Søndag
Søndag Regn
Regn
Flau vind
Mandag
Mandag Lettskyet
16°
Lettskyet
Svak vind
Hund_vinter_ski2_-_kred_Colourbox-Tryg_Forsikring

La ikke påskeferien ende i tragedie

Påsken er høysesong for kuttskader på hunder og hvert år blir mange firbeinte turkamerater skadet i skiløypene i påskeferien. Skadene skjer ofte på grunn av fjellski med stålkanter og er noen ganger svært alvorlige. 

Pressemelding fra Tryg forsikring
 
– Vi ser hvert eneste år tilfeller av hunder som er skadet i skisporet. Det største problemet med disse skadene er alvorlighetsgraden. Den hyppigste skaden er kutting av akillessenen. Dette er en alvorlig skade som krever langvarig rekonvalesens, og høy grad av kirurgisk kompetanse for at resultatet skal bli bra. Mange hunder får aldri 100 prosent førlighet tilbake i det skadete beinet, sier Tor Kvinge, veterinær ved AniCura Dyresykehus i Bergen som er tilknyttet Tryg Forsikring.
 
Mange hundeeiere har hundeforsikring og forsikringsbransjen merker også ekstra pågang i og etter påskeferien.
 
– Vi opplever hver vinter å motta flere skademeldinger om hunder som har skadet seg i skiløypene. Fjellski med stålkanter er ofte synderen når det kommer til kuttskader. Vi oppfordrer hundeeiere til å lære seg førstehjelp og ha med nødvendig førstehjelpsutstyr i sekken når hunden er med på skituren, sier Espen Opedal, leder for Tryg Forsikring.
 
Stikkskader fra stav
Dyresykehuset og veterinær Kvinge har førstehånds kjennskap til hvor stor skade ulykker i skiløypa egentlig kan medføre for hunder. Og det er ikke bare ski med skarpe kanter som utgjør en risiko.
 
– Vi ser også stikkskader fra stav. Dette er oftest inn til brysthule eller bukhule som alltid er alvorlig. Andre skader er kuttskader på lemmer fra skaresnø. Frostskader ser jeg lite av, men jeg har hørt fra kollegaer på Østlandet som ser dette hyppigere. Særlig utsatte er pung på hannhunder og jur på tisper, sier Kvinge.
 
Dette bør du ha i tursekken
Er du hundeeier og planlegger å ta med hunden på skitur i påsken bør du vurdere å bruke fjellski uten stålkanter, eventuelt fjellski med stålkant kun på midten av skiene. Et annet alternativ er å få slipt ned stålkantene på skiene.
 
– Skader fra stålkanter kan være svært alvorlige og gi langvarige eller permanente komplikasjoner. Har skaden først skjedd, må du først sjekke om kuttet er overfladisk eller dypt. Ved kraftig blødning legger du på bandasje med trykk. Er såret overfladisk, holder det å rense det med saltvannsoppløsning, og rense det hver dag til såret er tørt, sier den erfarne veterinæren.
 
Han anbefaler alle hundeeiere å ha med sårrens, kompresser, bandasje, plastertape og saks i tursekken i påskeferien.
 
– Har ulykken skjedd og du er usikker eller ser at hunden blør kraftig, bør du uansett ta kontakt med veterinær så snart det lar seg gjøre, sier han.
 
Kan koste opptil 75.000 kroner
Skulle ulykken være ute kan det bli kostbart å behandle en skadet hund. Er det akutt og utenfor åpningstid er det ikke uvanlig at behandlinger koster fra 15.000 kroner og oppover.
 
– Utgifter til veterinær er svært varierende for forskjellige skader, men også om behandling skjer på hverdag i åpningstid eller på veterinærvakt. Vi opplever at mange dyr skader seg eller blir syke utenfor vanlig åpningstid. Som tommelfinger-regel kan jeg si at en skadet hund på vakt minimum koster 15.000 kroner, men utgiftene kommer fort opp mot 30.000 kroner. Ved alvorlige tilfeller kan beløpet komme opp mot 50 til 75.000 kroner. Derfor anbefaler jeg på det aller sterkeste at dyreeiere forsikrer dyrene sine uansett hvilket dyr de måtte ha, sier Kvinge.
 
Ha hunden i bånd i skiløypa
Skal du på skitur med hunden din i påskeferien er det bare å følge oppfordringen til veterinæren, for å slippe de største økonomiske bekymringene.
 
– En god hundeforsikring dekker selvsagt undersøkelse og behandling hos veterinær hvis hunden får kuttskader i skiløypa. Vår hundeforsikring er anbefalt av Norsk familieøkonomi og blant de beste på markedet, sier Opedal som oppfordrer til å ha hunden i bånd i skiløypene.
 
– Da er det mindre risiko for at hunden blir påkjørt av enten skikjørere eller pulker.
 
Foto: Colourbox-Tryg Forsikring
Tips en venn Skriv ut