Kunsten å ikke kaste mat

På kjøkkenhagedagen på Tingvoll gard søndag 26. august vil forfatter og journalist Thomas Horne snakke om et av de store problemene i verden: Kasting av mat.

- I Europa i dag kaster vi mat som kunne ha fødd 200 millioner mennesker, forteller Horne.

Han mener det er flere grunner til problemet. Maten er så billig at vi har råd til å kaste. Kunnskapen om holdbarhet, lagring og om hvordan maten produseres er dårlig, mener Horne, som har skrevet heftet «Kunsten å ikke kaste mat». 

Thomas Horne foto Håndverk forlag.jpg
Thomas Horne har gitt ut en rekke matbøker. Han kommer til Tingvoll for å snakke om et av de store problemene i verden: Kasting av mat. (Foto: Handverk Forlag)


Katastrofe og en skandale

Thomas Horne har brei erfaring fra internasjonalt arbeid, blant annet i Amnesty International og Flyktninghjelpen. Han kaller kasting av mat en katastrofe og en skandale.

- Alle må ta ansvar. Det er faktisk vi forbrukere som kaster mest mat, sier Horne, som vil komme med eksempler på hvordan en kan unngå å kaste mat.

Han peker på at matproduksjon påvirker klima og miljø. Derfor er det ekstra viktig å ta vare på den maten vi har produsert.

- Det er viktig å gjøre noe nå.

Kjøkkenhagen arrangeres av Tingvoll Økopark og Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK), som holder til på Tingvoll gard. Liv Solemdal, rådgiver ved NORSØK, holder foredrag om det bærekraftige måltidet. Det blir også aktiviteter for barn, matsalg, hagevandring og underholdning.

Arrangørene ønsker velkommen til en innholdsrik dag på Tingvoll gard. Kjøkkenhagedagen begynner klokka 12 og avsluttes 17.

 

NORSØK på Tingvoll er medlem av Trollheimsporten