mann sammen, men denne helga var kameraten opptatt, så Hole valgte å ta turen alene.

DSC_0906.jpg
Slamsuging med våtdrakt og blybelte. Med blybelte er det enklere å nå bunnen, og man blir ikke så lett tatt av strømmen i elva.

DSC_0908.jpg
Slamsugeren på flåten kalles en "dredge". Motoren sørger også for oksygentilførsel når man dykker.


Fritt fram å lete

Paul Hole forteller at det er fritt fram for alle å lete etter gull i Norge, men hvis man finner noe må det avklares hvem som har rettighetene. Derfor tar han alltid en prat med grunneierne før han begynner å lete.

Hvis han ikke finner gull på dette stedet i Rindal kommer han neppe tilbake hit, men han har blinket ut to andre steder i bygda som han vil sjekke ut når han får tid. Vi krysser fingrene for at det dukker opp en aldri så liten gullklump i Rindal også...


Du kan følge med på gullgraver-eventyret på Youtubekanalen Norse Prospectors. Her kan du blant annet se hvordan "dredgingen" fungerer under vann.