Kommunestyre 060515

Kommunestyremøte i Rindal onsdag

Onsdag var det kommunestyremøte i Rindal. Det ble gjort vedtak om at Rindal kommune søker overflytting til Sør-Trøndelag. Alle vedtak på dette møtet var enstemmige, men ved behandling av kommunens regnskap for 2014 måtte representantene ta inn over seg at kommunen har kommet opp i en vanskelig økonomisk situasjon.


16 representanter møtte.
 

Spørretid:

Tove Flåtten (Krf) spurte om det er noen planer om diskusjon i forkant av høring om søndagsåpne butikker.

Ordfører Ola T Heggem (Sp) svarte at det ikke har kommet noen høringsdokument til kommunen om dette. Det kan tyde på at kommunen er høringsinstans i denne saka. Men ordføreren kan gjerne ta initiativ til en uttale i denne saka.

Etter hvert ble det avklart at kommunen er høringsinstans i saka om søndagsåpne butikker.
 

Før møtet startet var det lagt opp til noen orienteringer:


Folkehelsearbeidet i Rindal:

Enhetsleder i helse- og familie/koordinerende enhet Grete Ranes Heggem orienterte om folkehelsearbeidet i Rindal.

Man har blant annet sett på folkehelseprofilene og Ungdata-undersøkelsen. Her er det mye bra og positivt. Folk i Rindal er stort sett friske. Men Ungdata-undersøkelsen viser at Rindal har noe høyere tall enn gjennomsnittet på psykiske problemer blant ungdom, og også litt over gjenomsnittet når det gjelder mobbing blant unge.

- Jeg brenner litt for forebyggende arbeid blant unge. Det må vi fortsatt satses på. Jeg tenker spesielt på mobbing, sa Grete Ranes Heggem. 

Noen tiltak er satt i verk. Arbeidet er i startfasen.


Arbeidet med kirkebygget:

Teknisk leder Nils Heggem orienterte om framdriften med kirkebygget.

nils heggem.jpg

Under reparasjonsarbeidet er det avdekket store bygningsmessige skader på kirkebygget, som ellers ikke ville ha blitt oppdaget. Det viser seg at det har vært en del råteskader. Blant annet ville spiret ha falt ned innen forholdsvis kort tid uansett.

Hele det elektriske anlegget skiftes ut. Det blir montert en ny og moderne lynavleder.

- Rindal Sokn og Johan Helgetun har gjort en kjempejobb underveis! Forsikringsselskapet har også vært svært positive, og dekker store deler av kostnadene, sa Nils Heggem.

Utvendig snekkerarbeid skal etter planen være klart til ferien. Det meste av innvendig arbeid skal være ferdig til bispevisitasen i september. Endelig sluttdato vil bli en gang mellom oktober og årsskiftet.
 

Etter planen skulle Mustafe fra Somalia fortelle om livet sitt, flukten fra Somalia, og veien til Norge og Rindal. Mustafe er en av de tre første flyktingene som kom til Rindal i januar 2015. Han er 24 år gammel og har vært i Norge siden 2013. Dessverre er Mustafe syk, og kunne ikke komme til dagens kommunestyremøte.


På sakslista er det mange saker med mange vedlegg. Derfor kan vi ikke linke saksapirene under hver enkelt sak som tidligere, men du får tilgang til alle sakspapirene ved å klikke deg inn på sakslista til møtet på Rindal kommune sine nettsider.


SAK NR 011/15 Godkjenning av møtebok

Møteboka ble enstemmig godkjent.
 

SAK NR 012/15 Bosetting av flyktninger med bakgrunn i dagens flyktningekrise

Bakgrunn (utdrag):
Det er kommet en henvendelse til alle landets ordførere angående bosetting av flyktninger med bakgrunn i dagens flyktningkrise. Norge har vedtatt å ta imot 1500 kvoteflyktninger fra Syria i 2015. For å skaffe til veie et beslutningsgrunnlag om hvorvidt Norge skal ta imot flere kvoteflyktninger, ønsker Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet å undersøke om kommunene har mulighet til å øke bosettingskapasitet ytterligere i 2015 og 2016.

Vurdering:
Rindal kommune har allerede sagt ja til å ta i mot 10+10+10 flytninger fra 2014 - 2016. Vi kom ikke i gang med bosetting før i februar 2015. Det betyr at vi er noe forsinket med
antallet. Dette er gjort i samråd med IMDI. Pr i dag har vi bosatt, eller sagt ja til 12 personer. Dette er et nytt område for Rindal kommune og slik det ser ut i dag har vi nok utfordringer med å klare å bosette det antallet vi har sagt ja til. Den største utfordringen er boliger.

Rådmannens innstilling:
Rindal kommune har ikke mulighet til å bosette et større antall flyktninger enn det vi allerede har vedtak om.


Saka ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch.

- Vi må selvsagt ta realitetene inn over oss, sa Ordfører Ola T Heggem. Men han kom med forslag om ny ordlyd i vedtaket. Blant annet ønsket han å ha med at Rindal kommune åpner for å ta imot flyktinger som kommer direkte fra Syria, innenfor det antall flyktinger som kommunen allerede har sagt ja til å ta imot.

John Ole Aspli (Ap), Tove Flåtten (Krf) og Rune Løfald (H) støttet forslagene til endringer i vedtaket.

Rådmannen Birgit Reisch minnet om at flyktingene som nå har kommet har mulighet til å søke om familiegjenforening, så det kan etter hvert komme flere enn kommunen i utgangspunktet har sagt ja til.

Ola T Heggem opplyste at det snart kommer tre damer som skal flytte inn i huset som kommunen har kjøpt.

Etter et gruppemøte fremmet Senterpartiet forslag om å legge inn et punkt om at Rindal kommune er positiv til å ta imot flere flyktinger, forutsatt at Staten stiller tilstrekkelig økonomi til disposisjon.


Forslaget fra Senterpartiet ble enstemmig vedtatt.


SAK NR 013/15 Forskrift om hundehold, Rindal kommune, Møre og Romsdal

- Det er tatt inn noen unntak, blant annet for jakthunder og dressur, så Senterpartiet støtter rådmannens innstilling slik den nå foreligger, sa Ola Syrstad (Sp)

Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.


SAK NR  014/15 Områderegulering Rindal sentrum - sluttbehandling

Saka ble lagt fram av plansjef Sivert Dombu. 

Sivert Dombu.jpg

Høringsuttalelser som har kommet inn i saka ble gjennomgått.

Det blir nå mer åpne bestemmelser for taktekking i Rindal sentrum. Flere typer tak blir nå tillatt, men skal harmonere med resten av bebyggelsen i området. Hva som kan tillates må fortsatt avgjøres i hvert enkelt tilfelle.

Petter Baalsrud.jpg

- Dette har vi jobbet mye med i ressurskomiteen, og det har vært en god, grundig og ryddig prosess, sa Petter Baalsrud (Sp) - Jeg tror vi får et framtidsretta planverk, som er viktig for oss. Senterpartiet støtter rådmannens instilling.

- Planen er god. Jeg er veldig glad for at Trollbanen ikke blir berørt, sa Tove Flåtten (Krf).


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
 

SAK NR 015/15 Tid til å leve og bolyst - årsrapport for 2014 og arbeidsplan for 2015

Saka ble lagt fram av plansjef Sivert Dombu.

Magasinet "Tid til å leve" som ble sendt ut til alle husstader er nå flytttet over til nettsida tidtilaleve.no. Tilsvarende stoff skal nå komme på nettsida, som etter hvert skal oppdateres jevnlig.

Kirsti Barbo Landsem.jpg

- Vi oppfordrer absolutt folk til å leie ut boliger som står ledig, sa Kirsti Barbo Landsem (Sp) - Vi har for lite boliger, så det er klart at flere boliger må bygges, både med tanke på ungdom og flyktninger som kommer hit.

- Jeg vil også oppfordre folk til å bruke de kafeene og treffstedene vi har enda mer. Kanskje det kan føre til at åpningstidene kan utvides, sa Kirsti Barbo Landsem. - Det har vært gjort mye bra arbeid med "Tid til å leve". Begrepet har festet seg, og jeg tror det kommer til å bli gjort mye bra arbeid framover også, avsluttet hun.

John Ole Aspli.jpg

- De som særlig viser "Tid til å leve" er våre aktive idrettsutøvere i Rindal IL, sa John Ole Aspli (Ap). Rindal IL Har "Tid til å leve" på draktene sine, og de gjør begrepet synlig også utenfor bygda.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.


SAK NR 016/15 Risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) Rindal kommune

Saka ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch.

Rådmannens innstilling (utdrag):
Det opprettes en administrativ arbeidsgruppe for utarbeiding av helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) for Rindal kommune.

Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
 

ks 2 060515.jpg


SAK NR 017/15 Kommunereformen - Lokal prosess og framdrift i arbeidet

Rådmannens innstilling:
- Rindal kommune prioriterer å utrede en eventuell sammenslåing til en helt ny kommune sammen med Orkdal kommune, med Orkanger som senter.
- Rindal kommune er åpen for å supplere utredningen med andre kommuner, fortrinnsvis kommuner som gjør prioriterte retningsvalg med Orkanger som senter.
- Dersom den nye kommunen ikke tilføres vesentlige nye oppgaver og eller at videre utredningsarbeid viser at ulempene med kommunereformen er større enn fordelene for innbyggerne i Rindal eller nabokommunene, skal Rindal som egen kommune utredes i videre saksbehandling.
- Rindal kommune vil fatte et endelig vedtak om en eventuell kommunesammenslåing innen1. juli 2016.
- Rådmannen gis fullmakt til å inngå intensjonsavtale med Orkdal kommune, eventuelt andre kommuner, som grunnlag for forpliktende samarbeid om både utredninger og innbyggerundersøkelser.

30.04.2015 Formannskapet
Delt ut oppsummering av møtete med elevrådet og ungdomsrådet.
Formannskapet diskuterte seg fram til følgende vedtak:

FS-020/15 Vedtak:
Enstemmig vedtatt i Formannskapet:

- Rindal kommune prioriterer å utrede en eventuell sammenslåing til en helt ny kommune sammen med Orkdal kommune, med Orkanger som senter.
- Rindal kommune er åpen for å supplere utredningen med andre kommuner, fortrinnsvis kommuner som gjør prioriterte retningsvalg med Orkanger som senter.
- Dersom den nye kommunen ikke tilføres vesentlige nye oppgaver og eller at videre utredningsarbeid viser at ulempene med kommunereformen er større enn fordelene for innbyggerne i Rindal eller nabokommunene, skal Rindal som egen kommune utredes i videre saksbehandling.
- Med forbehold om framdriften i kommunereformen vil Rindal kommune fatte et endelig vedtak om en eventuell kommunesammenslåing innen 1. juli 2016.
- De fire alternativene som ligger i høringsplanen for kommuneplanenes samfunnsdel, står fortsatt ved lag. 2
- Rådmannen gis fullmakt til å inngå avtale med Orkdal kommune, eventuelt andre kommuner, som grunnlag for forpliktende samarbeid om både utredninger og innbyggerundersøkelser.


Mange har uttrykt bekymring for at Rindal nå fjerner seg fra alternativet med sammenslåing med Surnadal. Ordfører Ola T Heggem presiserte at det ikke er riktig. Rindal kommune har fortsatt fire alternativer for kommunesammenslåing. Dette vedtaket betyr bare at det ene alternativet blir raskere utredet. Dette er nødvendig fordi Sør-Trøndelag fylke har en raskere framdrift enn Møre og Romsdal i arbeidet med kommunereformen.


Innstillingen fra Formannskapet ble enstemmig vedtatt.


SAK NR 018/15 Søknad om overføring av Rindal kommune til Sør-Trøndelag fylke

Rådmannens innstilling:
Rindal kommune søker straks om overføring til Sør-Trøndelag fylke. Ordføreren får fullmakt til å utforme endelig ordlyd i søknaden.


- Jeg synes denne søknaden er viktig, uavhengig av kommunereformen, sa Ola T Heggem - Vi ønsker overflytting til Sør-Trøndelag. Det gjelder også om kommunereformen blir forsinket, eller ikke lar seg gjennomføre. Da er det bedre at denne søknaden ligger i en skuff i Oslo enn på et skrivebord i Rindal, tilføyde han.


- Dette er et klart signal på hva Rindal kommune ønsker, sa John Ole Aspli.


Det kom en del innspill til omformuleringer og tilføyelser i søknadsteksten. Dette tas til etterretning.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.


SAK NR 019/15 Årsmelding for Rindal kommune for året 2014

Saka ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch.

- Det skjedde mye i Rindal kommune i 2014, sa Birgit Reisch. Hun nevnte blant annet åpningen av Rindal Skimuseum og vedtaket om bygging av fotballhall. Grunnlovsjubileumet ble også markert.

- Det var stor aktivitet og mye bra som skjedde i kommunens regi i 2014, sa Birgit Reisch. - Det eneste negative er resultatet i regnskapet, som viser et stort underskudd i 2014.


Leder i ressurskomiteeen Petter Baalsrud forklarte at 2014 var et krevende år for kommuneadministrasjonen, og at ressurskomiteen behandlet mange tunge saker i løpet av året.

Arild Haugen.jpg

Arild Haugen (Sp) gikk gjennom arbeidsåret 2014 for livsløpskomiteen.

- Innen skole og helse er det mye bra, men også noe å ta tak i, sa han. - I skolen er det synkende elevtall som er det største problemet, men det får vi ikke gjort noe med her, sa han.

På kulturfronten var det også stor aktivitet i 2014. Arild Haugen oppfordret rindalingene til å bruke kinoen mer. Kinoen står som kjent i fare for å bli nedlagt.


Tove Flåtten (Krf) ga honnør til de ansatte i kommunen, som har gjort en god jobb med trange budsjetter.


SAK NR 020/15 Regnskap Rindal kommune 2014

Saka ble lagt fram av økonomisjef Bjarne Nordlund.

Regnskapet for 2014 viser et underskudd på 5 millioner kroner. Dette er en ny situasjon for Rindal kommune, og situasjonen er alvorlig.

Økonomisjefen presiserte at kommunestyret var klar over utsiktene for underskudd i regnskapet allerede da de gjorde vedtak om å støtte Rindalshallen med 2 millioner kroner tidlig i 2014. Da var man klar over at man la opp til et underskudd på 2 millioner kroner. Kort tid etter dette ble det også klart at inntektene fra Staten ville bli mindre enn budsjettert. Man visste altså allerede tidlig i 2014 at underskuddet kunne komme opp mot 4 millioner kroner.

De ulike enhetene i kommunen har stort sett gjort en god jobb med å holde seg til budsjettene.

Økonomisjefen tok selvkritikk på at han i oktober var for pessimistisk med anslagene for økonomien innenfor enheten pleie og omsorg. Enheten rodde seg godt i land, og kom ut omtrent i null ved årsskiftet. Det viser at de lederen og øvrige ansatte innenfor enheten har gjort en god jobb med å holde seg innefor budsjettet.

Leilighetene på Øvre Dalen er enda ikke solgt. Bjarne Nordlund forklarte at kommunen har problemer med likviditeten, helt på grensen til det som er forsvarlig.


Ola T Heggem påpekte at det på et tidspunkt i fjor høst var overbelegg på seks personer på sykehjemmet, mens det nå er to ledige senger. 

- Det er selvsagt en helt annen situasjon, også for de som arbeider på huset, sa han. 
 

Line Flåtten.jpg

Line Flåtten (Ap) la vekt på at de ansatte innenfor pleie og omsorg gjorde en god jobb med å holde seg innenfor budsjettet.

- Det viste seg at pleie- og omsorgsleder Ola Sellie hadde bedre kontroll en vi trodde, sa hun.

- Leilighetene på Øvre Dalen er fortsatt ikke solgt. Jeg håper at vi nå har lært at vi ikke skal gi oss ut på slike prosjekter uten avtale om salg på forhånd, sa Line Flåtten.


- Vi har noen tøffe prioriteringer foran oss, sa Ola T Heggem.

Ordføreren la vekt på at man har tatt grep for å rette opp økonomien ved å innføre eiendomsskatt. Man er også i gang med debatten om skolestruktur.

Det har også kommet signaler om mulige økte overføringer til kommunene gjennom revidert statsbudsjett som legges fram neste uke.

Ordføreren opplyste at kommunen nettopp har solgt tre tomter i kommunale boligfelt. I tillegg er en av gratistomtene i Sunna boligfelt bestilt. Så det er også en del positive ting som skjer, mente han.


Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.


SAK NR 021/15 Referatsaker og orienteringer



Referatet f.o.m. sak nr 017/15 ble slettet ved en feil, og måtte rekonstrueres etter hukommelsen. Referatet er derfor noe ufullstendig. Beklager dette!