Colonialhaven red_690x429

Kortreist nostalgi på Colonialhaven

1. oktober åpner Gunn Søyseth ny matvarebutikk på Syltbakkan. I Colonihaven blir det fokus på kortreist, økologisk mat og kvalitetsprodukter uten allergener, alt i en nostalgisk atmosfære.

I betongbygget på Syltbakkan er daglig leder Søyseth i full sving. Ferskvaredisken pusses, hyllene monteres og «godfølelsen» skal på plass. Søyseth er nemlig opptatt av at matvarebutikken skal tilby kundene den gode, gamle kolonialfølelsen, vekk fra stress og det hun kaller «hurtighandling» i vanlige butikker. Kanskje lykkes hun, sammen med deltidsansatt Margot Brunke, dermed med å gjenskape stemningen fra da det faktisk var nærbutikk på Syltbakkan.

- Her skal man kunne komme inn, senke skuldrene, ta en kaffe og bla i kokebøker, sier Søyseth.

 

Lokalt samarbeid

Kortreist og økologisk mat i koselige omgivelser er hovedkonseptet. Gårdsslakteriet Sylte, Vorpå røkeri, Solveig Haglund, Svealia honning, Mosbøen gård og Orkdal ysteri vil alle bli å finne i Colonihavens hyller. Rørosmat, med alle deres produsenter, leverer kjøtt, krydder, ost og fisk. I tillegg vil man også kunne finne et utvalg kosttilskudd og andre økologiske ikke-matprodukter. Et bredt utvalgt i kvalitetsprodukter for matallergikere og –intolerante blir også viktig. I ferskvaredisken vil man finne gryteklar mat uten allergener, som krydret kjøtt og leverpostei uten egg og melk. Søyseth samarbeider med Trollheim Vekst som produserer mat for henne.

Colonihaven er dessuten medlem av nettverket Den Gode Maten, noe hun ser på som en stor fordel:

- Den Gode Maten satser på lokalmat, og slik får jeg god kontakt med de lokale produsentene og småleverandørene.

Søyseth er utdannet kostholdsveileder, og har bakgrunn i blant annet økonomi og journalistikk. Nå er hun glad hun har variert arbeidserfaring, da hun mest sannsynlig får bruk for samtlige egenskaper i butikkdriften. Søyseth er opprinnelig fra Sunndal, men gikk videregående i Surnadal og trivdes så godt at hun flyttet tilbake til bygda for tre år siden. Frem til juni i år jobbet hun i det hun kaller drømmejobben hos Amfi Kreativ, men så kom ønsket om å skape noe selv, på en arena som ellers er lite representert i Surnadal.

 

Positiv respons

Søyseth ser at antallet matallergikere og –intolerante øker i befolkningen, og hun tror årsaken kan være utstrakt bearbeiding, prosessering og tilsetting av kjemikalier i matindustrien. Hun har selv matintoleranse, og på grunn av mangel på gode matalternativer for allergikere var hun avhengig av å kjøre til Trondheim for å få tak i mat uten allergener. Da fikk hun idéen om å starte butikk selv, for å slippe å ta de tidkrevende turene til byen. Det som startet som fleip ble liggende i bakhodet, og tanken ga henne aldri fred. Etter et års tid med modning og tankeprosesser ville Søyseth sjekke om det i det hele tatt var mulig å drive en slik matvarebutikk i Surnadal. Hun vurderte et lokale på AMFI-senteret, men kom snart frem til at Bygger’ns gamle lokaler i betongbygget på Syltbakkan var bedre egnet for å skape en koselig atmosfære med god nok plass.  

- Det er jo ikke så langt fra Skei, og jeg tror at de kundene som ønsker å handle denne maten vil komme hit uansett.

Den kommende butikksjefen har fått gode tilbakemeldinger fra surnadalingene.

- Blir fortsettelsen like god som den spede begynnelsen, blir dette bare artig, smiler Søyseth.

 

Gunn Søyseth ferskvaredisk red_690x433.jpg

Ferskvaredisken er klar for innrykk! Bak ser vi butikkens pakkedisk.