k1_690x396

Kommunestyremøte i Rindal onsdag

Kommunestyret i Rindal hadde et langt møte onsdag, med mange viktige saker. Skolestruktur, regnskap, budsjettregulering og økonomiplan, politisk organisering, planer for Rindal sentrum og revidering av vedtektene for SFO og barnehagene mm. sto på saklista.


For saksdokumenter henvises det til saksliste på Rindal kommune sine nettsider.

Klikk på Sak,Dok.så får du en bedre oversikt over dokumentene i hver enkelt sak.


Ordfører Ola T Heggem ønsket velkommen til et langt og krevende møte, med en uvanlig lang saksliste og stramt tidsskjema.

16 representanter møtte.

Flere tilhørere hadde møtt opp pga saken om skolestruktur, som sto først på sakslista.

Møtet startet med noen orienteringer. Dette var det ikke informert om på forhånd. Tilhørere og journalister fikk nok dermed med seg mer informasjon enn de hadde tenkt mens de ventet på saken om skolestruktur.


Tannlegesituasjonen

Ordfører Ola T Heggem informerte om at vi får en sommervikar med rindalsrøtter på tannlegekontoret i sommer.


Mustafe fortalte om sin bakgrunn

Mustafe fra Somalia skulle egentlig vært med på forrige kommunestyremøte for å fortelle om sin bakgrunn. Da måtte han melde forfall pga sykdom. I dag var han på plass for å fortelle litt om sin historie. Han har vært i Rindal i 5 måneder nå.

Mustafe fortalte at han arbeidet som svært ung lærer i Somalia. I et land i ødeleggelse, hvor barna ble tvunget i krigen som soldater. Han lærte barna engelsk, men det fikk han beskjed om å slutte med. Han ble satt i fengsel. Så fikk han beskjed om å lære barna arabisk, noe som ikke var så enkelt. Han fikk beskjed om at han ville bli drept om han ikke adlød. Da sa han ja til å lære barna arabisk, men så flyktet han fra landet i 2010. Han flyktet fra mora og søsknene sine.

Via Russland kom han til Ukraina, der han levde i kummerlige forhold i 3 år. I løpet av den tiden satt han ett og et halvt år i fengsel, en straff for at han forsøkte å komme seg til Russland ulovlig, uten papirer.

Til slutt klarte han å komme seg til Norge.

- Det er vanskelig å bo i et fremmed land, sa Mustafe. - Man må tilpasse seg på så mange måter.

Men Mustafe understreket at han har blitt svært godt mottatt i Rindal, og han har fått mye hjelp. Han benyttet anledningen til å takke folk i Rindal for at de har tatt så godt i mot han.

Mustafe og Ola T.jpg
Ordfører Ola T Heggem takker Mustafe for at han fortalte sin historie til kommunestyret.


Eiendomsskatt

Økonomisjef Bjarne Nordlund orienterte om eiendomsskatt.

Bjarne Nordlund.jpg

Onsdag kveld blir det et åpent informasjonsmøte om eiendomsskatt i Rindalshuset. Økonomisjefen hadde en rask gjennomgang av den samme informasjonen for kommunestyret, med vekt på det som gjelder verdivurdering av eiendommer.

Rindal IL har sagt ja til å være besiktigelsesmenn/befaringsmenn, som bl.a. skal ta mål av bygningene utvendig. Noe av opplæringen er gjennomført. Dessverre har flere av de frivillige trukket seg underveis. Derfor er det en utfordring med å få nok folk til jobben. Men det løser seg nok, mente økonomisjefen.

Bjarne Nordlund presierte at vurderingene som skal gjøres av disse frivillige IKKE blir avgjørende for taksten på eiendommene. Taksten skal i all hovedsak fastsettes av den valgte nemnda av sakkyndige. De har et sett av regler å forholde seg til i dette arbeidet.

 

IKT - digitalisering i Rindal kommune

Vibeke Langli orienterte om digitalisering i Rindal kommune.

Vibeke Langli.jpg

- Vi visste ikke hvor omfattende dette arbeidet var da vi begynte med det, og det har vært en del oppstartsproblemer, sa Vibeke Langli. - Men nå er det slik at Rindal kommune har blitt en av de fremste kommunene i landet på digitalisering.

Fra høsten skal Rindal kommune gradvis begynne å sende ut en del brev digitalt. Digital postkasse vil bli brukt.


Katja Røen (Ap) påpekte at det har vært en del rot med sakspapirene til kommunestyret igjen, noe som har resultert i kort tid til å sette seg inn i sakene, og sene kvelder for representantene. Senest søndag kveld var noen av sakspapirene borte fra kommunens nettsider.


Da varaordfører Berit Storholt Flåtten hadde meldt forfall, måtte det velges en settevaraordfører for dagens møte.

Forslag fra Senterpartiet: Kirsti Barbo Landsem. Hun ble enstemmig valgt.


SAK NR 022/15 Godkjenning av møtebok.

Enstemmig vedtatt.


SAK NR 023/15 Fremtidig skolestruktur.


Se egen sak på Trollheimsporten.

k4.jpg


SAK NR 024/15 Tertialregnskap 1. tertial 2015
 

Saka ble lagt fram av økonimisjef Bjarne Nordlund.


KONKLUSJON TOTALT (klipp fra saksframlegget):

Alle periodiseringsavvik hensyntatt, så ser det ut til at pr. 1. tertial ligger hele kommunen an til et merforbruk på noen få 100-tusen kroner. Altså svært nær «på strek». (Da tatt hensyn til innstrammingen på 1 % brutto). Om en ser bort fra denne innstrammingen viser tertialregnskapet noen få 100-tusen bedre enn budsjett.

Det er imidlertid viktig å være klar over at vedtatt budsjett i desember 2014 gjeldende for 2015 (som det sammenlignes mot) har et negativt resultat (netto driftsresultat) på vel 8 millioner kroner. 


SLUTTKOMMENTAR (klipp fra saksframlegget):

I forhold til vedtatt budsjett er status etter 1. tertial at situasjonen er grei i henhold til budsjett i drifta, og det er ikke noe som tyder på overskridelse totalt sett i investeringsregnskapet.

Likviditeten er bra nå fordi vi har «tatt opp lån på forskudd». Likviditeten vil gradvis bli mer presset utover året.

Vi styrer mot et netto driftsresultat på rundt MINUS 6-6,5 millioner kroner om vi ikke gjør tiltak. Det fører oss nær ROBEK.

 
- Regnskapet som gjelder bosetting av flyktninger var beregnet å gå med overskudd første året, men det ligger nå an til at det kommer ut i null, forklarte økonomisjefen.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.


SAK NR 025/15 Budsjettregulering juni 2015


Saka ble lagt fram av økonomisjef Bjarne Nordlund.


Petter Baalsrud (Sp) la fram forslag om å utsette avgjørelsen om innkjøp av nettbrett eller PC til de folkevalgte til etter valget til høsten. Dette pga at det nylig er innført nytt system med utsending av sakspapirer digitalt. Man vet ikke helt hvordan behovet blir, og hva som blir den mest praktiske løsningen. Nettbrett er kanskje ikke godt nok.

Katja Røen (Ap) ba om en utredning rundt IKT, for å få en tett opfølging og god kontroll på dette området.

Tove Flåtten (Krf) uttrykte bekymring for planlgte innsparinger. Bl.a. om redusert innleie av vikarer kan føre til økte sykemeldinger. Det må man unngå, mente hun.

Line Flåtten (Ap) spurte om hvor mye kommunen bruker pr år på planarbeid, i forhold til sammenlignbare kommuner. Rådmannnen kommer med en oversikt over dette på et senere tidspunkt.


Rådmannnens innstilling med forslaget fra Sp ble enstemmig vedtatt.


SAK NR 026/15 Økonomiplan og handlingsprogram 2016 - 2019 - rammer


Økonomisjef Bjarne Nordlund påpekte at vedtaket vedrørende skolestruktur som ble gjort av kommunestyret tidligere på dagen vil påvirke tallene i økonomiplana. Her blir det betydelige innsparinger.


Katja Røen (Ap) la fram forslag om å stryke punkt 3 i innstillingen.


Rådmannens innstilling med forslaget fra Ap ble vedtatt.


SAK NR 027/15 Kontroll byggeprosjekt - ØVRE DALEN


Saka ble lagt fram av økonomisjef Bjarne Nordlund.

Kontrollkomiteen har sett litt på byggekomiteen sitt arbeid i Øvre Dalen-prosjektet. Kontrollkomiteen har påpekt at byggekomiteen ikke har dokumentert arbeidet godt nok ihht. regelverket. Feilene som er påpekt er kun formelle feil, påkte Bjarne Nordlund. Man konkluderer også med at kommunestyret har fått god nok informasjon gjennom byggeprosessen.

Ordfører Ola T Heggem (Sp) påpekte at vedtakene i kommunestyret gjennom prosessen rundt Øvre Dalen stort sett har vært enstemmige.

- Vi tester markedet litt med dette, det har vi sagt hele tida, sa Ola T Heggem. - Jeg føler meg helt trygg på at bygget blir fylt opp.

- Jeg ser dette som en læreprosess. Vi må ta med oss erfaringene videre. Og jeg synes bygget er fint, sa Tove Flåtten (Krf)


SAK NR 028/15 Regnskap Øvre Dalen - boliger og næringsareal
 

Rådmannens innstilling:

Regnskapet for «Boligsatsing og tilrettelegging for næringsliv», senere nærmere definert til prosjektene «Riving Trollheim» og «Øvre Dalen – boliger og næringsbygg» godkjennes.

Regnskapet viser et merforbruk i forhold til bevilgede midler på kr. 124 600 som finansieres ved låneopptak. Rådmannen har fullmakt ihht Økonomireglementet til låneopptaket. Avdragstid 30 år.

Det brukes kr. 450 000 av disposisjonsfond til prosjektet – som i opprinnelig budsjett.

For antatte ytterligere salgskostnader(utover de som allerede er regnskapsført) tilleggsbevilges kr. 160.000. Dette finansieres også ved låneopptak. Rådmannen har fullmakt ihht Økonomireglementet til låneopptaket. Avdragstid 30 år.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.


SAK NR 029/15 Regnskap ombygging Autogarasjen
 

Saka ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch.
 

Rådmannens innstilling:

Regnskapet for prosjektet «Autoverkstedet – ombygging (rehabilitering)» godkjennes med et totalforbruk på kr. 7 466 636,-.

Dette er et merforbruk i forhold til bevilgede midler (eks mva) på kr. 156 000,- som finansieres med låneopptak. 

 

Rådmannens innstilling enstemmig vedtatt.


SAK NR 030/15 Politisk organisering
 

Rådmannens innstilling:

Kommunestyret velger følgende politiske organisering fra og med neste kommunestyreperiode (2016): 

Kommunestyret: 17 medlemmer
Formannskapet: 5 medlemmer
Driftsstyret: 7 medlemmer 

k3.jpg

Rune Løfald (H) foreslo at det skal være 9 medlemmer i stedet for 7 i driftsstyret.

Arild Haugen (Sp) sa at Sp vil støtte rådmannens innstilling. Sp mener at 7 medlemmer i driftsstyret er nok.

Tove Flåtten (Krf) støttet Høyres forslag.

Katja Røen (Ap) og Line Flåtten (Ap) støttet også Høyres forslag.

Etter et kort gruppemøte la Petter Baalsrud (Sp) fram at Sp har endret syn, og støtter Høyres forslag om 9 medlemmer i driftsstyret.


Rådmannens innstilling med Høyres forslag ble enstemmig vedtatt.


SAK NR 031/15 Fritak for politiske verv - Berit Storholt Flåtten


Rådmannens innstilling:

Berit Storholt Flåtten fritas for alle politiske verv i Rindal kommune fra 01.07.2015. Som erstatter der det vurderes som nødvendig velges … 


Bakgrunn:

Berit Storholt Flåtten søker om fritak for alle politiske verv i Rindal kommune fra 01.07.2015 på grunn av flytting fra kommunen.

Egentlig er det da ikke nødvendig å behandle sak om dette, fordi det er slik at Berit ikke er valgbar når hun er bosatt i annen kommune.

I Rindal har det imidlertid vært praksis å behandle slike saker. 


Ordfører Ola T Heggem foreslo å stryke denne saka. Da utfallet gir seg selv. Dette er egentlig ingen sak.

Det var ingen innvendinger mot dette.

Se ellers referat på Rindal kommune sine nettsider.


SAK NR 032/15 Valg av varaordfører fra 1.7. og ut valgperioden

 

Rådmannens innstilling:

Som varaordfører for perioden 01.07.15 og ut valgperioden velges ---- 


Arild Haugen (Sp) foreslo Kirsti Barbo Landsem som ny varaordfører.


Kirsti Barbo Landsem ble enstemming valgt som ny varaordfører ut valgperioden.

Ola Syrstad ble enstemmig valgt som nytt varamedlem på Sp sin liste til Formannskapet. 

Brit Bakken ble enstemmig valgt som styremedlem i Kulturskolen på Indre Nordmøre.


SAK NR 033/15 Fritak for politiske verv - Ingunn Tørset
 

Rådmannens innstilling:

Ingunn Tørset fritas for politiske verv i Rindal kommune fra 18.06.2015. Som erstatter velges … 
 

Bakgrunn:

Rindal kommune har mottatt søknad fra Ingunn Tørset, mottatt den 11.06.2015, der hun søker om fritak fra politiske verv i Rindal kommune fra 17.06.2015 på grunn av foreldrepermisjon.
 

Vurdering:

Når en representant starter foreldrepermisjon er det fritaksgrunn for politiske verv for resten valgperioden.

Det er 3 måneder igjen av inneværende kommunestyreperiode, og det må velges et ny fast representant i Ressurskomiteen for resten av kommunestyreperioden.
 

Arild Haugen (Sp) foreslo Ola G . Bjørnås som erstatter for Ingunn Tørset. Ola G. Bjørnås ble enstemmig valgt.


SAK NR 034/15 Kommuneplanens samfunnsdel for Rindal kommune 2015-25 - sluttbehandling


Ordfører Ola T Heggem minnet om at kommunestyret har fått et åpnet brev. Det er det tid for å behandle det her.

- Sykehusdekning er faktisk et svært viktig punkt i denne saka, presiserte Ola T Heggem.

Tove Flåtten (Krf) og Petter Baalsrud (Sp) ga begge uttrykk for at de holder fast ved sin tidligere avgjørelse mht. fylkestilhørighet. Forholdet til Halsa er ikke dårlig, ble det sagt, men man føler ikke at det er rett å knytte seg til Kristiansundsregionen.

- Rindal kommue sitt forhold til politisk og administrativ ledelse både i Halsa og i Surnadal er helt utmerket, understreket Ola T Heggem.


Formannskapets vedtak ble enstemmig vedtatt.


SAK NR 035/15 Reguleringsplan for Igltjønna friluftsområde - sluttbehandling


Saka ble lagt fram av plansjef Sivert Dombu.

Det er ikke inngått avtaler med hver enkelt grunneier så langt.

Jo Trønsdal Bævre (Ap) presiserte at planen er svært viktig for idrettslaget, og for mulighetene for å arrangere skirenn.
 

Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.


SAK NR 036/15 Reguleringsplan Rindal sentrum - klage
 

Rådmannens innstilling:

Kommunestyret tar klagen fra Even Bolme til følge ved at det tas inn i planbestemmelsene at det for eiendommen 18/119 kan tillates lettere former for næringsvirksomhet, som forretning og kontor. Hovedformålet skal fortsatt være bolig, og boligen på eiendommen skal fortsatt ligge innenfor hensynssonen for bevaring av kulturmiljø.

Rådmannen får fullmakt til å innarbeide endringene i endelige plandokumenter. 

 

Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.


SAK NR 037/15 Opprusting av uteområdet i Rindal sentrum
 

Saka ble lagt fram av plansjef Sivert Dombu. Området rundt Øvre Dalen vil bli prioritert i 2015. En del av opprustingsarbeidet gjennomføres først i 2016.


Rådmannens innstilling:

Kommunestyret gir rådmannen fullmakt til å gå videre med alternativet «Amfi» for gjennomføring av om lag en tredjedel i 2015 og resten i 2016.

Kommunens egenandel er på inntil 1.150.000 kroner inkl. mva med tillegg av 500.000 kroner fra RUF ekskl. mva. Sammen med eksterne bidrag på til sammen 650.000 kroner skal dette dekke både uteområdet, tilpasning til Gammelvegen over mot Kirklandet og trafikkløsningene mellom Øvre Dalen og fylkesvegen med støttemur og autovern.

Rådmannen får fullmakt til å forhandle med grunneierne og vegvesenet om konkrete løsninger og deling av kostnader. 


Vurdering (klipp - ikke fullstendig):

Vi er allerede inne i anleggssesongen 2015. Det er derfor gode grunner til å dele opp dette tiltaket, og bare gjøre det viktigste rundt Øvre Dalen først, nå i år. Resten kan så utføres i 2016. 


Åge Jonli (Ap) fremmet forslag om å utsette store deler av prosjektet. Sett i lys av tidligere vedtak om innsparing i møtet, og kommunens økonomiske situasjon, mente han at det meste av dette prosjektet bør utsettes til kommuneøkonomien er bedre. Han etterlyste også konkrete kostnadsberegninger for de enkelte deler av prosjektet.

Rune Løfald (H) etterlyste bedre oversikt over rekkefølgen på de enkelte delprosjektene i rådmannens innstilling.

Kirsti Barbo Landsem (Sp) mente at det er viktig å få sentrumsområdet i orden, og ville gå for rådmannens innstilling.

Tove Flåtten (Krf) presiserte at det er viktig å få området rundt Øvre Dalen i orden, ikke minst med tanke på de som allerede har flyttet inn der.


Rådmannens instilling, med presisering om at man begynner arbeidet fra sør/vest, ble vedtatt med 11 mot 5 stemmer.


SAK NR 038/15 Bygging av utleieboliger i Rindal sentrum - justering av planene
 

Saka ble lagt fram av plansjef Sivert Dombu. En del av informasjonen i denne saken var unntatt offentlighet, så Trollheimsporten fikk ikke være til stede.

k2.jpg


Rådmannens innstilling:

1. Rindal kommune finner ikke å kunne gå videre med det innkomne tilbudet fra «Rindalsboliger AS».

2. Det lyses snarest ut en ny tilbudskonkurranse om bygging av to kommunale utleieenheter på kommunal tomt, med finansiering fra forsikringsoppgjør.

3. Rådmannen må intensivere arbeidet med å leie, og om nødvendig erverve, brukte boliger til bosetting av flyktninger.

4. Rådmannen må arbeide videre med å utvikle ulike boligløsninger som er tilpassa bosetting av flyktninger og andre boligsøkende, gjerne i samarbeid med private tilbydere. 
 

Vurdering:

Det kom inn bare ett tilbud, fra «Rindalsboliger AS» under stiftelse. Deltakerne er Vibo Entreprenør AS, RindalsTre AS, RT Eiendom AS og Salcom Eiendom AS.

Kommunen hadde et møte med tilbyderen 27. mai og har gått grundig gjennom tilbudet.

Rådmannen mener at tilbudet avviker fra forventninga/forespørselen på flere punkter:

* Størrelse
* Oppdeling i flere boliggrupper
* Framdrift for boliger uten tildelingsrett


Behovet for sentrumsnære boliger blir større framover, men man har så langt altså ikke lyktes med å fastlegge planer for bygging av boliger.


Petter Baalsrud (Sp) la fram forslag til endring i pkt 4. Dette ble enstemmig vedtatt sammen med rådmannens innstilling. Viser til referat på Rindal kommune sine nettsider.


SAK NR 039/15 Kartlegging og vurdering av friluftslivsområder i Rindal - sluttbehandling
 

Saka ble lagt fram av plansjef Sivert Dombu. Han understreket at det ikke er snakk om bandlegging av privat eiendom.


Petter Baalsrud (Sp) la fram forslag til endring. Han nevnte to merkede sommerstier som bør være avmerket på kartet, som ikke vil komme i konflikt med en evt scooterløype, da de benyttes på sommers tid.

Rune Løfald (H) nevnte at en del av stiene til turstigruppa i Rindal IL ikke er avmerket på kartet, og stilte spørsmål om disse burde vært avmerket.

Åge Jonli (Ap) mente at det er svært mange stier som blir benyttet. Det vil ikke være mulig å merke av alle disse på kartet.
 

Rådmannens innstilling med forslaget fra Petter Baalsrud ble enstemmig vedtatt.


SAK NR 040/15 Kultursti - bygging av bru og sti i 2015 


Saka ble lagt fram av plansjef Sivert Dombu.

Plansjefen påpekte at man har fått til en veldig god finansiering på dette prosjektet, der kommunen bare bidrar med en liten del.

brutegning.jpg
Brua over Sunna, tegning fra VIBO Entreprenør AS


Kirsti Barbo Landsem (Sp) sa at hun støtter rådmannens innstilling. Det samme gjorde Rune Løfald (H).


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.


SAK NR 041/15 Søndagsåpne butikker - Høring
 

Rådmannens innstilling:

1. Rindal kommune sier nei til søndagsåpne butikker.

2. Høringsuttalelsen oversendes Kulturdepartementet
 

Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.


SAK NR 042/15 Vedtekter for SFO i Rindal kommune, revidering 
 

Bakgrunn:

Det er nå fire år siden sist vedtektene for SFO ble endret, og det er fremkommet behov for noen justeringer. Forslag til reviderte vedtekter for skolefritidsordninga i Rindal ble lagt ut på høring av Livsløpskomiteen i møte 29.04.15 med høringsfrist 05.06.15. Det har kommet inn to høringsuttalelser. Begge er fra Oppvekstutvalgene.
 

Vurdering (klipp - ikke fullstendig):

Endringene foreslås i punkt 4. Åpningstid Det foreslås å holde SFO stengt onsdag i påskeuka. Det viser seg at det er svært lite behov for SFO-plass denne dagen, og det samme foreslås også for barnehagene.

Antall barn ved Øvre Rindal SFO har gått ned de siste årene. Det er derfor nødvendig å se på om det skal presiseres hvor mange barn som må være påmeldt SFO, for at det skal være et eget tilbud ved Øvre Rindal. 


Rådmannens instilling ble enstemmig vedtatt.


SAK NR 043/15 REVIDERING AV VEDTEKTER FOR BARNEHAGENE
 

Oppsummering:

De fleste endringene i vedtektene er det kommet få uttaler om. Punktet om å stenge alle barnehagene i tre uker på sommeren, er det punktet som flest uttaler seg om. Dersom politikerne velger å imøtekomme foreldrenes ønske om et tilbud ved Bolme barnehage i sommerferien, er det fra styrerne presisert tydelig at det forutsetter at barnehagene må beholde tilstrekkelig med ressurser til at det kan leies inn vikarer for å gjennomføre ferieavvikling for ansatte. 
 

Gro Magnhild Brønstad orienterte om saka, og om høringsuttalelsene som har kommet inn. Det er feriestenging og åpningstid ved Bolme barnehage som har engasjert folk. Barnehagene er pålagt betydelige innsparinger, og den eneste muligheten for innsparing er å kutte ned på bruk av vikarer.

- Vi er på vippepunktet nå. Det har nå gått så langt at det er dager da vi burde ha leid inn vikar at vi ikke gjør det, forklarte Gro Magnhild Brønstad. - Vi bruker nå veldig lite ressurser på barnehage i Rindal, sammenlignet med andre kommuner.

Gro Magnhild Brønstad ba innstendig om at kommunestyret ikke måtte vedta ytterligere innsparinger, samtidig som forslagene til innsparing som er lagt fram fra barnehagene ikke imøtekommes. Det vil gå hardt ut over kvaliteten på tjenestene i barnehagen, ikke minst i den tida da alle barna er der.
 

Rune Løfald (H) fremmet samme forslag som vedtaket i livsløpskomiteen, om å opprettholde tilbudet om en åpen barnehage i sommerferien, dersom det er mer enn 5 barn som er påmeldt. Han fremmet også forslag om å opprettholde åpningstida ved Bolme barnehage som i dag.

Tove Flåtten (Krf) refererte fra tidligere orienteringer fra barnehagene i livsløpskomiteens siste møte. Barnehagestyrerne synes det er veldig vanskelig å spare inn mer med mindre innleie av vikarer. Selv om de ikke ønsker å stenge i feriene, er dette en mindre smertefull måte å spare inn på, som ikke går ut over alle barna i det daglige.

Arild Haugen (Sp) foreslo også å ha åpent som i dag i Bolme barnehage, og å holde åpent i ferien som i dag.

Åge Jonli (Ap) spurte om hvor mye som kan spares ved å stenge barnehagen i to uker, som foreslått i livsløpskomiteens siste møte.

Line Flåtten (Ap) spurte om hvilke konsekvenser de ulike modellene for innsparing får for kvaliteten i barnehagen.

Gro Magnhild Brønstad forklarte at jo lengre åpningstid man har, jo lengre tid blir det bare en eller to voksne sammen med barna, i grupper der det i utgangspunktet skal være tre voksne. I ferien skjer det litt for ofte at man har litt for høy bemanning i forhold til barn i barnehagen, fordi mange av de påmeldte barna ofte kan ta en dag eller to fri på kort varsel. Utetid for barna kan måtte reduseres dersom man får mindre ressurser til å leie inn vikar. Å stenge barnehagen i to uker gir ikke tilfredsstillende innsparing, dette tilsier erfaring fra andre kommuner.

Rådmann Birgit Reisch påpekte at de som går i turnus, særlig innenfor helsesektoren, vil ha ekstra store problemer dersom barnehagen stenges i ferien.

Line Flåtten (Ap) syntes det var vanskelig å velge mellom ferietilbud til et fåtall familier, satt opp mot kvaliteten på barnehagen gjennom hele året.

Rune Løfald (H) spurte om man kan ta ekstra betalt for utvidet tilbud til enkelte barn. Gro Magnhild Brønstad svarte at det er ikke mulig, siden man har makspris i barnehagene.

Åge Jonli (Ap) la fram forslag om å stenge barnehagen i to uker om sommeren, samt å holde åpent til kl 16.45 i Bolme barnehage, men ikke lenger.


De ulike forslagene settes opp mot hverandre.

Åpningstider:

Som i dag - 3 stemmer
Åpnet til 16.45 i en barnehage - 13 stemmer
Åpnet til kl 16.30 i alle barnehagene - Ingen stemmer


Ferie:

Stengt i 3 uker - Ingen stemmer
Stengt i 2 uker - 6 stemmer
Åpent hele sommeren - 10 stemmer
 

Rådmannens instilling forøvrig ble enstemmig vedtatt.
 

Viser ellers til referat på Rindal kommune sine nettsider.


SAK NR 044/15 Delegerte saker
 

Tas til etterretning.


SAK NR 045/15 Referatsaker og orienteringer 


Innbyggerundersøkelsen som gjennomføres av Norstat pågår fortsatt. Mange av de tilstedeværende har fått telefon. Enkelte kommenterte at det er vanskelig å svare på spørsmålene.


Møtet slutt!