Rindal kommunestyre nov 2015 Foto N Lediard ingr

Kommunestyret sa nei til huskjøp

Onsdag hadde det nye kommunestyret i Rindal sitt første ordinære møte (Foto: Lediard Foto AS). Kommunestyret sa nei til rådmannens forslag om å kjøpe Rindalsvegen 13. Flere uttalte seg positivt mht å ta imot flere flyktninger, men det lar seg ikke gjøre innen kort tid.


Saksdokumentene til møtet finner du på Rindal kommune sine nettsider.


17 representanter møtte.


SAK NR 072/15 - 15/5611 - Godkjenning av møtebok


Enstemmig godkjent.
 


SAK NR 073/15 - 15/4989 - Kjøp av boligeiendom i Rindal sentrum


Petter Baalsrud (Sp) er inhabil. Arild Haugen (Sp) er innkalt og møter for behandling av denne saka.

Etter en kort diskusjon ble også Kirsti B. Landsem (Sp) erklært inhabil. Bjørg Myrvang (Sp) er innkalt og møter for behandling av denne saka.


Saken ble lagt fram av plansjef Sivert Dombu.


Bakgrunn (forkortet versjon av saksframlegget):

Den tidligere utlyste boligbygginga etter «Hamarøymodellen» viste seg å ikke føre fram. Den planen ble derfor skinlagt i kommunestyremøtet 26. juni 2015.

Det ble da lyst ut en ny tilbudskonkurranse om bygging av to kommunale utleieenheter på kommunal tomt, med finansiering fra forsikringsoppgjør. Fem tilbydere meldte seg. Ut fra dette ble det nylig inngått avtale med Vibo Entreprenør AS om bygging av to utleieboliger i Nordlivegen 2. Bygget skal være ferdigstilt innen 1. oktober 2016.

Kommunal langtidsleie av boliger som finnes eller etableres i eksisterende bygningsmasse har vært lyst ut med tilbudsfrist 16.11.2015. Det kom inn to tilbud:

1. Salcom Eiendom AS – Friborg
2. R-T Eiendom AS – meieriet

Kommunen går nå nøye gjennom begge tilbudene, og vil invitere til forhandlinger med tilbyderne så snart det lar seg gjøre.

Kompaniet 2015_690x391.jpg

Børseth & Co AS v/Kirsti Helgetun har tilbudt kommunen å kjøpe Rindalsvegen 13 (gnr 18 bnr 50), men ønsker ikke å inngå noen leieavtale. Etter befaringer, vurderinger og forhandlinger har partene kommet fram til en pris på 3.050.000 kroner pluss vanlige omkostninger. Kommunens folk har tatt fullt forbehold om godkjenning i kommunestyret.

Selgerne er innforstått med kommunens forbehold om politisk godkjenning av kjøpet. Forutsatt at kjøpet blir godkjent, ønsker de at overdragelsen gjennomføres etter kommende årsskifte. De forutsetter da at kommunen overtar de leiekontrakter som gjelder for bygget og overholder de oppsigelsesfrister som ligger i disse. Kommunen må dekke omkostningene med overdragelsen, og inventar og løsøre inngår ikke i salget.

Nærmere opplysninger om eiendommen er tatt inn i et vedlegg til denne saken. Der er det også beskrevet behov for ombygging og oppgradering. Vedlegget er unntatt fra offentlighet.

Fordi kommunens boligbehov er stort, tilrår rådmannen under en viss tvil å kjøpe Rindalsvegen 13 og deretter sette i stand 2. etasje for full utleie til boliger, primært for flyktninger.


Rådmannens innstilling:

Rådmannen får fullmakt til å erverve Rindalsvegen 13 for kr 3.050.000,– med tillegg av vanlige kjøpsomkostninger. Kommunen setter deretter i stand 2. etasje med tre fullverdige leiligheter for utleie, innenfor ei ramme på kr 650.000,- + mva. Tiltaket innarbeides i budsjettet for 2016.


Åge Jonli (Ap) varslet at Arbeiderpartiet vil stemme imot rådmannens innstilling. Han mente at kommunen har nok gamle hus fra før. Det er mye vedlikehold på gamle hus. Det blir ikke dyrere å bygge nytt, mente han.

Kjetil Løften (Sp) sa at han i utgangspunktet er positiv for å kjøpe hus til boliger, og han synes det aktuelle bygget er godt egnet. Men han synes prisen i dette tilfellet er for høy. Han mener at kostnadene til ombygging sannsynligvis vil bli vesentlig høyere enn det som er antydet i saksframlegget. Han mente at man først bør ha en takstmann inn for å beregne kostnadene til ombygging.

Tove Flåtten (Krf) var også i utgangspunktet også positiv. Men hun var også bekymret for kostnadene, og mente at det er mer fornuftig å bygge nytt.

Magnar Dalsegg (H) støttet Kjetil Løften sitt innlegg. Han mente at det burde foreligge en tilstandsrapport.

- Jeg kommer ikke til å gå inn for dette forslaget slik det legges fram i dag, sa Magnar Dalsegg.

Plansjef Sivert Dombu påpekte at det er et åpenbart behov for flere boliger. Det foreligger mer konkret informasjon om kostnadene ved ombygging, og det kan legges fram for kommunestyret hvis ønskelig.

Odd Geir Rønningsbakk (Sp) var også bekymret for kostnadene, og stilte store spørsmålstegn ved kostnaden ved ombygging.

Nils Heggem.jpg

Teknisk leder Nils Heggem forklarte litt mer om tilstanden til bygget. Nåværende eiere har gjort mye med oppgradering av bygget, blant annet med nytt tak og mange nye vinduer. Det er to leiligheter i 2. etasje nå, og det er ikke nødvendig å gjøre mye med disse. Det er i tillegg en stue fra gammelt av, og denne er tenkt ombygd til en egen leilighet. Nils Heggem mente at det er mulig å få til ombyggingen innenfor den kostnaden som går fram av saksframlegget.

Ola T Heggem (Sp) mente at prisen på bygget ikke er for høy.

- Jeg var i utgangspunktet klar for å si ja til dette forslaget, sa han. - Jeg mener at vi har det travelt med å skaffe flere boliger.

Han la fram et forslag om å utsette saka og be om en takst på bygget før neste kommunestyremøte 16. desember.

Hege Gåsvand.jpg

Hege Gåsvand (H) sa at hun var overrasket over at denne saka kom så brått på. Hun la fram mange ubesvarte spørsmål mht flere muligheter til boliger, som hun ønsker å få svar på før hun tar stilling til denne saka.

Tove Flåtten (Krf) spurte om noen må kastes ut fra utleieleilighetene dersom kommunen kjøper bygget. Hun mente at det i så fall er et dårlig signal å gi.

Sivert Dombu svarte at det det evt. er en person som må flytte ut.

Partiene gikk til gruppemøte.

Åge Jonli (Ap) varslet at Arbeiderpartiet ikke vil stemme for utsettelseforslaget. De vil stemme mot rådmannens innstilling. Begrunnelsen er at Arbeiderpartiet mener at det er mer fornuftig å bruke tilsvarende beløp på å bygge nye boliger i løpet av neste år.

Magnar Dalsegg (H) sa at han vil stemme for utsettelsesforslaget.

Tove Flåtten.jpg

Tove Flåtten (Krf) ba representantene om å tenke seg godt om før man bruke 4,5 millioner på et gammelt hus.


Utsettelsesforslaget falt med 9 mot 8 stemmer.


Alle 17 representanter stemte mot rådmannens innstilling.

 

074/15 - 15/4164 - Anmodning om bosetting av flyktninger


Saken ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch.


Rindal kommune har fått en anmodning fra Integrering- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) med spørsmål om å bosette flere flyktninger. Imdi ber kommunen om å bosette minst 14 flere flyktninger i 2016, og i tillegg minst 34 personer i perioden 2017 - 2019.


Rådmannens innstilling:

Rindal kommune prioriterer å oppfylle det vedtaket vi allerede har fra 14/116, om å ta imot 30 flykninger i 2014 - 2016. (10+10+10). Dette er skjøvet ut i tid til 2017. Slik situasjonen er i dag både når det gjelder økonomi og tilgang på boliger, har kommunen ikke mulighet til å øke antallet foreløpig. Det er mulig å komme tilbake til saken i 2017, når vi har bosatt de 30 vi har vedtak om. 


Rindal kommune kommer til å ta imot fire personer til i løpet av desember. Da har kommunen tatt imot 16 flyktninger i 2015. Det er mer enn halvparten av de 30 personene som følger av vedtaket fra 2014.


Ordfører Ola T Heggem (Sp) sa at han har spurt seg om hvorfor flere nabokommuner kommer positivt ut økonomisk ved mottak av flyktninger, mens Rindal ikke har klart det. Så langt har man ikke funnet ut hvorfor det er slik.

Ola T Heggem la fram forslag til omformuleringer i rådmannens innstilling. Han ønsker å gi et mer positivt inntrykk, og legge opp til en plan for videre bosetting i åra framover.

Bente Rikstad.jpg

Bente Rikstad (Sp) sa at hun er klar over at det er delte meninger om denne saka i bygda. Men hun synes at Rindal kommune må ta si del av jobben med bosetting av flyktninger. Hun trakk fram positive erfaringer fra Øvre Rindal barnehage, med en flyktning som har språkpraksisplass der. 

Flere representanter etterlyste muligheten for å utvide området for bosetting av flyktninger. Der er ikke sikkert at alle må eller ønsker å bo i sentrum. Flere trakk også fram positive erfaringer med flyktningene som er i språkpraksis.

Rådmann Birgit Reisch sa at man selvsagt har begynt å tenke på at noen av flyktningene kan bo et stykke unna sentrum. Noen av dem vil etterhvert få førerkort, og Sunna-området blir aktuelt nå når gangbrua kommer.


Forslaget til små endringer i ordlyden i rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt. Viser til referat fra møtet, som kommer på Rindal kommune sine nettsider.

 

075/15 - 15/4438 - Retningslinjer for motorferdsel i utmark i Rindal kommune.


Bakgrunn:

Lov om motorferdsel i utmark og vassdrag styrer motorferdselen i utmarka. Loven har som formål å ”ut fra et samfunnsmessig helhetssyn å regulere motorferdselen i utmark og vassdrag med sikte på å verne om naturmiljøet og fremme trivselen.” Under loven har vi en forskrift som mer detaljstyrer denne motorferdselen. Rindal kommune har utarbeidet retningslinjer for denne ferdselen. I retningslinjenes punkt 1 beskrives hvor mange ervervsløyver en skal ha i kommunen. Disse løyvene er bare gjeldende ut året 2015, og en må derfor ta opp til vurdering om ordningen skal fortsette. 


Vurdering (utdrag):

Hytteløyvene gis i dag for 2 år om gangen. Dette medfører mye saksbehandling og annet papirarbeid som tar mye tid. I og med at ordningen nå er så godt innført, og en har svært få negative reaksjoner på denne transporten, vil en foreslå at den endres til å gjelde for 4 år om gangen


Rådmannens innstilling:

Det gjøres følgende endringer i retningslinjene:

Punkt 1 første avsnitt.

- Ordningen med ervervsløyver fortsetter. Det lyses ut 12 løyver for tidsrommet 01.01.2016 – 31.12.2019.

Punkt 3 siste avsnitt.

- Dispensasjonen gjelder for inntil 4 år om gangen.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

 

076/15 - 15/4471 - Dataverktøy folkevalgte


Rådmannens innstilling:

Det kjøpes inn nettbrett til alle politikere, i tillegg kjøpes det inn ett nytt arbeidsverktøy for politikerne som heter Møteportal. Dette installeres på nettbrettet. Kostnad for dette er anslått til å bli ca. 120.000,- 

Odd Geir Rønningsbakk.jpg

Odd Geir Rønningsbakk (Sp) spurte om hvorfor man ikke kan få support på egen PC.

Birgit Reisch svarte at nettbrettene som blir innkjøpt vil være kommunens eiendom, og det derfor er greit å gi support på disse. Ved å gi support på representantenes egne PC'er vil man komme borti tvilstilfeller. Gjennom Møteportal er det også greit å sende ut taushetsbelagt informasjon. Taushetsbelagt informasjon skal ikke være tilgjengelig på representantenes private PC'er og nettbrett.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

 

077/15 - 15/5111 - Endringer i opplæringslova - Høringsuttale


Bakgrunn:

Kunnskapsdepartementet har lagt fram forslag til endringer i Opplæringslova. For Rindal kommune er forslaget om endring i kapittel 2 av stor betydning. Departementet foreslår et friere skolevalg på tvers av fylkesgrenser for videregående opplæring.

Rindal kommune har over lengre tid jobbet for at våre elever skal kunne søke på videregående skoler i Sør-Trøndelag. Vi har i dag en avtale som sier at elever bosatt i Rindal kan få gjesteelevsgaranti fra Møre og Romsdal og dermed skoleplass i Sør-Trøndelag, på linjer som ikke tilbys i Surnadal. Rindal kommune ønsker ingen slik begrensning i mulighetene våre elever har til å velge skole. For oss er det viktig å øke valgfriheten, samtidig som vi ønsker et best mulig tilbud i Surnadal.

Departementet foreslår at opplæringsloven § 13-3 skal lyde slik: § 13-3 Plikt for fylkeskommunen til å sørgje for vidaregåande opplæring
Fylkeskommunen skal oppfylle retten til vidaregåande opplæring etter denne lova for alle som er busette i fylkeskommunen. Fylkeskommunen har plikt til å gi tilbod til søkjarar frå andre fylke dersom fylkeskommunen har ledig kapasitet. Dersom søkjarar får skoleplass i andre fylke enn der søkjarane er busatt, skal heimfylket refundere utgiftene til vertsfylket.


Vurdering:

Rindal kommune må jobbe for at elever fra Rindal skal kunne konkurrere om skoleplass i SørTrøndelag på lik linje med elever bosatt i fylket. Som grensekommune opplever vi at våre elever i realiteten har færre valg når de skal søke på videregående skole, enn elever som er bosatt midt i fylket. Reiseavstand gjør at det for mange i dag kun er Surnadal som er et aktuelt valg. Å søke om skoleplass lenger vest i fylket oppleves ikke som et godt alternativ. For noen vil Meldal og Orkdal være etmye mer aktuelt valg, enn f.eks. Sunndal eller Tingvoll.

Vi har også inntrykk av at noen elever i dag bevisst velger linjer som gjør at de kan søke i Orkdal og Meldal. Elever som helst ønsker for eksempel studiespesialisering velger idrett eller musikk slik at de kan søke i Orkdal. Gjennomføring av videregående opplæring er viktig både for den enkelte og for samfunnet. Å få gå på den skolen du helst ønsker, kan være den forskjellen som gjør at noen flere fullfører.


Oppsummering:
Det er naturlig at Rindal kommune engasjerer seg i denne saken. Muligheten til å velge skoleplass i Sør-Trøndelag oppleves som viktig for mange av våre ungdommer. 


Rådmannens innstilling:
Kommunestyret slutter seg til rådmannens forslag til høringsuttale. 


Kirsti Barbo Landsem (Sp) sa at dette er en hjertesak for henne. Hun håpet at forslaget ville gå igjennom.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
 


078/15 - 15/5162 - Egenbetaling for kommunale helse- og omsorgstjenester


Rådmannens innstilling til betalingsreglement for helse- og omsorgstjenester finner du i saksframlegget på Rindal kommune sine nettsider.

Bettina Røen Helgetun.jpg

Bettina Røen Helgetun (Sp) sa at forslaget ble enstemmig vedtatt i driftsstyret.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

 

079/15 - 15/5446 - IKT-PLAN 2015-2017


Bakgrunn:

IKT-plan har to-årig rulleringssyklus. Rullering skulle vært foretatt i 2014, men blir som dere forstår ikke rullert før i år.

Grunnen til at man er noe på etterskudd, er at det har vært mangel på ressurser for å gjennomgå IKT-planen.

IKT planen tar for seg planer man ser for seg på nåværende tidspunkt, og i planen ser man nærmere på forklaringer og begrunnelser.

Selv om IKT planen har en to-årig rulleringssyklus, bør handlingsdelen gjennomgås av administrasjonen hvert år.

 

Rådmannens innstilling:

Vedlagte forslag til IKT-plan for Rindal kommune for årene 2015-2017 vedtas.

Kommunestyret ber administrasjonen innarbeide i budsjettet de økonomiske realiteter som planen inneholder. 


Ola T Heggem (Sp) la fram forslag om å utsette saka.


Utsettelsesforslaget ble enstemmig vedtatt.
 


080/15 - 15/4837 - Oppfølging pålegg drift av svømmebasseng - vakthold


Saka ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch.

- Vi har fått et pålegg, og vi er nødt til å gjøre noe med det. Men det vil selvsagt koste penger, sa hun.


Bakgrunn (utdrag):

Miljøretta helsevern for kommunene Halsa, Rindal, Sunndal, Surnadal og Tingvoll har etter tilsyn ved svømmebasseng i Rindalshuset levert revisjonsrapport hvor det gis forhåndsvarsel om følgende pålegg: «Meir vakthold må på plass under bading i basseng». Dette med bakgrunn i at Miljøretta helsevern mener at en vaktperson/tilsynsvakt til stede i Rindalshuset, som i tillegg har flere andre oppgaver, er for lite for å ivareta nødvendig sikkerhet for bassengbesøkende. I § 9 i forskrift for badeanlegg, bassengbad og badstu står følgende ift personsikkerhet «Det skal være driftsrutiner for tilfredstillende oppsikt med personsikkerheten i badeanlegget». 


Vurdering (utdrag):

Rindal kommune bør ta rapporten fra Miljøretta helsevern på alvor, da personsikkerheten for ansatte og brukere av tilbudet vårt er det viktigste vi kan ha fokus på. Fra «tidlige tider» var det egen badevakt i bassenget ved Rindalshuset, men dette ble etter hvert tatt bort og erstattet med video-overvåking og fysiske sjekkrunder. Dette kan fungere greit hvis en har kontinuerlig oversikt via kamera, men vi erfarer at det til tider kan være oppgaver som gjør at en ikke kan ha 100% fokus på dette hele tiden. 


Rådmannens innstilling:

Kommunestyret imøtekommer forhåndsvarsel om pålegg i revisjonsrapport fra Miljøretta helsevern ved å innføre ekstra tilsynsvakt ved bassenget i Rindalshuset så snart som praktisk mulig etter 01.01.2016. På grunn av kostnadsnivået hvis fortsatt drift på dagens nivå, ønsker kommunestyret å redusere det totale bassengtilbudet ved Rindalshuset gjennom i hovedsak å stenge bassenget 2-3 dager/kvelder pr. uke. Rindalshuset tilføres kr 65.000,- i økte lønnskostnader knyttet til ekstra tilsyn ved bassenget, som legges inn i behandlingen av årsbudsjett 2016/LTB 2017-2019. Administrasjonen får i oppdrag å legge til rette bassengtilbudet på best mulig måte ut i fra nytt tilført rammebeløp og føringer om redusert tilbud. 

 

Petter Baalsrud.jpg

Petter Baalsrud (Sp) ba om at administrasjonen undersøker sammenhengen mellom pris og tilbud, og antydet at prisene kanskje kan økes.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

 

081/15 - 15/5386 - Frikjøp av fosterforeldre fra arbeid


Saken ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch.

Vurdering (utdrag):

Det er behov for justering av rammene for frikjøp av fosterforeldre slik at dette harmonerer med føringer fra det statlige barnevernet (Bufetat) som har ansvaret for å rekruttere fosterhjem. Dette vil føre til et større utvalg av tilgjengelige fosterforeldre. 


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.



082/15 - 15/5030 - Valg av kommunens representant i Generalforsamlinger 2015-2019


Forslag: Ordfører Ola T Heggem som representant og varaordfører Magnar Dalsegg som vararepresentant.

Enstemmig vedtatt.


For følgende valg viser vi til referat som kommer på Rindal kommune sine nettsider.
 

083/15 - 15/5023 - Valg av Likestillingsutvalg 2015-2019
 

084/15 - 15/5018 - Valg av arbeidsmiljøutvalg 2015-2019
 

085/15 - 15/5044 - Valg av fast medlem i byggekomite 2015-2019
 

086/15 - 15/5021 - Valg av forhandlingsutvalg 2015-2019
 

087/15 - 15/5019 - Valg av Hølstovegnemnd 2015-2019
 

088/15 - 15/5020 - Valg av representant til styret for Folldalsvegen 2015-2019
 

089/15 - 15/5026 - Valg av forstanderskapsmedlemmer til Rindal Sparebank 2015-2019
 

090/15 - 15/5017 - Valg av IKT-utvalg 2015-2019
 

091/15 - 15/5197 - Valg av navnekomite 2015-2019
 

092/15 - 15/5049 - Valg av politisk representant til forhandlingsutvalg - kommunereformen
 

093/15 - 15/5043 - Valg av representant til styret for Møre og Romsdal revisjon IKS 2015-2019
 

094/15 - 15/5029 - Valg av representanter til PPT-tjenesten 2015-2019
 

095/15 - 15/5028 - Valg av representant til kirkelig fellesråd 2015-2019
 

096/15 - 15/5041 - Valg av representant til representantskapet i Møre og Romsdal revisjon IKS 2015-2019
 

097/15 - 15/4889 - Valg av representanter i Nordmøre Regionråd ORKide 2015-2019
 

098/15 - 15/4890 - Valg av representanter til Interkommunalt arkiv for Møre og Romsdal IKS 2016-2019
 

099/15 - 15/4885 - Valg av representanter til kulturskolen 2015 - 2019
 

100/15 - 15/4887 - Valg av representanter til nasjonalpark- og verneområdestyrene
 

101/15 - 15/5591 - Valg av representanter til Nordre Nordmøre vassområdeutvalg og Møre og Romsdal vassregionutvalg
 

102/15 - 15/4888 - Valg av representanter til vertskommunenemnda og klagenemnda for SiO 2015-2019
 

103/15 - 15/5025 - Valg av sakkyndig nemnd og klagenemnd - eiendomsskatt 2015-2019
 

104/15 - 15/5027 - Valg av tilsynsnemnd for elveforbygninger 2015-2019
 

105/15 - 15/4922 - Barn og unges interesser i planlegginga - oppnevning



 106/15 - 15/5612 - Referatsaker og orienteringer


Ordfører Ola T Heggem orienterte om framdrifta med kommunereformen. Foreløpig forholder kommunen seg til det gamle kommunestyrevedtaket og de alternativene som ligger der.

Ola T Heggem orienterte også om fremdrifta i arbeidet med Fv65. Det er nå håp om at Fv65 kan bli meldt inn som aktuell for omklassifisering fra begge fylkene.



 107/15 Valg av representanter til Hamos forvaltning IKS for 2015-2019


108/15 Valg av representanter til Regionrådet i Orkdalsregionen for 2015-2019


020/15 - 15/4485 - Driftsavtale Nordmøre Museum
 

021/15 - 15/4348 - Referat fra regionrådsmøte i Orkdalsregionen 27. og 28. august 2015
 

023/15 - 15/4740 - Tilskudd til politiske partier for 2015


Rindal kommunestyre nov 2015 Foto N Lediard_690x461.jpg
Rindal kommunestyre 2015 - 2019 (Foto: Lediard Foto AS):
Foran f.v. Tove Flåtten (KrF), Magnar Dalsegg (H), ordfører Ola T Heggem (Sp), Åge Jonli (Ap), Kirsti Barbo Landsem (Sp).
Andre rekke f.v. Mette Skjølsvold Aasen (Ap), Jens Einar Indergård (vara, Ap), Mona Bolme Nonstand (Ap), Camilla Løften (vara, Ap), Hege Gåsvand (H), Bettina Røen Helgetun (Sp), Bente Rikstad (Sp), rådmann Birgit Reisch.
Tredje rekke f.v. Eirik Tørset (Ap), Robert Nergård (Ap), Petter Anderas Astrup Baalsrud (Sp), Kjetil Løften (Sp), Odd Geir Rønningsbakk (Sp).
Line Therese Flåtten (Ap) og Johan Almås (Ap) var ikke til stede.