John Ole Aspli

Kort kommunestyremøte i Rindal

Onsdag 28. januar var kommunestyret i Rindal samlet til et kort møte. Færre medlemmer i komiteene og færre stemmekretser i kommunen sto på dagsorden. I rådmannens innstilling ble ressurskomiteen og livsløpskomiteen foreslått avviklet. Disse skulle i så fall erstattet med en ny ordning, med færre komitemedlemmer. Antall stemmekretser i Rindal ble foreslått redusert til tre.


Her finner du saklista til møtet på Rindal kommune sine nettsider.


16 kommunestyremedlemmer møtte, og kommunestyret var dermed vedtaksført.

IMG_6409.jpg

Møtet startet med åpen spørretid:

Katja Røen (Ap) spurte om hva som gjøres med taket i bassenget i Rindalshuset, nå som taket lekker igjen, og bassenget er stengt.

Ordfører Ola T Heggem (Sp) svarte at han har registrert det samme. - Så vidt jeg husker er det planer om å få ordnet opp i dette, sa han. Det har vært vanskelig å få konkrete svar på hva som skjer med denne saken de siste dagen, dette pga sykdom. Men det jobbes med saken.

Line Flåtten.jpg
Line Flåtten (Ap) sa at hun synes det er uheldig at kommunestyremøtet er satt til akkurat samme tid som den politisk streiken.

- Dette har jeg ikke tenkt over. Det kan sikket tolkes som uheldig, svarte Ola T Heggem. - Men jeg har ingen problemer med å stille meg bak det som er streikegrunnlaget, presiserte han.


Tove Flåtten (Krf) spurte om eierforholdet i T-komponent-bygget. Der er det nå varslet redusert drift fra våren.

Les mer om dette her: T-Komponent avvikler limtreproduksjon i Rindal

- Når det gjelder driften ved T-komponent er det for tidlig å si noe konkret, svarte Ola T. Heggem. - Kommunen eier 80% av bygget, T-komponent eier 20%. Forhåpentligvis kan vi komme med mer informasjon rundt dette etter hvert, sa han.


Kirsti Barbo Landsem (Sp) ble enstemmig valgt som settevaraordfører.


SAK NR 001/15 GODKJENNING AV MØTEBOK

Møteboka ble enstemmig godkjent.


SAK NR 002/15 POLITISK ORGANISERING

Bakgrunn (utdrag):

I Ks-sak 50/14 ble det nedsatt en arbeidsgruppe som skulle se på politisk organisering. Denne gruppa har hatt 2 møter, og er samstemte om hvordan det politiske kartet skal se ut i neste kommunestyreperiode.

Vurdering (utdrag):

Ut i fra overnevnte besparelse og enigheten i «gruppa» vil en gå inn for følgende politiske kart for neste kommunestyreperiode:

Kommunestyre: 17 medlemmer
Formannskap: 5 medlemmer
Driftsstyre: 7 medlemmer

Formannskapet gis oppgaven med å fungere som utvalg for Plan- og utviklingsoppgaver i tillegg til ordinære formannskapsaker. Kommunale driftsoppgaver legges til Driftsstyret og består av 7 medlemmer.

Med denne modellen vil dette gi en tilnærmet innsparing på ca. kr. 150.000,- fra og med året 2016.


RÅDMANNENS INNSTILLING:

Kommunestyret velger følgende politiske organisering fra og med neste kommunestyreperiode (2016-):

Kommunestyret: 17 medlemmer
Formannskap: 5 medlemmer
Driftsstyre: 7 medlemmer

Saksdokumentene finner du her


Line Flåtten (Ap) poengterte at befolkningas politiske deltakelse i lokalsamfunnet er svært viktig. - Hvordan sikrer vi oss at de små partiene også bli representert? Og hvorfor har vi så høye kostnader til folkevalgte i Rindal kommune? spurte hun. Hun spurte også hvordan utgifter til reiser blir dekket, da representanter fra kommunen har vært på utenlandstur nylig.

Rune Løfald.jpg
Rune Løfald (H) la fram forslag om 9 medlemmer i det foreslåtte driftsstyret. - Dette er viktig for at vi skal kunne holde folk engasjert. De små partiene bør også ha en mulighet til å bli representert i driftsstyret, mente han.

Tove Flåtten (Krf) foreslo også 9 medlemmer i driftsstyret. - Vi har hatt to komiteer med 9 medlemmer i hver fram til nå. Da må vi også kunne ha 9 i den ene komiteen som blir igjen, mente hun.

Ola T Heggem (Sp) svarte på spørsmål fra Line Flåtten at de høye kostnadene til folkevalgte som har vært presentert i media bl.a. skyldes en føringsfeil i Rindal kommune, der tillitsvalgte også har vært ført under folkevalgte. Det gjør man ikke i andre kommuner. Dette er nok rettet opp nå. På spørsmålet om utgifter til utenlandstur svarte ordføreren at hans tur til Berlin nylig ble betalt av Oi! Trøndersk mat og drikke AS, der han er styreleder.

IMG_6416.jpg

John Ole Aspli (Ap) mente at forslaget er et uttrykk for økonomisk nød. - Helst hadde vi ønsket å beholde den aktiviteten vi har i dag, sa han. Han støttet likevel rådmannens innstilling.

Petter Baalsrud (Sp) la fram forslag om at saken utsettes. Gruppen jobber videre med saken. Forslaget innebærer også at også andre konsekvenser enn de økonomiske utredes, slik at man får et bedre beslutningsgrunnlag. Arbeiderpartiet og Høyre stilte seg bak dette forslaget. Rune Løfald (H) trakk dermed sitt tidligere forslag.

Forslaget om utsettelse ble enstemmig vedtatt.


SAK NR 003/15 ANTALL STEMMEKRETSER I RINDAL KOMMUNE

Bakgrunn (utdrag):

Det er i anledning høstens valg blitt stilt spørsmål om det er nødvendig med 6 stemmekretser i Rindal kommune.

Vurdering:

Det har vært slik at hver av de gamle skolekretsene har hatt sine stemmekretser. Dette har vært praksis i alle år. ): at Rindal kommune har 6 ulike stemmekretser i kommunen.

Etter dagens forhold og framkommelighet, synes det unødvendig med så mange stemmekretser. Det er utvidet tilgang for forhåndsstemmegiving og det er adgang til å søke om ambulerende stemmegiving.

Dagens ordning er forholdsvis kostbar for de stemmekretser som har lite manntallsførte velgere i sine kretser. Alle stemmekretsene har et stemmestyre på 4 personer. Åpningstiden ved alle stemmekretsene er kl. 12.00 - 20.00. Det kan være vanskelig å finne kandidater til å betjene de ulike stemmekretsene.
 

RÅDMANNENS INNSTILLING:

Rindal kommunestyre avvikler ordningen med stemmekretser i hver av de gamle skolekretsene, og vedtar følgende nye stemmekretser fra og med kommunestyre/fylkestingsvalget 2015:

- Rindal (Eldresenteret)
- Bolme (Torshall)
- Øvre Rindal (Øvre Rindal skole)

Saksdokumentene finner du her


Petter Baalsrud (Sp) sa at Senterpartiet er usikre på om dette er rett tidspunkt for å gjøre dette grepet. - Vi tror at dette kan gjøre en virkning på oppslutinga rundt valg. Vi tror ikke det er klokt å gjennomføre dette nå, sa han. Han foreslo derfor å opprettholde dagens ordning.

Tove Flåtten (Krf) foreslo å ha bare to stemmekretser, Rindal og Øvre Rindal. Hun nevnte at hun selv har vært med i valgstyret i Romunstadbygda, og sittet i Granheim på valgdagen. Der kan det gå tid mellom hver gang noen er innom, sa hun.

Rune Løfald (H) støttet Krf sitt forslag. Han har også erfaring fra Granheim på valgdagen. Tidsfordrivet har vært å gjette hvem som er de neste som kommer innom...

Birgit Reisch.jpg
Rådmann Birgit Reisch nevnte at det er gode muligheter for alle å stemme med dagens ordning. Hun nevnte bl.a. muligheten for å forhåndsstemme.

Senterpartiets forslag fikk 9 stemmer, og ble dermed vedtatt.

Krf sitt forslag fikk 7 stemmer.


SAK NR 004/15 REFERATSAKER

Saksdokumentene finner du her


- SKJENKEKONTROLLEN 2014

Saksdokumentene finner du her


Kommunereformen
Ordfører Ola T Heggem gikk igjennom det som er nytt mht. kommunereformen. Dette kan man finne mye om under et eget menyvalg under "Aktuelt" på Rindal kommune sine nettsider: Kommunereformen

Ola T Heggem.jpg

Fv65
Behovet for opprusting av Fv65 er et stadig tilbakevendende tema. Det var tema på Surnadal Sparebanks næringslivsdag, og det ble godt belyst der. Torsdag skal Ola T Heggem sammen med surnadalsordføreren møte Per Sandberg, med Fv65 som tema.

Tannlege
Rindal har nå tannlege i 100% stilling igjen, opplyste Ola T Heggem.

Flyktinger
I dag kommer to nye flyktninger til Rindal.

Kommunestyret jan 2015.jpg
Neste kommunestyremøte er flyttet til 18. mars.