H J E V E_1024x642

Fire byggesteg og bru over Sunna dyrest

Kul-tur-sti planlagt til 14,2 millioner

Mellom 50 og 60 hadde møtt fram i Attanova Rindalshuset da forprosjektet for kul-tur-sti ble lagt fram av Trollheimen NæringsSørvis og prosjektledet Håkon Fredriksen i går kveld. Tilsammen vil det koste nærmere 14,2 millioner kroner å realisere planene. Det er planlagt i fire steg og planene ble mottatt med applaus i Rindalshuset i går kveld.

 

Forprosjektet ble gjennomgått og overrakt Rindal kommune og kommunestyret, der det skal opp til behandling under neste og siste møtet før jul den 15. desember.

Prosjektgruppa
Det var prosjektgruppa (til høyre) med prosjektleder Håkon Fredriksen (fra venstre), John Ole Aspli, Even Langli, Vebjørn Knarrum og Elmer Talgø som la fram forprosjektet. Hanne Tove Nerbu Baalsrud har også vært med i prosjektgruppa.

Odfører John Ole Aspli åpna kvelden i går med å fortelle litt om bakgrunnen og de fire knaggene han og kommunen har valgt for framtidig satsing: - Det dreier seg om Tid til å leve, der kul-tur-sti går inn som en del. Det dreier seg om skimuseet, Rindal Vest og et ressurs-og kompetansesenter for Trollheimen sentralt i kommunen. Aspli syntes det var utrolig trivelig at så mange møtte fram. Over ser du et glimt fra forsamlinga.

Utbygging i fire faser
Håkon Fredriksen presenterte prosjektet fra ide til byggestart - fra ideen til Moan og Sunna Vel til byggestart forhåpentligvis neste år. - Kul-tur-sti vil gi økt kunnskap om natur, kultur og historie i Rindal, attraksjonsverdi som bokommune og økt mulighet til fysisk aktivitet, sa han og nemnte målene for prosjektet: Bedret transport og kommunikasjon, trygg skoleveg, møteplasser, tur og trim, kultur og kulturhistorie, læring og skole, bygdeutvikling, kreativ nyskaping og turisme og næring.

Han gikk gjennom traseen i fire faser med start ved Tjønna og museet og ned til Sunna og bru over elva i første fase. - Dette blir også den dyreste fasen med nærmere 9,2 millioner kroner, sa han. Bakgrunnen for det er planene om heilårs gangveg og da med brøyting over brua vinters tid. Dette gir ei dyr bru til over 6 millioner koner. De andre fasene kan bygges ut seinere og er planlagt til 1,3 millioner kroner fra Sunna til Rinnvollen, 2,8 millioner kroner i fase tre fra Rinnvollen til Rinna bu og 871 000 kroner opp Gammelbjergin til sentrum.

Et løft for heile rindalssamfunnet
Håkon Fredriksen understreket hvor viktig det var å spille på lag og la dette bli et løft for heile rindalssamfunnet. Han orienterte om intensjonsavtalene som er inngått med alle grunneierne og intensjonsavtalene med tre velforeninge - Sunna, Moan og Rindal - om drift av stien. Fredriksen pekte videre på at drifta ikke vil bli noe problem, da dette er kostnadsberegna til 80 000 kroner i året. Og det er overkommelig.

- Heile traseen er rundt 5 km lang og den vil ha et omfattende innhold, sa Freriksen og understreket hvor viktig det har vært med samarbeidet og samarbeidsavtalen som er inngått mellom kommunen og NTNU.

Vil du se alle planene med tall er det bare å gå inn på kul-tur-sti her på heimesida til Rindal kommune - klikk på kul-tur-sti til venstre på heimesida.

Målsettinger og finansiering
Håkon Fredriksen viste fram og gikk gjennom planene for stien med Newton-rom, naturpark i skogen ved Rinnvollen, Rinnosen - badeplass ved elvemøtet, aktivitet og leik ved Tjønna med badstu og fugletittertårn, trening og leik langs stien, stoppesteder, sladderspeilet ved Rinnosen, toppen tå Gammelbjergin, natur, geologi og historie, samt den samse skiltinga rundt heile stien.

Prosjektgruppa har også finansiert heile stien. Kommunen her her inne med det største beløpet - 5,15 millioner kroner og stiftelse fond er inne med 2 millioner kroner. Videre skal stien finansieres med spillemidler (2,1), Blilyst (500 000 alt i boks), gevinst samarbeid NTNU (571 000), dugnad og lokale sponsorer (700 000), Møre og Romsdal fylke (1,5 mill.), og bulystmidler (1,5 mill.).

- Noe av det frakaste vi ha sett
- Det er kostbart ser vi samla på det, men det er også mye støtte å ta tak i, sa Elmer Talgø og snakka varmt om prosjektet og synergien det vil gi blant anna med museet og entreprenører i Rindal. - Vi må samle oss om dette og la det bli et rindalsprosjekt der alle føler eierskap. Det vil skape liv og øre mellom idrett og trim, historie og kultur, sa han og la til reaksjonen fra fylket da han presenterte prosjektet: - Noe av det frakaste vi ha sett!

Bård Magne Sande advarte litt, da dette var heilt nytt for rindalssamfunnet. Han minna om skimuseet. - Jeg håper dette vil bli et felles løft for rindalssamfunnet, samtidig som tjenestetilbud og tjenesteinnhold i Rindal kommune opprettholdes, sa han.

Ordfører John Ole Aspli minna om det spleiselaget dette alt er og skal bli i framtida. - Samtidig blir det viktig med gode ideer og stor dugnadsånd, sa han. Bodil Korsahmn ville sette spaden i jorda tvert. - Har vi føtene på jorda kommer vi ikke av flekken, sa ho og gav stor honnør til et sprekt prosjekt,

Lars Olav Lund sammenligna litt dette med Sverige og Danmark der de er mye bedre enn oss på slike ting. - Vi trenger slike prosjekt i Rindal og Norge, sa han. Elmer Talgø fulgte opp og håpa alle rindalinger og ellers blir med og løfter i lag.

Under ser du glimt fra framlegginga av forprosjektet i går kveld - klikk på bildene og se dem større og i serie:

 

 

Nys_1024x708
Stor interesse for kul-tur-sti og forslagene fra arkitektstudentene ved NTNU.
Nys 2_1024x629
Elmer Håkon JOA Vebjørn_1024x749
Engasjement fra prosjektgruppa - fra venstre Elmer Talgø, Håkon Fredriksen, John Ole Aspli og Vebjørn Knarrum.
Joa 1_1024x809
Ordfører John Ole Aspli.
Håkon 1_1024x998
Prosjektleder Håkon Fredriksen fra Trollheimen NæringsSørvice.
kaffe_1024x534
Etterpå ble de spreke planene diskutert over kaffe og bakels i foajeen.
Rinnosen_1024x832
Rinnosen - bare et lite glimt fra planene du finner på kommunens heimesider.