Skrivarstuå

KULTURHISTORISK VANDRING PÅ KVANNE

Torsdagskvelden 11. august inviterte Stangvik Historielag til kulturhistorisk vandring på Kvanne, eller Kvenna som de fleste sier. Komiteen med Magne og Brit Hansen, Martinus Ranheim, Jon Arve Nes og Marit Haugen hadde lagt opp til en innholdsrik kveld. Til og med godt vær hadde de ordna med. Mange kom til fots, med bil og med ferje, over 140 i talet.

Det er nok lenge siden så mange har vært samlet på Kvenna. Magne Hansen leda an frå hus til hus og fortalte engasjert om den historiske utviklinga fra 1600-talet og til i dag. Han vart godt hjulpet av Ola Svorken og Martinus Ranheim.

Flere av deltakerne kunne også bidra med fortellinger og historier. At det hadde foregått produksjon av ski, sykler, komfyrer og varmtvannstanker på Kvenna var nok nytt for mange.

Bakeri, urmaker og jernvarehandel var kanskje mer kjent. Navarsmedtrøa sier vel at det en gang budde en smed der med navarer (bor) spesialisert. Det vart lovet mer stoff frå Kvenna i kommende årsskrift fra historielaget.
Kaia
I dag er kaia på Kvanne mest kjent for ferja. Før var dampskipskaia like viktig for person- og varetransport inn og ut . Drøppingbryå på kaia minner om aktiviteten som var. Der var det også kiosk.
Einar Grønnes
Einar Grønnes fortalte om historia til Kvennaferja frå 1928 til i dag.
Ola Svorken
Ola Svorken fortalte om familien sin som hadde bakeri, urmaker, rammeverksted, poståpneri og telefonsentral.
Fredheim
Fredheim var i si tid aldersheim. Stangvik kommune hadde også kontorer her.
Dokterbustaden
Her budde dokteren og her var kontoret. Bygningen er tatt vare på i sin opprinnelige form og er i dag bolig .
Jernvarehandel
Bygd som jernvarehandel. Senere påbygd og lokaler for produksjon av glassfiberprodukter. No bruka til bilreparasjoner.
Låna
Husa i Låna er ei bygning som merker seg ut med å være hele 11 meter brei.
Øvergeilen
I Øvergeilen er det fortsatt noen som kan å sette opp hesjer.
Nerlåna
Nerlåna er frå 1671 og det eldste huset som står på Kvanne.
Skrivarstuå
Sorenskriver Anders Borchman som kjøpte garden Skrivarstuå i 1759 og er nok opphav til gardnavnet. ”Gardslånene” i Skrivarstuå, Nerlåna og Låna er freda bygninger.
Servering
Etter vandringa gatelangs inviterte komiteen og medhjelperne til servering i hagen i Låna. Et rikholdig bord med kaker og bakels med tilbehør rundet av en innholdsrik kveld i det sensommersola takka for seg.
Servering 2