Ola T Heggem

Kommunestyremøte i Rindal onsdag

Onsdag var det kommunestyremøte i Rindal. Godkjenning av årsmelding og regnskap for 2016 sto på sakslista, samt sluttbehandling av reguleringsplan for gang- og sykkelveg i Løfall, sluttbehandling av næringsplan for Rindal, og garanti for lån og tilskudd til Rindal IL for ny skiarena ved Igltjønna.

16 representanter møtte.
 

008/17 - Godkjenning av møtebok

Møteboka enstemmig godkjent.

 

009/17 - Regnskap Rindal kommune 2016


Rådmannens innstilling:

1. Regnskapet for Rindal kommune for 2016 godkjennes med et netto driftsresultat på kr. 10 025 898 og et mindreforbruk på drift på kr. 7 602 407. Balansen godkjennes med Sum eiendeler og Sum egenkapital og gjeld på kr. 586 276 093. Ellers refereres til vedlagte Regnskapshefte for 2016.


2. Mindreforbruket på driften – kr. 7 602 407 – avsettes delvis til generelt disposisjonsfond – kr. 6 902 407 – og delvis til disposisjonsfond RUF – kr. 700 000.


3. Kommunestyret vedtar samtidig bruk av disposisjonsfond til følgende i 2017: - Utredning og reparasjon/rehabilitering av bygninger med flate tak: Rindalshuset(skifte tak/takkonstruksjonen på ca 300 m2 over garderober mm) Det settes av kr. 2,0 mill pluss mva til arbeidet på ansvar 162, funksjon/tjenenste 3862. Det settes også av kr. 100 000 pluss mva til utredning/undersøkelse av kommunehus 2; ansvar 162 – funksjon/tjeneste 1300.

- Til næringsarbeid generelt og fullføring og iverksetting av næringsplana settes av kr. 1 000 000 på ansvar 151, funksjon/tjeneste 3251. Formannskapet forvalter midlene iht vedtektene for RUF. Midlene tas fra disposisjonsfond RUF.

- Til rehabilitering skolekjøkken kr. 1 000 000. Settes av på ansvar 162, funksjon/tjeneste 2220.
 

4. Følgende investeringsprosjekter, som i budsjettregulering i desember 2016 fikk redusert bevilgning gis følgende nye bevilgninger. Prosjektene vedtas gjennomført i 2017:

Prosj nr  Prosjekt navn Økt kostnad Red inntekt Red kostnad Økt inntekt
26114 EPC        1 450 000
26526 Boliger/boligsatsing    3 780 000  
30301 Adresseprosjekt        135 000  
34006 Røsberg vannverk       100 000  
31521 Boligfelt i sentrum    1 580 000  

Rådmann gis fullmakt til å føre mva i tråd med regelverket. Netto kostnad finansieres med momskompensasjon og nytt låneopptak.


5. VEDTAKET I DENNE SAKEN ANSES OGSÅ SOM BUDSJETTREGULERING FOR 2017- BUDSJETTET.


Saka ble lagt fram av økonomisjef Bjarne Nordlund. Han påpekte at enhetslederne har hatt god økonomistyring, og de fleste har hatt mindreforbruk på sine enheter. 

Når det gjelder investeringer er det nesten ingen avvik i forhold til planene.

- Rindal kommune trenger også gode resultater i årene som kommer, for å beholde noenlunde handlingsrom, sa økonomisjefen.

Økonomisjefen presiserte også at vedtaket i denne saken gjelder som budsjettregulering for 2017, det påvirker budsjettert resultat negativt, og man budsjetterer dermed med et negativt resultat av betydelig størrelse for 2017.


Johan Almås sa, på vegne av kontrollutvalget, at det er gjort en god jobb i 2016, men god styring fra enhetslederne og administrasjonen. Utover dette har kontrollutvalget ingen kommentarer.


Flere representanter uttalte at de er godt fornøyd med resultatet for 2016, og takket administrasjonen, enhetslederne og de øvrige ansatte for å ha gjort en god jobb.


Magnar Dalsegg (H) fremmet formannskapets forslag, som er gjengitt i saksframlegget.

- Eiendomsskatten blir et tema igjen, men det blir til høsten, sa Dalsegg.


Ordfører Ola T Heggem (Sp) slo fast at det er helt nødvendig å styrke fondene. Og at det er nødvendig å opprettholde et visst nivå på eiendomsskatten.

- Vi er nødt til å budsjettere så vi er på den sikre siden, sa Heggem.


Formannskapets innstilling ble enstemmig vedtatt.



010/17 - Årsmelding Rindal kommune 2016
 

Rådmannens innstilling:

Årsmeldingen behandles slik:
· Driftsstyret anbefaler kommunestyret å vedta vedlagte årsmelding på programområdene 11-32, 42, delvis 51 og 52-71.
· Formannskapet anbefaler kommunestyret å vedta vedlagte årsmelding på programområdene 41 og det under 51 som omhandler plan, og vedlagte «internkontrollrapport» og likestillingsrapport.
· Kommunestyret vedtar Rindal kommune sin årsmelding for 2016 – inkl «internkontrollrapport» og likestillingsrapport - som vedtatt av Driftsstyre og formannskap.
 


Saka ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch. Hun roste enhetslederne og ansatte som har vært med på å sørge for at 2016 ble et godt år for Rindal kommune, både handlingsmessig og økonomisk.

Igjen var det flere representanter som gikk på talerstolen og sa seg godt fornøyd med alt kommunen fikk gjort i året som gikk.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
 


011/17 - Årsrapport 2016 - skatteoppkreving


Rådmannens innstilling:

Kommunestyret tar Årsrapport for 2016 – skatteoppkreving og arbeidsgiverkontroll til etterretning. 


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

 

012/17 - Garanti for lån og tilskudd - Rindal IL (ski)


Rådmannens innstilling:

1. Rindal kommune stiller følgende garantier, som for at de skal være gyldige, først må godkjennes av Fylkesmannen:

1a) For midlertidig banklån i påvente av utbetaling av spillemidler

Rindal kommune garanterer overfor långiver Rindal sparebank for lån som Rindal IL tar opp i påvente av utbetaling av spillemidler(byggelån). Garantien begrenses oppad til det faktisk tildelte beløp for spillemidler, maksimalt 2 100 000 kroner, og ansvaret reduseres i takt med utbetaling av spillemidlene. Garantien stilles som selvskyldnerkausjon.

Garantien utløper i alle tilfelle senest 31.12.2019.

1b) For byggelån som konverteres til varige lån i bank

Rindal kommune garanterer overfor långiver Rindal sparebank for ytterligere lån som Rindal IL tar opp som byggelån og som seinere konverteres til varig lån i banken med inntil 30 års avdragstid. Denne garantien begrenses oppad til 1 200 000 kroner, og ansvaret reduseres fra og med konverteringstidspunktet i takt med nedbetalingsplanen for et annuitetslån med avtalt lånebeløp og avdragstid. Garantien reduseres også med et beløp som Rindal IL får i momsrefusjon til anlegget/tiltaket. Garantien stilles som selvskyldnerkausjon.

Garantien utløper i alle tilfelle senest 31.12.2047

Begge garantier gjelder Rindal IL sin investering i skiarena ved Igltjønna - nytt stadionområde, lysanlegg, rulleskiløype, speaker-/tidtakerbu og ny/rehabilitert løypetrase.

3. Det ytes et kommunalt tilskudd til tiltaket/anlegget på kr. 500 000.
Kommunestyret avklarer finansieringen av dette senest i budsjettregulering i desember 2017, men helst i juni 2017. 


Saka ble lagt fram av ordfører Ola T Heggem. Det foreslåtte tilskuddet står i forhold til det kommunale tilskuddet som ble gitt til fotballhall, og også Rindal JFF sin skytebane, med ca 10% av beregnet totalkostnad. Langrenn står sterkt i Rindal, og det er nødvendig å ha et oppdatert anlegg også for denne idretten, mener Ola T Heggem.

Kjetil Løften (Sp) påpekte at det nye langrennsområdet kan benyttes som friluftsområde, ikke bare av de som går på ski, men også andre.

Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

 

013/17 - Ny behandling - deltagelse i regionalt responssenter


Rådmannens innstilling:

1. Rindal kommune deltar i regionalt responssenter i regi av Kristiansund kommune sammen med øvrige IKT ORKidé–kommuner.

2. Rindal kommune godkjenner vedlagte vertskommuneavtale med Kristiansund kommune.


Saka ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch.

Bettina Røen Helgetun (Sp) sa at ORKidé-løsningen ligger foran andre slike løsninger.

- Dette systemet kan sikkert brukes til mye mer i framtida. Her er det uante mulighter. Jo fortere vi kommer i gang med dette, jo bedre, sa hun.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

 

014/17 - Reguleringsplan for gang- og sykkelveg på fv 65 Holte bru - Løfall. Sluttbehandling.


Rådmannens innstilling:

Kommunestyret eigengodkjenner vedlagte forslag til detaljreguleringsplan for gangog sykkelveg på fv 65 Holte bru - Løfall i samsvar med Plan- og bygningslovas § 12-12.


Saka ble lagt fram av plansjef Sivert Dombu. Arbeidet med gang- og sykkelvegen i Løfall startet for ca 4 år siden, og nå har man kommet fram til sluttbehandling. Saka er tidligere behandlet i Formannskapet.

Den planlagte gang- og sykkelvegen begynner ved Deltrans, og går langs fv65, foran Røde Kors-huset, videre bak de neste husene, og ned mot fv65 igjen før Haugasvingen. Flere private veger vil bli slått sammen til en felles avkjøring til fv65.

Tove Flåtten.jpg

Tove Flåtten (Krf) sa at gangveger generelt er et positivt tiltak, men stilte spørsmålstegn ved behovet for gangveg akkurat i dette området. Hun hadde heller ønsket ny Holte bru, men det får ikke kommunestyret gjort noe med. Hun sa også at hun har forståelse for kommentarene som har kommet fra de husstandene som får en kjørbar gangveg bak huset og fv65 på den andre sida.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

 

015/17 - Næringsplan for Rindal 2017-20 - sluttbehandling


Rådmannens innstilling:

1. Kommunestyret godkjenner den framlagte «Næringsplan for Rindal 2017-20».

2. Formannskapet får fullmakt til å bevilge midler til iverksetting av hvert enkelt tiltak innenfor rammer gitt av kommunestyret.

3. Kommunen kaller mot slutten av 2017 inn til det første statusmøtet for alle som er tildelt oppgaver gjennom planen.


Saka ble lagt fram av plansjef Sivert Dombu. Han påpekte at dette er en næringsplan for Rindal, ikke en næringsplan for Rindal kommune. Veldig mange bedrifter, lag og organisasjoner har vært med i arbeidet med næringsplanen, og påtatt seg oppgaver med gjennomføringen. Næringsplanen er ambisiøs, den beskriver hele 50 ulike tiltak,

Når næringsplanen er godkjent så skal den også trykkes på papir.

Sivert Dombu nevnte spesielt tiltak nr 2.1., en egen stillingsressurs som arbeider med næringsutvikling. Flere av tiltakene i planen er avhengig av at denne stillingen kommer på plass. Med økonomiske bidrag fra kommunen, Rindal Næringsforum og Rindal IL er det faktisk mulig å få til dette. 


Petter Baalsrud (Sp) sa at det har vært en god prosess med stort engasjement, og han synes det har blitt en god og konkret plan. Han tror at det vil gå bra med gjennomføringen, siden ansvaret for gjennomføringen er fordelt på mange.

Mette Skjølsvold Aasen (Ap) kommenterte punkt 4.5 om en avslutningsgave til 10. klassingene. Hun foreslo at en slik gave kan være en t-skjorte av samme type som Rindal IL-klærne, med "Tid til å leve"-logo.

Line Flåtten (Ap) la fram et forslag til et tillegg under punkt 4.5: "5. klasse får ei t-skjorte med "Tid til å leve-logo"".

Magnar Dalsegg.jpg

Magnar Dalsegg (H) sa at han ikke ønsket et så konkret tiltak i planen.

Ordfører Ola T Heggem konkluderte med at det er en god ide som har kommet fram, men spørsmålet er om det skal konkret inn i næringsplanen.


I et møte med gruppelederne ble det formulert et mer generelt nytt punkt som omhandler skoleelever. Arbeiderpartiets forslag ble dermed trukket, og det nye forslaget ble enstemmig vedtatt.


Rådmannens innstilling med det nye punktet under kapittel 4 ble enstemmig vedtatt.

 

016/17 -  Valg til til styret i Trollheim AS


Rådmannens innstilling:

Innstilling legges fram av valgnemda i møte.


Gøril Bakken ble enstemmig valgt som styremedlem. Kai Troelsen ble enstemmig valgt som kandidat til vara til styret.
 


017/17 - Referatsaker og orienteringer

Ordfører Ola T Heggem informerte blant annet om arbeidet med Trøndelagssøknaden. Tirsdag 2. mai var han på Stortinget og la fram saka på en høring der. Dette er det mulig å se på denne linken på www.stortinget.no (Videoarkiv: Åpen høring i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité tirsdag 2. mai 2017 kl. 12.45)

Det er nå bred enighet om at Rindal skal få bli en del av Trøndelag. Det som ikke er klart er hvordan og når grensejusteringen skal skje.

ks 2 030517.jpg

Orientering om LENSA v/Ivar Syrstad

Rindal har vært med i prosjektet "Lensa" fra 1. januar 2016. Målet med prosjektet er økt aktivitet i skogbruket. Prosjektleder/Lensapådriver Ivar Syrstad jobber for 11 kommuner.

Lensa ska oppnå:

- Landbruk og skogbruksmeldinger sine mål.
- Økt verdiskaping i hele verdikjeden, med spesielt fokus på primærprodusenten.
- Sikre råstofftilgangen til industrien.
- Utnytte næringspotensialet i skog og utmark gjennom bærekraftig bruk.


Orientering om framdriften i Seljebrekka v/teknisk leder Nils Heggem:

Strøm og bredbånd fra Svorka er klart. Snart blir det toppdekke på vegen. Det skal også opparbeides en felles lekeplass før nye boliger tas i bruk. Arbeidet med dette er påbegynt.

Det ser nå ut til at man får et merforbruk på ca 1 million kroner på prosjektet.


På slutten av dagen var kommunestyret på befaring i Bolme barnehage, Rindal kirke og renseanlegget.