Gravemaskinsimulator

Lærerike karrieredager

250 elever fra Surnadal, Rindal, Halsa og Sunndal ble litt klokere på sine fremtidsvalg da de fikk kjøre gravemaskin, finne fingeravtrykk, måle blodsukker og lære om lokale bedrifter og skoler på karrieredager i Surnadal.

Karrieredagene er et arrangement i regi av Møre og Romsdal fylkeskommune, og arrangeres i hele fylket i samarbeid med lokale aktører, som Kristiansund og Nordmøre Næringsforum. Målet er at dagen skal bidra til at elevene får mer kunnskap om yrker og muligheter som finnes i egen region. Dette er ikke en messe, men en dag hvor elevene skal få en sjanse til å prøve, og oppleve, hvordan utdannings- og arbeidslivet er bygd opp og organisert. For å få til et vellykket arrangement, er dette en stor dugnad i samarbeid med utdanningsinstitusjoner, næringsliv og kommuner i regionen.

Ballbingen.jpg

Det er et høyt aktivitetsnivå i bingen, forteller toppidrettslærer Ingvild Berg fra Surnadal vidaregåande skole. Både Berg og rektor Mons Otnes (t.v, i blått) opplever at mange tiendeklassinger er usikre på studievalget, men at slike karrieredager er nyttige. Otnes opplyser at Surnadal vgs i tillegg arrangerte infomøte tirsdag kveld, hvor rundt 200 elever og foresatte fikk informasjon om studietilbud og omvisning på skolen. At foreldre og foresatte tilegner seg så mye informasjon om videregående opplæring som mulig, er avgjørende for at elevene får tatt et godt valg.

Fingeravtrykk.jpg

Wilfred og Tuva børster frem sine egne fingeravtrykk hos Per Rakstang Andreassen. Men om de kommer til å få bruk for teknikken som fremtidig håndballspiller og interiørdesigner er vel heller lite trolig. De setter likevel pris på å få utforske mulighetene, før de følger magefølelsen og interessene, som til syvende og sist avgjør hva man vil bli, opplyser Wilfred.

Svorka kran.jpg

Energimontør Ove Nortun (t.h.) og resten av gjengen på stand hos Svorka og El-Co ønsker seg flere i det elektriske arbeidslivet.

IN2Offshore.jpg

Iren Sæterbø fra bedriftsnettverket In2Offshore (t.h.) og Solrun Hafsås fra Sito Mek fikk konkurranse om oppmerksomheten fra 3D-printeren i midten.

Johannes, Eileen, Abiel og Erik.jpg

Fremtidig idrettsmann, økonom, fotballstjerne og elektriker: Johannes, Eileen, Abiel og Erik fra Sunndal.

Ingeborg Polden, rådgiver ved Surnadal ungdomsskule, ser at elevene er positive til en slik karrieredag - og spesielt når de får prøve seg med praktiske oppgaver.

- Det er en fin kombinasjon av skoler og bedrifter, og her får elevene se sammenhengen mellom skole og arbeidsliv, sier Polden.

Ambulanse
Førstehjelp
Svgs byggfag sage
Tingvoll balanseball
VIBO Pål Sande