Ola T Heggem 2017

Krysser fingrene for overflytting fra 2019

Rindal kommune har bedt om at overflytting til Trøndelag kan skje så fort som mulig. Tirsdag denne uka var rådmann, varaordfører og ordfører på besøk hos kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland for å legge fram saken.


Jobber aktivt for overflytting ved neste årsskifte

- Vi har i flere måneder bedt om møte med departementet, og med ny statsråd på plass ble vi raskt invitert, sier ordfører Ola T Heggem.

Med støtte fra to fylkeskommuner, to fylkesmenn og et enstemmig Storting (merknad, ingen vedtak), har det lenge vært klart at Rindal skal overflyttes til Trøndelag.

- I tidligere møter i departementet har vi fått med oss positive signaler og egentlig ingen motforestillinger, men de nødvendige vedtakene med sak til Stortinget har latt vente på seg. I søknaden la vi opp til overflytting fra 1/1- 2018, men i fjor vår skjønte vi at det ikke ville skje. I etterkant har vi jobbet aktivt for at det kan skje fra 1/1 2019, sier Heggem.


Som i et vakuum

- Alternativet er 1/1 – 2020. Hvorfor så utålmodige? Jo, vi føler oss i et vakuum uten å reelt å tilhøre noe fylke. Investeringsprosjekter i vår kommune strykes på prioriteringslister i Møre og Romsdal samtidig som Trøndelag bygger et nytt fylke hvor vi sitter på bakerste benk helt uten innflytelse. Dette er en krevende situasjon som ikke bør vedvare lengre enn høgst nødvendig. Men vi må tilføye at vanlige driftsoppgaver blir greit ivaretatt i Møre og Romsdal.


Ble lovet svar før påske

- Statsråd Mæland var godt forberedt om vår situasjon, lyttet og viste stor forståelse for vår frustrasjon, sier Heggem. - Statsråden gikk i langt i beklage at dette har tatt unødig lang tid, og sa seg enig i at departementet både kunne og burde gått til Stortinget og fått nødvendige vedtak tidligere. Spørsmålet nå er om det er praktisk mulig å få dette på plass til kommende årsskifte. Embetsverket i departementet fikk i møtet klar beskjed fra statsråden om sjekke dette ut snarest  med Kartverket, NAV, skattekontoret osv osv. Vi ble lovet svar før påske. Det legges uansett opp til at Stortinget behandler saken i juni i år.

- Møtet i går var veldig positivt. Vi møtte en offensiv og handlekraftig statsråd. Vi krysser fingre og håper på overflytting fra 2019. Men ingen panikk, alternativet er tross alt ikke lenger unna enn 2020, sier ordføreren.

 

Arkivfoto