Marta Breen og Elinor Bolme

Kropp, kjønn og skjønnhetstyranni

Mandag var 300 ungdomsskoleelever fra Surnadal og Halsa samlet på Surnadal kulturhus for å lytte til Marta Breens foredrag om skjønnhetstyranniet. Et høyst aktuelt tema, skal vi tro ungdommene selv.

Todalen, Torvik, Øvre Surnadal, Halsa og Valsøyfjord sanitetsforeninger står bak arrangementet, og fylkesleder i NKS Møre og Romsdal Elinor Bolme ønsket elevene velkommen til det hun håpet ville gi de troen på at hver og en er bra nok akkurat slik de er.

 

Frøkner og tøffinger

Det var tydelig at forfatter og journalist Marta Breen nådde ut til ungdommene. I løpet av foredraget fikk man se flere eksempler fra blader, plakater og nettsider hvor pornokultur, sexisme og «kjønning» av produkter for barn sto i fokus. Kvinnerollen blir oftest overseksualisert, og selv om mennene har flere roller å spille på er det likevel et klart machopress, mener Breen. Syltynne kvinner og barske menn, samt parodier på disse, brakte frem latteren hos tilhørerne. Et godt tegn, mener Marta Breen som holdt foredrag for et stort antall ungdomsskoleelever for første gang.

- De lyttet så oppmerksomt, og var helt supre. Det gikk veldig fint, smiler Breen.

Hun fikk først henvendelse fra Norske Kvinners Sanitetsforening sentralt om å lage et foredrag om skjønnhetstyranniet, et tema hun har jobbet med lenge, i likhet med kjønnsroller og likestilling. Breen har blant annet skrevet boka «F-ordet. 155 grunner til å være feminist». Hun oppfordret ungdommene til å ta ansvar om de for eksempel opplever reklame som seksualiserende. Når presset på å alltid se bra ut er konstant, er det usolidarisk å be de som engasjerer seg i motstanden mot slike holdninger om å heve seg over det eller slutte å bry seg, mener Breen.

- Alle kan ikke forandre verden, men kan man forandre noe på det lokale kjøpesenteret er det bra, sier Breen.

 

Høyst aktuelt

Signe Larsen og Eirik Klinge, henholdsvis elevrådsleder og nestleder på Surnadal ungdomsskole, mener skjønnhetstyranniet er et reelt problem, og at foredraget er viktig. Kropp er nemlig overalt – på TV, på mobilen og på PC-en.

- Mange tenker at det kun er et jenteproblem, men slik er det ikke, sier Larsen. Både hun og Klinge ser at kroppsidealene påvirker vennekretsene.

- Tidligere trente man for å bli best på lagsport, nå trenes det mest på grunn av utseende og kropp, sier Klinge.

De to mener ungdommer må prøve å ta det mer med ro.

- Man trenger ikke å komme på skolen med helt perfekt sminke og hår, sier Larsen og får støtte av Klinge:

- Det er den psykiske tilstedeværelsen som er viktig.

 

Her kan du lese NRK Møre og Romsdals sak tirsdag morgen.

 

Dramagruppe_690x348.jpg

Dramagruppa fra Kulturskolen Indre Nordmøre fikk i oppdrag å lage stykker til temaet skjønnhetstyranniet. Her diskuterer en jentegruppe det tilsynelatende perfekte livet til ei annen jente på Instagram. Men virkeligheten kan være en ganske annen…

Skjønnhetsinngrep_690x461.jpg

Tendensene blant ungdom er skremmende.

Marta Breen foreleser_690x437.jpg

Marta Breen formidler på en engasjerende, informativ og humoristisk måte.

Sanitetsforeningene og Marta Breen_690x427.jpg

Fem sanitetskvinner. F.v. fylkesleder Elinor Bolme, leder for Todalen sanitetsforening Maren Ansnes, foredragsholder Marta Breen og henholdsvis nestleder og leder for Øvre Surnadal sanitetsforening Jorunn Rindal og Margit Fugelsøy.