IMG_6384

Kristoffer Clausen - jeger for livet

Onsdag kveld var den kjente villmarksmannen Kristoffer Clausen på besøk i Surnadal kulturhus. Et stort publikum fikk høre om ulike typer jakt og jaktteknikker. Og Clausen har faktisk bodd i Surnadal, kunne han fortelle.

Det var Surnadal JFF og Olaf Moens Eftf. AS som tok initiativ til å få Kristoffer Clausen til Surnadal. Og Storstuå i kulturhuset var nesten fyllt opp av jaktinteresserte i alle aldre.

Kristoffer Clausen ble kjent i media for noen år siden gjennom sitt prosjekt med å bo ute i norsk villmark i et helt år. Prosjektet ble filmet for TV, og det ble utgitt en bok. Etter hvert fikk Clausen enda mer mediaomtale da det ble avslørt at han hadde "juksa litt". Han hadde hatt noen små avbrudd fra villmarken, bl.a. med hotellopphold i Sverige.

Etter dette har Kristoffer Clusen gjort karriere som jeger og "villmann". Han har egen nettside, og mange villmarksinteresserte følger ham bl.a. på Youtube, facebook og Twitter. Clausen har utviklet sin egen serie av lokkefløyter til jakt. Disse selger han i sin egen web-shop, sammen med en mengde egenproduserte filmer, klær og effekter. DVD-filmer og lokkefløyter fikk også kveldens publikum kjøpt i pausen.

Kristoffer Clausen startet med å fortelle at han har bodd i Surnadal, fram til han var tre år. Da var faren hans lege her. Senere flyttet familien til østlandet, før faren fikk jobb i Afrika da Kristoffer var 11 år. Familien ble med til Afrika, og det var her Kristoffer fikk smaken på jakt for alvor, kunne han fortelle.

IMG_6343.jpg
Et glimt fra Afrika

Kristoffer Clausen har drevet mange forskjellige typer jakt, rundt om i ulike verdenshjørner. Det har vært mye fuglejakt, og han startet med å vise film fra tiurjakt.

Det jaktinteresserte publikummet fikk se revejakt med hihund, både fra Norge og Polen. I Polen kan jakten gjøres mer actionfylt, fortalte Clausen. Her kan man skyte 15-20 rever for en pris på noen få tusenlapper, så dette er absolutt en utenlandsjakt som kan anbefales, sa han.

Deretter fulgte han opp med jakt på perlehøns i Botswana. I Afrika finnes store farmer der viltet blir tatt vare på, slik at man kan tjene penger på jaktutleie. Alternativet ville vært at eierne av farmene valgte å drive med kveg eller andre husdyr på farmene sine, så Clausen. Det at man i stedet tar imot betalende jegere gjør at store områder beholdes som villmark, og dyrelivet tas vare på, forklarte han. Jakt i Afrika kunne han varmt anbefale, og viste film der han selv skjøt en stor Kudu-antilope.

IMG_6350.jpg

Selv om Clausen har jaktet mye i mange land setter han likevel den skandinaviske jakta foran alt, fortalte han. Han viste film fra skogsfugljakt igjen, og harejakt med støver sammen med den ene av "Villmarks-tvillingene", Kristine Thybo Hansen. De nordnorske villmarksjentene får snart sin egen TV-serie, fortalte Clausen. Dette er jenter som ikke er redd for å få litt skitt under neglene! - De er skikkelige jegere, og jeg gleder meg til TV-serien, sa Clausen.

IMG_6351.jpg
Tre tiurer og en røy er skutt

Kristoffer Clausen har laget sin egen serie med lokkefløyter. I pausen var det mulighet for å få kjøpe disse, og få dem demonstrert av Clausen selv. DVD-filmer solgte han også, og butikken så ut til å gå bra.

IMG_6362.jpg
Kristoffer Clausen demonstrerer lokkefløyter for jaktinteresserte tilhørere.

Clausen viste hvordan han lokket inn en rådyrbukk i brunsten, helt inn til 5 meters hold. Dette var utenom jaktsesongen, så bukken fikk leve. Clausen anbefalte ikke å lokke inn dyr i eget jaktterreng før jakta. Dyra kan lære av erfaring. Rådyrjakt med lokkefløyte viste han også, og deretter lokking av rev. Ved ett tilfelle kom reven på 1,5 meters hold, fortalte han. Men det kommer ikke dyr på posten hver gang man er ute og lokker. Også denne formen for jakt krever stor tålmodighet. Det er mye som skal klaffe.

Clausen viste norsk rypejakt med hunder, som han hadde vært med på. Deretter fikk publikum se bjørnejakt i Sverige fra september i fjor, med den kjente svenske bjørnejegeren Robert Salomonsson. Få har felt så mange store rovdyr som denne mannen, fortalte Clausen. Bjørnen ble felt. "Jag skjöt den bara precis mellom ögonen", forklarte Salomonsson i filmen. Dette ble fulgt opp med film fra bjørnejakt i Canada, hvor jaktreglene ikke er like strenge som i Sverige.

IMG_6382.jpg
Fra elgjakt i svensk villmark

Så viste Clausen hjortejakt fra Sogn, både fra september og desember i fjor, og deretter elgjakt fra svensk villmark. Kvelden ble avsluttet med vellykket tiurjakt med spets, og Clausen høstet stor applaus fra publikum.

Som takkegave fra Surnadal JFF fikk Kristoffer Clausen kjøkkenutstyr laget av senvokst bjørk. Med dette kan han prøve seg på å tilberede egne kjøttretter. Og om man skal prøve seg med rev på menyen, som i TV-serien "Helt vilt", anbefalte Causen å bruke en ung rev, og ikke henge den til mørning alt for lenge...

IMG_6387.jpg