Ola T Heggem

Kommunestyremøte i Rindal

Onsdag var det kommunestyremøte i Rindal. Noen avklaringer rundt innføringen av eiendomsskatt ble vedtatt. Kommunestyret så seg også nødt til å innføre en del innsparingstiltak.


Det var en del forfall. Vara var innkalt for de fleste av disse. 16 representanter møtte.


SAK NR 005/15 GODKJENNING AV MØTEBOK

Møteboka ble enstemmig godkjent.


SAK NR 006/15 KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL - HØRINGSUTKAST

Saksdokumentene finner du her.

Grete Bakken Hoem.jpg

Grete Bakken Hoem fra plankontoret på Berkåk la fram saka.

Økonomien i Rindal kommune er krevende i 2015 og 2016. Det er gjort grep som skal bedre situasjonen fra 2017.

En prognose fra SSB viser at folketallet i Rindal vil gå noe opp framover. Prognosen sier at Rindal vil ha 2200 innbyggere i 2030. Grete Bakken Hoem understrekte at en slik prognose er svært usikker.

Andelen av eldre over 80 år skal øke mye i Norge framover. Men endreandelen øker ikke så mye i Rindal. Rindal har en høy andel av eldre allerede nå.
 

Undersøkelser har vist at det er noe mer mobbing blant ungdom enn gjennomsnittet er i fylket. Det er også flere unge som føler seg ensomme, i forhold til gjennomsnittet.
 

Rindal har begynt å ta imot flyktinger. Her er det viktig at alle er sitt ansvar bevisst, understreket Grete Bakken Hoem. Det er ikke bare flyktingkonsulenten som skal ta seg av dette. Hele befolkningen må støtte opp om de nye innbyggerne, da vil det gå veldig bra, mente hun.
 

Rindal har store muligheter inne turisme i Trollheimen.
 

- Det er fullt mulig å legge til rette for kompetansearbeidsplasser på små steder også, sa Grete Bakken Hoem. - Rindal ligger jo ikke langt unna storbyen Trondheim.
 

- Det er kjempeviktig å ta vare på ildsjelder og gründere, sa hun.
 

Når det gjelder kommunereformen ser vi at veien gjennom Rindal, fv65, er viktig. Det er mest naturlig for Rindal å slå seg sammen med andre kommuner langs den samme veien.
 

Med tanke på kommunereformen oppfordret Grete Bakken Hoem politikerne til å fortsette med det gode arbeidet med tettstedsutvikling, næringsutvikling osv.
 

- Det er mye mer vanskelig å legge ned ei bygd som har et aktivt liv, sa hun.
 

Arild Haugen.jpg

Arild Haugen (Sp) la fram et forslag fra Senterpartiet. Forslaget var å ta ut punkt 4, og erstatte det med at "Rindal består som egen kommune".
 

Tove Flåtten (Krf) viste til bekymring for ungdom som Grete Bakken Hoem la fram i sitt innlegg. 
 

- Det er to grupper av ungdom i byda, sa Tove Flåtten - En gruppe som er veldig opptatt med ski og fotball, og en annen gruppe som ikke har noe særlig tilbud. Dette er det viktig å ta tak i, sa hun.
 

John Ole Aspli (Ap) mente at mye tyder på at man ikke når så veldig mange på den tradisjonelle måten man inviterer til innspill på. Særlig unge og ungdom er lite engasjert. Han oppfordrer til kreativitet, for å få med disse gruppene på råd også.
 

John Ole Aspli oppfordret også til å være åpen for å se mulighetene mht folkestyre og demokrati i en mulig større kommune.
 


Endringsforslaget fra Senterpartiet ble enstemmig vedtatt.
 

Rådmannens innstilling, med den vedtatte endringen, ble enstemmig vedtatt.
 


SAK NR 007/15 NY ORGANISERING AV IKT ORKIDÈ

Saksdokumentene finner du her

Ola T Heggem la fram saka.

Det framlagte forslaget innebærer at Rindal kommune inngår en avtale med noen forbehold.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.


SAK NR 008/15 Eiendomsskatt - utviding av grunnlag i 2015 - diverse avklaringer

Saksdokumentene finner du her


Økonomisjef Bjarne Nordlund la fram saka.

Eiendomsskatteutvalget består i dag av Marvin Røen, Rune Løfald og Johan Almås. Johan Almås har kommet inn for Brit Elin Wulvik, som har sagt fra seg valg/gjenvalg.

Noen personer må gå ut fra overtakstnemd eiendomsskatt/klagenemnd, pga inhabilitet og/eller etter eget ønske.

Det må velges leder og nesteleder i begge disse nemndene.

Tove Flåtten.jpg

Tove Flåtten (Krf) sa at hun kunne ønske at hele denne saken kunne utsettes et år, til et nytt kommunestyre er på plass. Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål her. I Rindal har vi mange gårdsbruk, og også noen små bedrifter. Konsekvensene ved inføring av eiendomsskatt er fortsatt uklare.

Kristin Merete Fosseide (H) var enig med Tove Flåtten. Hun var opptatt av at Rindal kommune har et pressa næringsliv, og at konsekvensene er uklare. Hun la fram forslag om å utsette saken.

Ordfører Ola T Heggem (Sp) minnet om at det å utsette denne saka er svært krevende.

- Vi må i så fall behandle økonomiplanen på nytt, sa han. - Det er vanskelig å se at det er klokt å utsette denne saka, sa han.

- Vedtaket om å innføre eiendomsskatt er allerede gjort, presiserte økonomisjef Bjarne Nordlund - For å utsette innføringen av eiendomsskatt må det tidligere vedtaket omgjøres. Et vedtak om utsettelse nå vil bare gjøre det umulig å få gjort forarbeidet på en skikkelig måte. Hvis vi får et vedtak nå i dag har vi god nok tid til å få gjort det nødvendige arbeidet, sa han.

Kristin Merete Fosseide_690x473.jpg

Kristin Merete Fosseide (H) presiserte at innføringen av eiendomsskatt innebærer en endring også for næringslivet. I dag er det eiendomsskatt på produksjonslokaler, ikke på kontor, lager og butikklokaler m.v. Nå blir det eiendomsskatt på alle næringslokaler.


Partiene gikk til gruppemøte.


- Vi har drøftet saken, og slik saken står så kan vi ikke gå med på å utsette saken, sa Katja Røen (Ap)

Petter Baalsrud.jpg

- Det er klart fra Senterpartet sin side at vi går ikke for utsettelseforslaget, sa Petter Baalsrud (Sp)

Utsettelseforslaget ble nedstemt med 14 mot 2 stemmer (Høyre og Krf)


Overtakstnemd eiendomsskatt/klagenemnd trenger ikke å bestå av mer enn tre personer. Ola T. Heggem foreslo derfor å bare ta ut de to medlemmene som kan bli oppfattet som inhabile, Nils Heggem og Kirsti Barbo Landsem. Da er det fortsatt fire medlemmer i nemnda.

- Det er viktig at eiendomsskatten må bli, og oppfattes, rettferdig, sa John Ole Aspli (Ap)

Sammensetningen av Eiendomsskatteutvalget ble enstemmig vedtatt som foreslått.

Ingen har vært forespurt om å være leder og nestleder i Overtakstnemd eiendomsskatt/klagenemnd. Siden denne nemnda sannsynligvis ikke kommer i funskjon før ny nemnd skal velges, vil det være greit å vedta at denne nemnda konstituerer seg selv dersom den skal ha møte.

Kirsti B. Landsem og Nils Heggem går ut av nemnda. De øvrige 4 medlemmene blir sittende. Enstemmig vedtatt.

Rådmannens innstiling ble vedtatt med 15 mot 1 stemme (Høyre).


SAK NR 009/15 REFERATSAKER

Saksdokumentene finner du her

Og dokumenter til hver enkelt av referatsakene finner du her, på sakslista til møtet
 

Det kom et bekymringsbrev fra sykepleierforbundet. Ordfører Ola T Heggem har hatt et møte med sykepleierforbundet angående dette. Han synes at det var et greit og oppklarende møte.


Asfaltprogrammet i Møre og Romsdal:

Det som skal asfalteres i Rindal er fv340 fra Bolmekrysset og et stykke oppover, Romundstadbygda fra T-komponent og 4-5 km oppover. Punktutbedring fra Mjohølkrysset og oppover mot Rindal Sentrum.


Ordfører Ola T Heggem og rådmann Birgit Reisch informerte om det siste innen kommunereformen. 

En innbyggerundersøkelse er planlagt. Da må man håpe at folk tar telefonen, selv om det er et ukjent nummer som ringer. Det er svært viktig at folk deltar i undersøkelsen og uttaler seg om kommunereformen.

I uke 17 skal rådmannen og plansjefen inn på ungdomsskolen og informere og prate med ungdommene om kommunereformen. De skal også ha møte med ungdomsrådet.


SAK NR 010/15 Økonomirapport etter 2 mnd i 2015

Saksdokumentene finner du her

Bjarne Nordlund.jpg

Saka ble lagt fram av Bjarne Nordlund.

Økonomien i kommunen følges nå opp tettere enn før, bl.a. av Formannskapet. En del innsparingstiltak er foreslått.

Det er klart at skatteinntektene for kommunesektoren kommer til å svikte. Det er klart at det bør innføres innsparingstiltak, og det er selvsagt viktig å komme i gang så fort som mulig.

- Det er bra at vi kommer i gang med de nødvendige innsparingstiltak så tidlig på året. Senterpartiet støtter de tiltakene som er foreslått, sa Petter Baalsrud (Sp)

John Ole Aspli_690x407.jpg

- Jeg har ingen innvendinger mot den oppfølgingen som er gjort eller tiltakene som er foreslått, sa John Ole Aspli (Ap). - Men her er det litt utydelig hvem som gjør hva. Jeg kan være bekvem med å ta dette til orientering. Men jeg er ikke helt bekvem med å gjøre vedtak på dette, slik som det er framlagt, sa han.

- Dette er ganske nytt og uvanlig i Rindal kommune, sa Bjarne Nordlund. - Administrasjonen har få fullmakter. Så dette må innom kommunestyret.

- Jeg tenker at det er to strekpunkter her som reelt er en budsjettregulering, sa John Ole Aspli - Det er viktig at vi er klare og tydelige på formen her. Men som sagt har jeg ingen innvendinger mot det som er intensjonen, sa han.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

Rindal skimuseum_700x469.jpg

Avslutningsvis nevnte Petter Baalsrud at Rindal Skimuseum er nominert til Statens Byggeskikkpris. 76 bygg var foreslått til Byggeskikkprisen, og Rindal Skimuseum var ett av seks som ble plukket ut.

- Jeg synes vi kan kjenne litt på det, og være litt stolt av det, sa han.