IMG_4916_690x415

Kommunestyremøte i Rindal onsdag

Byggeregnskapet for Rindal skimuseum ble en viktig sak i kommunestyremøtet i Rindal onsdag 1. oktober. Her var det store budsjettoverskridelser som ble lagt fram for kommunestyret. Gjennomgangen av tertialregnskapet og budsjettbehandlingen viser at kommunen har flere økonomiske utfordringer.


Hele saklisten til møtet finner du her, på Rindal kommune sine nettsider:

Møte i Rindal kommunestyre, onsdag 1. oktober 2014, på Eldresenteret.

Kommunestyret_690x381.jpg
Det var en del forfall til dette møtet. Varamedlemmer var innkalt.

Varaordfører Berit Storholt Flåtten hadde meldt forfall, og Kirsti Barbo Landsem ble valgt til settevaraordfører.


Spørretime:

Line Flåtten (Ap) spurte om tannlegesituasjonen i Rindal. Ordfører Ola T. Heggem (Sp) svarte at det ikke har skjedd noe mer etter hans møte med fylkestannlegen i juli. Der ble det lovet at en tannlege fra Surnadal skal arbeide i Rindal et par dager i uka. Det er usikkert om denne ordningen har kommet igang enda. Det forberedes en sak til formannskapet angående tannlegesituasjonen. Eventuelle muligheter for en privatpraktiserende tannlege kan diskuteres. Signalet fra Rindal kommune til fylket i denne saka er klar. Rindal kommune er svært misførnøyd med dagens situasjon.



SAK NR 054/14 GODKJENNING AV MØTEBOK

Saksdokumentene finner du her

Møteboka ble enstemmig godkjent.
 


SAK NR 055/14 BYGGEREGNSKAP RINDAL SKIMUSEUM

Saksdokumentene finner du her
 

Kulturleder Morten Møller la fram saka. Hele prosjektet har en budsjettoverskridelse på 4,2 millioner. En del av dette er ikke dekket inn enda.

Det oppsto en del diskusjon i denne saka. Trollheimsporten kan ikke gjengi alle synspunkter som kom fram. Men vi prøver å få fram de viktigste synspunktene.

Katja Røen (Ap) uttrykte skuffelse over at det har blitt ytterligere overskridelser i dette prosjektet. Har byggekomiteen vært tett nok på, spurte hun.

Ola T Heggem svarte på dette som leder i byggekomiteen. Jeg var stolt på åpningsdagen, og jeg er fortsatt stolt av skimuseet, sa Ola T Heggem. Det kom på noen pluss i kosnadene fra faglige hold i kontraktsprosessen, sa han. Men dette var ikke alarmerende. Underveis i prosessen oppsto noen store bygningstekniske utfordringer, og for hver bygningstekniske utfordring påløp det flere kostnader, forklarte Ola T Heggem. Vi ble litt urolige underveis, men ikke i nærheten så urolige som vi er i dag, når vi ser sluttsummen, sa han. En del av forklaringen på overskridelsene er at budsjettet på lafteprosessen viste seg å være for grovt.

Vi hadde ikke bygningskompetanse på kommunehuset i denne perioden, sa Ola T Heggem. Vi var avhengig av å stole på en innleid byggeleder. Jeg vil på vegne av byggekomiteen sterkt beklage at vi har så store overskridelser som vi ser i dag, sa han. Men jeg vil også minne om at vi har fått 12 millioner i støtte til dette prosjektet, og 800.000 i årlig støtte, sa ordføreren.

Det har vært ca 1000 betalende personer på Skimuseet på 52 åpningsdager fram til 15. september. Det har også vært godt salg i museumskafeen, sa Ola T Heggem.

Jeg føler at jeg har informert kommunestyret fortløpende i prosessen, om det jeg har visst, sa Ola T Heggem. På min siste orientering til kommunestyret i juni var det forventet en overskridelse på 2,5 millioner. Disse siste tallene, med overskridelse på 4,2 millioner, kom ikke fram før i månedsskiftet august/september, sa Ola T Heggem. Dette kom som et sjokk på meg på det tidspunktet, sa han. På det tidspunktet sto bygget ferdig, så det var ikke mer kommunestyret kunne gjøre med saken.

Vi har ikke klart å finne ut hvorfor de reelle tallene kom fram så sent, sa Ola T Heggem. Men det må ha vært en kommunikasjonssvikt på ett eller annet tidspunkt i prosessen, sa han.

Jeg beklager på nytt, og håper vi kan legge dette bak oss, og framsnakke skimuseet vårt, avsluttet Ola T Heggem sitt innlegg.

Bygging av skimuseum har vært en betent sak i bygda fra starten, sa Åge Jonli (Ap). Han var svært kritisk til mangel på informasjon til kommunestyret underveis i prosessen. Det er vondt å se disse tallene i dag, sa han, særlig fordi vi vet at vi har et stramt budsjett å behandle. Kommunestyrerepresentantene har flere ganger bedt om økonomisk redegjørelse i denne saka, sa Åge Jonli. Det er ikke rart at man kan høste ros for et flott bygg i ettertid, når man ikke holder seg til budsjettet, sa han.

Ola Bakken (H) la fram saka fra kontrollutvalget i kommunen. Kontrollutvalget understreker at det foreligger en plikt til å rapportere overskridelser til kommunestyret så snart informasjon om dette foreligger.

Det var mange som sa at dette har vi ikke råd til, før byggeprosessen startet, sa Tove Flåtten (Krf). Nå må vi finansiere dette med enda mer lån, sa hun. Er det for enkelt, i en kommune som vår, å få tilgivelse i stedet for tillatelse, spurte Tove Flåtten.

Budsjettet ser ut til å være helt ute av kontroll, sa Line Flåtten (Ap). Vi har etterspurt disse tallene lenge. 10% overskridelse har vært antydet, men disse tallene er helt nye.  Det setter kommunestyret i sjakk matt, sa hun. Nå har vi vel ikke noe valg. Det er kommunens innbyggere som må betale dette nå, i form av redusert tjenesteytelse, sa Line Flåtten. Men det er bra at skimuseet har gode besøkstall og bra salg, sa hun.

IMG_4916_690x415.jpg

Jeg håper at ikke flere tolket mitt innlegg som et forsøk på å bortforklare, sa Ola T Heggem. Jeg har ikke hatt andre tall enn jeg mottok fra byggeleder 23. mai, da bygget stort sett var ferdig, sa han. Tallene som forligger nå kom først i månedsskiftet august/september, gjentok han. Jeg har informert kommunestyret om det jeg selv har hatt informasjon om hele veien, etter beste evne, sa ordføreren.

Petter Baalsrud (Sp) tok ordet som medlem i byggekomiteen. Jeg har samme følelsen og oppfatningen som ordføreren, sa han. Jeg ble akkurat like overrasket, skuffet og lei meg da det endelige resultatet lå der, sa han. Jeg kan ikke fraskrive meg ansvaret som medlem av byggekomiteen, sa han. Det har ikke stått på innsatsen. Men resultatet ble ikke godt nok, og det beklager jeg, sa han.

Kirsti Barbo Landsem (Sp) minnet om at man har vært helt avhengig av å stole på fagfolk i denne saken. Men jeg er like skuffet over tallene som alle dere andre, sa hun. Nå har vi ikke noe valg, sa hun.

Line Flåtten (Ap) presiserte at man ikke er ute etter å kritisere byggekomiteen eller finne syndebukker i denne saken. Men at man ønsker å få klarhet i hvor det har gått galt i prosessen, og om noe bør gjøres annerledes i framtida.

Økonomisjef Bjarne Nordlund beklaget også budsjettsprekken. Kommuneadministrasjonen burde nok ha gjort mer for å få fram de reelle tallene på et tidligere tidspunkt, sa økonomisjefen.
 

Rådmannens innstilling ble vedtatt mot 5 stemmer.
 

SAK NR 056/14 TERTIALREGSKAP 2. TERTIAL 2014

Saksdokumentene finner du her


Saka ble lagt fram av økonomisjef Bjarne Nordlund.

Nesten alle sektorene ser ut til å komme i mål i forhold til sine lønnsbudsjetter, sa økonomisjefen. Unntaket er pleie og omsorgssektoren. Hvis vi ikke gjør noe med dette nå så vil vi gå med 3,5 millioner i budsjettoverskridelser på dette området i år. Innen pleie og omsorg har det vært en tung sommer. Det har vært behov for å leie inn mye ekstra personell. Det har blitt kostbart, sa økonomisjefen.

Den økonomiske situasjonen for kommunen er noe dårligere enn på samme tid i fjor, og kommunens likviditet er betydelig svekket. Akkurat nå er kommunen i den situasjonen at betaling av noen regninger må utsettes. En av årsakene er at det har tatt lenger tid enn forventet å selge leilighetene på Øvre Dalen. Verdien på disse leilighetene er på tilsammen ca 5 millioner.

I rådmannens innstilling foreslås det noen innstrammingstiltak, og det foreslås å ta opp lån for å hjelpe på likviditeten.

Ann Elin Hess Brønstad (Sp) påpekte utfordringene som har vært i pleie og omsorgssektoren med overbelegg i eldreomsorgen i sommer. Ann Elin Hess Brønstad støttet rådmannens innstilling. Vi må få omsorgen mer over på hjemmebaserte tjenester, sa hun.
 

Tove Flåtten_690x394.jpg

Tove Flåtten (Krf) mente at ikke bare pleie og omsorg, men også andre sektorer, må kunne kutte litt ned på lønn. Hun uttrykte bekymring for om eldreomsorgen kan bli mangelfull dersom den dreies mer over på hjemebaserte tjenester. Vi kan ikke la folk bli liggende hjemme med for lite hjelp og tilsyn, sa Tove Flåtten.

Ragnhild Stavne Bolme (Ap) støttet forslaget om å dreie mer mot hjemmebasert omsorg. Det er helt nødvending ta ta grep her for å løse utfordringene med enda flere eldre i framtida, sa hun. Samtidig er det veldig viktig at vi fortsetter arbeidet for å unngå uønska deltid, sa Ragnhild Stavne Bolme.

Det oppsto noe forvirring rundt tallene i saksframlegget, noe som skyldes at alle periodiseringer ennå ikke er på plass i kommunens nye budsjettsystem. Line Flåtten (Ap) etterlyste et budsjettoppsett som er enklere å forstå for representantene.

Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
 


SAK NR 057/14 BUDSJETTREGULERING OKTOBER 2014

Saksdokumentene finner du her
 

Saka ble lagt fram av økonomisjef Bjarne Nordlund.

Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

 

SAK NR 058/14 VILKÅRSREVISJON FOR STATSREGULERINGA AV FOLLA-VINDØLA VASSDRAGA - HØRING REVISJONSDOKUMENTET

Saksdokumentene finner du her
 

Saka ble lagt fram av økonomisjef Bjarne Nordlund.

Hovedformålet med revisjon av vilkår vil være å bedre miljøforholdene i tidligere regulerte vassdrag, blant anna å bedre oppvekstvilkårene for villaksen.

Den framlagte uttalelsen fra Rindal kommune og Surnadal kommune støttes av elveeierlaget.

Petter Baalsrud (Sp) fremmet følgende tilleggsforslag: Før oversending av merknaden til NVE skal arbeidsgruppa vurdere behov for krav til maksimal tillatt nedkjøringshastighet for vassføring også i sidevassdraga. Arbeidsgruppa gis fullmakt til å eventuelt innarbeide krav vedrørende dette i merknaden.


Tilleggsforslaget ble enstemmig vedtatt.

Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

Ola Bakken Kommunestyret_690x333.jpg


SAK NR 059/14 FASTSETTING AV PLANPROGRAM FOR OMRÅDEREGULERING RINDAL SENTRUM OG IGLTJØNNA FRILUFTSOMRÅDE

Saksdokumentene finner du her

Saka ble lagt fram av plansjef Sivert Dombu.

Det kan komme hindringer i veien for omregulering av Selbrekka til boligområde. Det skal blant annet gjøres noen arkeologiske undersøkelser i området, sa Sivert Dombu.

En annen viktig sak som det arbeides med for tiden er trafikkreguleringa rundt Rindal skole/ Rindalshuset/ Skimuseet/ Rindalshallen.

Det har også kommet noen innspill angående løypenettet rundt Igltjønna.

Tove Flåtten (Krf) foreslo at Rindal Vel tas med i arbeidsgruppa som behandler disse spørsmålene.
 

Rådmannens innstilling enstemmig vedtatt.

Tove Flåtten sitt forslag ble enstemmig vedtatt.

 

SAK NR 060/14 KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL - OPPSTART AV REVISJON MED FORSLAG TIL PLANPROGRAM

Saksdokumentene finner du her

Forslag til planprogram, rådmannens utkast, kan du lese her
 

Saka ble lagt fram av plansjef Sivert Dombu.

På dette tidspunket må vi arbeide ut fra at Rindal fortsatt består som en egen kommune, sa ordfører Ola T Heggem. Det er sannsynlig at regjeringes tidsplan mht kommunesammenslåing ikke holder, sa han.

Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.


SAK NR 061/14 DELTAKELSE I NÆRINGSHAGEN I ORKDALSREGIONEN

Saksdokumentene finner du her


Bakgrunnen her er at virksomheten i Trollheimen Næringssørvis AS ser ut til å være i ferd med å opphøre. Selskapet har nå en ansatt i 50 % stilling, og styret har ikke ansatt noen ny medarbeider etter utlysing i sommer. «Næringshagen i Orkdalsregionen» har henvendt seg til Rindal kommune med tilbud om å gå inn som eier. Kommunene Orkdal, Meldal, Skaun, Agdenes og Snillfjord er eiere fra før med ulikt antall aksjer. Private eiere har 51 % av aksjene, og reglene for bidrag fra staten sier at slik må det fortsatt være.

Denne saka har kommet fort opp, sa Ola T Heggem.

Er det gjort en ryddig evaluering av TNS (Trollheimen Næringssørvis), spurte Line Flåtten (Ap). Hun foreslo å utsette saka.

Ordfører Ola T Heggem sitter i styret i TNS. Han presiserte at det ikke er TNS som er saken her, saken er meldemskap i Næringshagen i Orkdalsregionen. Han kunne likevel informere litt om TNS. Det har ikke blitt ansatt ny daglig leder i TNS, sa han. Selskapet har ikke klart å sørge for sin egen inntjening, sa Ola T Heggem. Det har vært et dilemma at bare en ansatt er for lite i et selskap som dette, mens det ikke er økonomi til å ha to heltidsansatte, sa han.


Utsettelsesforslaget fra Line Flåtten falt mot seks stemmer.

Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.



SAK NR 062/14 FORVALTNINGSPLAN FOR VERNEOMRÅDENE I TROLLHEIMEN

Saksdokumentene finner du her

Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

 

SAK NR 063/14 EVALUERING AV ORDFØRER- OG RÅDMANNSKOLLEGIET FOR NORDMØRE - FRAMTIDENS ORKIDÈ

Saksdokumentene finner du her

Saka ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch.
 

Line Flåtten (Ap) advarte mot økte utgifter, i den stramme økonomiske sitasjonen som kommunen er i nå, og fremmet forslag om å videreføre ordfører- og rådmannskollegiet for Nordmøre – Orkidè – slik det er i dag.

Slik jeg ser det er alternativet her er at vi melder oss ut av ORKide, sa ordfører Ola T Heggem. Jeg tror ikke det er klokt å melde seg ut av ORKide på dette tidspunktet, sa han. Dette binder oss ikke tettere opp mot ORKide, sa Ola T Heggem. Jeg mener at vi er nødt til å vedta dette på linje med de andre kommunene i ORKide, sa han. Petter Baalsrud (Sp) støttet dette.


Forslaget fra Arbeiderpartiet falt mot 5 stemmer.

Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt
 


SAK NR 064/14 FRITAK FOR POLITISKE VERV

Saksdokumentene finner du her


Oddvar Evjen (Sp) søker om fritak for sine politiske verv i Rindal kommune. Begrunnelsen er sviktende helse.


Rindal Senterparti støttet forslaget om fritak, sa Arild Haugen (Sp). Han fremmet forslag til nye personer i vervene.
 

Forslag om fritak ble enstemmig vedtatt.

Kirsti Barbo Landsem (Sp) ble enstemmig valgt som nytt medlem i formannskapet/adm.utvalget. Tore Simonset (Sp) ble enstemmig valgt som nytt varamedlem.

Line Flåtten (Ap) ble enstemmig valgt som nytt medlem i Råd for eldre og mennesker med nedsatt funksjonsevne. Kirsti Barbo Landsem (Sp) ble enstemmig valgt som nytt varamedlem.


SAK NR 065/14 REFERATSAKER

Saksdokumentene til referatsakene finner du her, via sakslista til møtet.

Referatsakene ble enstemmig godkjent

 

SAK NR 066/14 VALG AV DYREVERNNEMND PÅ NORDMØRE

Kommunestyret skal komme med forslag til nytt medlem i dyrevernnemnda på Nordmøre. Sigrid Skjølsvold sitter i nemnda i dag, men har frasagt seg gjenvalg. En mann og en kvinne skal foreslås som mulig representant fra Rindal kommune i dyrevernnemnda.

Arild Haugen (Sp) foreslo Brit Bakken og Lars Jakob Løset. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

 

Om kirkebrannen

Ordfører Ola T Heggem avsluttet med noen ord om kirkebrannen sist helg. Det skal være mulig å reparere tårnet, med noe avstiving utvendig, sa han. Det er stilt spørsmål rundt eventuelle skader på innmaten i kirkeorgelet. Det kan bli en kostbar affære hvis det er mye som må repareres. Man har heller ikke full oversikt over skadene på det elektriske anlegget så langt.

Det ble gjort en enorm innsats av brannmannskapene for å slukke brannen oppe i tåret, sa Tove Flåtten. Vi ser nå tydelig at folk er glad i kirken, sa hun.

Ordfører Ola T Heggem avsluttet dagens møte med å rose brannmannskapene for den fantastiske innsatsen de gjorde for å berge Rindal kirke.