DSC_0341

Kommunestyremøte i Rindal onsdag

Onsdag hadde kommunestyret i Rindal et kort møte. En av saken handlet om borgerlige vielser, som kommunen overtar ansvaret for fra 1. januar. Tilbudet skal gis på Rindal skimuseum med ordfører, varaordfører eller rådmann som vigsler.

Du finner saksdokumentene til møtet på Rindal kommune sine nettsider.


17 representanter møtte.


Spørretime:

Petter Baalsrud (Sp) spurte om hvordan det går med gangveiprosjektet i Løfall.

Ordfører Ola T Heggem svarte at dette prosjektet er prioritert som nr 1 i 2018. Men det er fortsatt uklart om prosjektet kan bli strøket på grunn av at Rindal skal overflyttes til Trøndelag. Fylket avventer et endelig svar fra departementet om når Rindal blir overflyttet til Trøndelag.


Line Flåtten (Ap) spurte om hva som skjer med flyktningtjenesten etter nyttår. Om det skal være en eller to ansatte framover.

Rådmann Birgit Reisch sa at det er bare lagt inn midler til en flyktningkonsulent i budsjettet for neste år. IMDi har sagt at Rindal ikke vil få spørsmål om å bosette flere flyktninger i 2018.


Ordfører Ola T Heggem holdt en kort orientering om hvilke selskap kommunen er medeier i; Svorka, T-komponent Bygg AS, Trollheim AS, Trollheimsporten AS, Rindalshallen AS, Næringshagen i Orkdalsregionen, Møre og Romsdal revisjon, Hamos, SiO, IKT ORKide, plankontoret på Berkåk og Nordmøre interkommunale innkjøpssamarbeid.

Flere bedrifter er på vei inn i T-komponentbygget, og regnskapstallene er greie.

DSC_0339.jpg
 

049/17 - Godkjenning av møtebok

Møteboka ble enstemmig godkjent.

 

050/17 -  Personvernombud i alle kommuner

Saken ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch.

Rådmannens innstilling: 
Rindal kommune oppretter personvernombud i fellesløsningen som IKA Møre og Romsdal oppretter. - Kostnaden er stipulert til et grunnbeløp på 70.000,- og innbyggerjustering på 2 kr.

Bakgrunn:
EU har vedtatt lovteksten som gir Norge og Europa ny personvernlovgivning fra mai 2018. Den nye personvernforordningen fører til en rekke endringer. Blant annet vil alle offentlige virksomheter få krav om å etablere ei ordning med personvernombud. Frem til nå har dette vært frivillig og i det nye regleverket blir kravet om at ombudet er uavhengig understreket. (...)

Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

Birgit Reisch.jpg
Rådmann Birgit Reisch


051/17 - Kommunale vigsler

Saken ble lagt fram av rådmann Bigit Reisch. Kommunal vielse er i utgangspunktet gratis.

Rådmannens innstilling:
- Ordfører og varaordfører oppnevnes som vigslere i Rindal kommune.
- Oppnevnelsen gjelder ut valgperioden.
- Vigsler i kommunal regi tilbys i Rindal skimuseum sine lokaler.


Bakgrunn:
Fra 1. januar 2018 overtar kommunene ansvar for borgelig vigsler. Bestemmelsene om inngåelse av ekteskap følger av ekteskapsloven kapittel 3. Lovendringene som er vedtatt er (endring uthevet)
§ 12 Vigslere
Vigslere er:
a) prest i Den norske kirke, og prest eller forstander i et registrert trossamfunn, eller seremonileder eller tilsvarende i livssynssamfunn som mottar tilskudd etter lov 12. juni 1981 nr. 64 om tilskott til livssynssamfunn når Kongen har godkjent formen for inngåelse av ekteskap.
b) ordførere, varaordførere og kommunalt ansatte eller folkevalgte som kommunestyret selv gir slik myndighet.
c) utsendt utenrikstjenestemann, jf. utenrikstjenesteloven § 14.
d) Sysselmannen på Svalbard. Sysselmannen kan delegere vigselsmyndighet til tjenestemenn ved sysselmannskontoret.
e) særskilt vigsler oppnevnt av departementet i tilfeller der det er behov for det på grunn av lange avstander eller av andre grunner. Oppnevningen gjelder for fire år. 

(...)

Magnar Dalsegg (H) sa at dette er en oppgave han tar på seg med glede, men han viste til teksten i saksframlegget, "Kommunen må selv vurdere hvem som er egnet for oppgaven. Det er ikke krav om særlig kompetanse eller erfaring. I lovforarbeidene blir det uttalt at det kan være hensiktsmessig at det også tilbys vigslere som er politisk nøytrale."

Line Flåtten (Ap) spurte om noen fra administrasjonen har vært vurdert som vigslere i tillegg. Ordfører Ola T Heggem sa at det ikke har vært vurdert så langt, men han ser gjerne at det blir vurdert.

Kirsti Barbo Landsem (Sp) påpekte at noen kan ønske vielse andre steder enn på museet, og at det bør stå i saksframlegget at kommunen kan ta seg betalt for eventuelle merkostnader.

Det ble lagt fram forslag om en tilføyelse i saksframlegget om at kommunen kan ta betalt for ekstra kostnader, f.eks. om noen ønsker vielse et annet sted enn på Rindal skimuseum. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

Magner Dalsegg (H) la fram forslag om å oppnevne rådmann Bigit Reisch som vigsler i tillegg til ordfører og varaordfører. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

 

052/17 - Referatsaker og orienteringer

Ordfører Ola T Heggem gikk igjennom sakene.


Bytte av fylkestilhørighet

Et aktuelt tidspunkt for selve overføringen er 1.1.2020, men det vil bli lagt opp til at innbyggerne i Rindal kan avgi stemme ved fylkestingsvalget i Trøndelag høsten 2019.

Sakene tas til etterretning.

 

053/17 - Delegerte saker

Sakene tas til etterretning.

DSC_0353.jpg

054/17 - Garanti for lån - Rindal jeger- og fiskeforening - forlengelse av garanti

Robert Nergård (uavhengig rep.) var inhabil i denne saken.

Rådmannens innstilling:
Rindal kommune forlenger sin selvskyldnergaranti gitt i Ks-sak 042/16 til långiver Rindal Sparebank for lån som opptas av Rindal jeger- og fiskeforening i påvente av utbetaling av spillemidler knyttet til bygging av ny leirduebane i Romundstadbygda. Garantien begrenses oppad til kr 750.000,-, som er antatt spillemiddeltilskudd, og utløper 01.08.2019. Vedtaket forutsetter Fylkesmannens godkjenning. 

Bakgrunn:
Kommunestyret vedtok 22.juni 2016 i sak 042/16 kommunal garanti for låneopptak i Rindal Sparebank av Rindal Jeger- og fiskeforening knyttet til bygging av leirduebaneanlegg i Romundstadbygda. Garantien var begrenset oppad til kr 750.000,-, med en utløpsdato 01.11.2017. Fylkesmannen godkjente kommunestyrets vedtak om garanti i brev av 27.07.16. Det var ved sist behandling antatt at Rindal jeger- og fiskeforening ville få tildet spillemiddelstilskudd ila 2017 med bakgrunn i at prosjektet fra kommunen sin del var prioritert nr 1 av spillemiddelsøknadene. Dette viste seg å være litt optimistisk, og Rindal kom meget dårlig ut ved tildeling av spillemidler i 2017 da ingen av søknadene på ordinære anlegg ble prioritert med tilskudd. Det er derfor ønskelig å få forlenget den kommunale garantien på lånet. 

Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.