Krigshistorie på Åpen dag

17. september var krigshistorie tema på Åpen dag på Eldresenteret i Rindal. I januar 1940 ble flere rindalinger innkalt til nøytralitetsvakt mot finskegrensa i Finnmark. Det var etter krigen mellom Finland og Russland. Etter å ha gått på ski, sittet på brøytebil, tog, båt og buss, så kom de til Trondheim etter 14 timers tur.

Olav Helgetun formidlet historien som var ført i pennen av slekta og underskrevet av Jon E. Børseth.

Mens de var i Finnmark, så kom meldingen 9. april om at tyskerne hadde gått til krig i Norge. Det førte til at Jon E. Børseths kompani ble sendt til Gratangen. Der kom de, sammen med mange flere i nærkamp med tyskerne. Ei kule traff låset på geværet til Børseth og slo det tvert av. Han hadde flaks, for hadde kula gått bare noen centimeter til siden, så hadde han blitt truffet.

I slaget ved Gratangen var det ingen rindalinger som ble drept, men tre ble såret. Det var Ola I. Børset, Olav L. Løseth og Jon Løfaldli. Etter slaget var 34 drept, cirka 60 såret og cirka 200 tatt til fange av tyskerne.

Den 10. juni fikk de høre at Norge hadde kapitulert. Jon E. Børseth kom heim den 15. juni. Han fikk da bade og skifte de klærne han hadde brukt dag og natt siden begynnelsen av mai. Han fylte 25 år den dagen.

Rindal Pensjonistlag var på tur til Gratangen i 2007. Da oppsøkte laget noen av de stedene der rindalingene kjempet. De tok bilder, mellom annet av støtta med navnet til de 34 som ble drept.

 

Stort oppmøte på Åpen dag viser at mange gjerne vil høre om det som skjedde da krigen rammet Norge. Og Rindal Pensjonistlag følger opp med program om krigen den 1. oktober. Da er det Den Internasjonale eldredagen. Eistein Bæverfjord kommer da til Eldresenteret og viser filmen «Krigsminner frå Surnadal».

Som vanlig var det god servering, allsang og god tid til prat på Åpen dag den 17. september.

IMG_1085_690x460.jpg

Tre som deltok i slaget ved Gratangen. Fra venstre Alfred Røen, Jon E. Børseth og Jon Holte.

IMG_1089_690x460.jpg

Mye folk på Åpen dag.

IMG_1092 red_690x1089.jpg

Støtta i Gratangen med navnene til de som ble drept. 

 

Tekst/foto: Helene Nergård/Rindal pensjonistlag