3 damer_1000x547

Kommunestyremøte i Rindal i dag

I dag var det kommunestyremøte i Rindal. For første gang i Rindal kommunestyres historie var det tre damer på fremste benk i kommunestyresalen!


Det var en del forfall på kort varsel. Noen varamedlemmer var innkalt, men enda ikke på plass da møtet startet. Ett varamedlem møtte ikke, men kommunestyret var vedtaksført med 16 representanter. Kommunestyret skulle også fotograferes, men fotografen var forsinka, så man måtte omrokkere litt på saklista.

Møtet ble ledet av varaordfører Berit Storholt Flåtten (Sp), da ordfører Ola T. Heggem hadde meldt forfall pga sykdom. Kristi Barbo Landsem (Sp) ble valgt som settevaraordfører.

For første gang i Rindal kommunestyre sin historie var både ordfører, varaordfører og rådmann damer!

Rindal kommunestyre august 2014_690x460.jpg
Rindal kommunestyre. Foto: Nathan W Lediard - Lediard Foto AS

Foran fra venstre, formannskapet: Oddvar Evjen (Sp), Katja Røen (Ap), ordfører Ola T. Heggem, Berit Storholt Flåtten (Sp) og Ragnhils Stavne Bolme (vara for Line Flåtten, Ap)

2. rekke fra venstre: Brit Bakken (Sp), Rune Løfald (vara for Ola Bakken, H), Åge Jonli (Ap), Arild Haugen (vara for Tore Simonset, Sp), Tove Flåtten (Krf), Ann Elin Hess Brønstad (Sp), Kirsti Barbo Landsem (Sp) og rådmann Birgit Reisch

3. rekke fra venstre: Økonomisjef Bjarne Nordlund, Ola Syrstad (Sp), Jo Trønsdal Bævre (Ap), Petter Baalsrud (Sp), Stein Gunnar Rønningsbakk (Sp) og John Ole Aspli (Ap)

Ordfører Ola T. Heggem var syk, men stilte opp for å være med på bildet. Desverre var ikke alle de ordinære kommunestyremedlemmene tilstede på møtet.
 

Spørretimen:

Åge Jonli (Ap) hadde spørsmål angående kommunen sitt vedtak om innkjøp av hus til flyktninger i Rindal sentrum. Han hadde blitt bedt om å overbringe en bekymringsmelding til kommunestyret. Kommunen har allerede kjøpt et hus i sentrum med tanke på flyktninger. Åge Jonli har snakket med barnefamilier som var med i budrunden om dette huset, og ble overbydd av kommunen. Jeg håper ikke det blir slik at folk ikke får kjøpt seg hus i Rindal og flytter til nabokommunene, sa Åge Jonli.

Rådmann Birgit Reisch svarte at det ikke var mulig for kommunen å få vite hvem eller hvor mange som var med på denne budrunden. Man har selvsagt en grense for hvor høyt man byr også, sa rådmannen. Vi har fått fullmakt til å kjøpe inntil tre hus, men det kan godt hende at det er nok med dette ene huset, sa hun.

 

SAK NR 042/14 GODKJENNING AV MØTEBOK

Saksdokumentene finner du her

Enstemmig godkjent.


SAK NR 043/14 ENEREGISPAREKONTRAKTER EPC

Saksdokumentene finner du her

Gurigard_690x399.jpg
Nils Heggem, Kjell Gurigard og Birgit Reisch

Saka ble lagt fram av Kjell Gurigard fra firmaet Siv. Ing. Kjell Gurigard AS, og teknisk leder i Rindal kommune Nils Heggem.

Dette er et prosjekt for energisparing i kommunale bygg. Orkide-kommunene er på ulike stadier i prosessen. Det er skissert en pakke med 67 energibesparende tiltak, og det inngås en avtale med en entreprenør som gjennomfører alle disse tiltaka, det forenkler prosessen med tanke på at hvert enkelt tiltak normalt skulle vært lagt ut på anbud.

Kjell Gurigard har beregna 33% reduksjon av energiforbruket i Rindal kommune sine 14 bygg, dersom prosjektet blir gjennomført. Jeg har god erfaring med disse prosjektene, vi oppnår alltid gode resultater, sa Kjell Gurigard. Man må være oppmerksom på at inntjeningstida vil være 14-15 år. Men del av de tiltaka som er lagt inn i pakka er vedlikehold som må gjennomføres snart uansett, som f.eks. ventilasjonsanlegg på barneskolen. Fornyelse av ventilasjonsanlegget er allerede finasiert i årets budsjett, forklarte Nils Heggem.

Ola Syrstad ingress_690x376.jpg

Ola Syrstad (Sp) spurte om det er tatt høgde for uforutsette utgifter i gamle bygg i kostnadsoverslaget. Kjell Gurigard svarte at dette er en komplett pakke der alle uforutsette utgifter ligger inne, med unntak av evt. skjult asbest som man ikke har avdekket på forhånd.

Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

 

SAK NR 044/14 TILSTANDSRAPPORT FOR GRUNNSKOLEN I RINDAL 2013

Saksdokumentene finner du her

På Rindal skole har vi høyt elevtall i år, og vi har stort sett personale med rett kompetanse, sa rektor Jon Brønstad. Skolen er også mye brukt til utleie. I år har vi flere store overnattingsarrangement i tillegg til Småtrolluka, sa han.

Hilde Patterson_690x361.jpg
Hilde Patterson

Øvre Rindal skole sliter med synkende elevtall, sa rektor Hilde Patterson. Elevtallet vil forbli lite i to år, før det begynner å gå oppover igjen. I Øvre Rindal Barnehage er det faktisk 20 barn nå, sa Hilde Patterson. Det har blitt veldig fint med utvidelsen av barnehagen, og det fungerer veldig bra, sa hun. Med så få elever har vi utfordinger med å lage gode grupper, men vi bruker ulike grupperinger, fortalte hun.

Brit Bakken fra Livsløpskomiteen fortalte litt om skoleeierprogrammet "Den gode skoleier". Programmet er utarbeidet av KS.

Det er høyt nivå på trivsel på elevundersøkelser i Rindalsskolene, og her skårer man også stort sett over landsgjennomsnittet på nasjonale prøver. Eksamenskarakterene i Rindal er også på høyt niva i forhold til hva man skulle forvente, f.eks. i forhold til utdanningsnivået i kommunen. Rindalselevene gjør det stort sett veldig bra i videregående skole, sa Jon Brønstad.

Jon Brønstad_690x334.jpg
Jon Brønstad

Gruppearbeid_690x447.jpg
Gruppearbeid om grunnskolen
 

Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.
 

SAK NR 045/14 LOKAL FORSKRIFT OM INNTAK TIL VIDEREGÅENDE SKOLE

Saksdokumentene finner du her

Her handler det om at elever kan søke på skoleplass også i Sør-Trøndelag fylke, dersom det er lenger skolevei til tilsvarende skoletilbud i Møre og Romsdal, forklarte Kirsti Barbo Landsem. Slik har det også fungert tidligere, men Rindal kommune ønsker at denne forskriften skal samsvare med praksis som blir gjennomført.

Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.


SAK NR 046/14 GODKJENNING AV ØVRE RINDAL BARNEHAGE

Saksdokumentene finner du her

Arild Haugen (Sp) syntes lokalene ved Øvre Rindal barnehage har blitt veldig fine. Plassproblemet ble løst på en meget god måte, sa han.

Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

 

SAK NR 047/14 BYGGING, ERVERV OG LEIE AV BOLIGER I 2015

Saksdokumentene finner du her

Saken ble lagt fram av leder for plan og samfunnsutvikling Sivert Dombu. Kommunen kan ikke bygge og eie alt selv, påpekte han. Vi må også få med oss private utbyggere som kan få husbankfinansiering. En mulig bolig er Friborg, som er et stort hus og står på en bra tomt. Men det er en svært dårlig standard på dette huset, sa Sivert Dombu. Man er usikker på om det vil lønne seg å oppgradere dette bygget til dagens standard. Det er ikke aktuelt for kommunen å kjøpe Friborg, sa Sivert Dombu, men langsiktig leie kan være en mulighet. Tomta nederst i Aldersheimsvegen er svært aktuell.

Petter Baalsrud_690x416.jpg

Petter Baalsrud (Sp) fremmet et forslag til tillegg i rådmannens innstilling: Lykkja og Hov bør ikke brukes til utleieboliger.

Tove Flåtten (Krf) spurte om det er slik at man kan risikere å ta imot 30 enslige flyktninger, slik at vi får behov for 30 boenheter. Sivert Dombu svarte at det blant flyktningene riktignok er en stor andel av enslige menn, men det er ikke bare enslige menn. Enslige kan bo i samme hus, med eget rom og noen felles rom, sa Dombu.

Katja Røen (Ap) spurte om hva som vil skje med de som leier på Friborg i dag, dersom bygget skal brukes til bolig for flyktninger. Sivert Dombu svarte at utleier da må forsøke å finne alternativer til de som bor der.

Hva er forskjellen på tildelingsrett og framleie, spurte Katja Røen. Sivert Dombu svarte at ved tildelingsrett er ikke kommunene utleier, men kommunen bestemmer hvem som skal bo i boenheten. Kommunen er også garantist for at husleia blir betalt.

Rune Løfald (H) fremmet forslag om ønsker å ta ut pkt 3 i rådmannens innstilling og erstatte dette med følgende: Blom rives, og det bygges 3-4 nye utleieleiligheter der.

John Ole Aspli (Ap) påpekte at det er en prekær boligsituasjon i bygda. Han advarte mot å inngå langsiktige forpliktelser mht. Friborg, med tanke på at bygget er i dårlig stand, og også med tanke på at det allerede er bebodd.

Tove Flåtten (Krf) støttet Høyre sitt forslag. Hun mente også at området Lykkja og Hov bør kunne brukes til bygging av boliger.

Petter Baalsrud (Sp) presiserte at Senterpartiet er enige i at området Lykkja og Hov bør kunne brukes til bygging av boliger, men dette bør først planlegges med hele området som en helhet, sa han. Derfor ønsker ikke Senterpartiet å gjøre noe med dette området nå.

Åge Jonli (Ap) la fram at Arbeiderpartiet ikke støtter endringsforslagene fra Høyre og Senterpartiet. Blom må tas med i betrakting med tanke på parkeringsareal til Rindalshuset og Rindalshallen, sa han. Åge Jonli fremmet forslag om endring i rådmannens innstilling ved å ta bort pkt 1 og pkt 2. Arbeiderpartiets forslag ble støttet av Tove Flåtten (Krf).

Arbeiderpartiets forslag falt mot 10 av 16 stemmer.

Høyres forslag falt mot 15 av 16 stemmer.

Senterpartiets forslag ble vedtatt med 9 av 16 stemmer.

Rådmannens innstilling med tillegg av Senterpartiets forslag ble vedtatt med 9 av 16 stemmer.

 

SAK NR 048/14 EVALUERING AV ORDFØRER- OG RÅDMANNSKOLLEGIET FOR NORDMØRE - FRAMTIDENS ORKIDÈ

Saksdokumentene finner du her

Saka ble lagt fram av rådmann Birgit Reisch.

John Ole Aspli (Ap) minnet om at man igjen må tenke igjennom veivalgene mht kommunereformen.

Tove Flåtten (Krf) fremmet forslag om å utsette denne saka. Petter Baalsrud (Sp) støttet dette forslaget.

Forslaget om utsettelse av saken ble enstemmig vedtatt.

 

SAK NR 049/14 INTERKOMMUNAL BARNEVERNVAKT

Saksdokumentene finner du her

Det koster kommune ca 50.000 kr i året å være med i denne ordningen med barnevernvakta i Trondheim, sa rådmann Birgit Reisch. Det har vært mye arbeid på kveld og helg for de ansatte i det lokale barnevernet, med henvendelser utenom ordinær arbeidstid.

Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.

 

SAK NR 050/14 POLITISK ORGANISERING

Saksdokumentene finner du her

Forslag om at gruppa består av ordføreren og gruppelederne i partiene. Dette ble enstemmig vedtatt.

 

SAK NR 051/14 VALG AV NYTT FAST MEDLEM I LIVSLØPSKOMITEEN M.V.

Saksdokumenter finner du her

Forslag fra Senterpartiet er at Edel Heggem (Sp) blir valgt som nytt medlem i livsløpskomiteen. Dette ble enstemmig vedtatt.

 

SAK NR 052/14 NY INTERKOMMUNAL REVISJONSORDNING I MØRE OG ROMSDAL - HØRING

Saksdokumenter finner du her

Gjennomgang av leder i kontrollutvalget i Rindal kommune Ole Trygve Foseide.

Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt.



SAK NR 053/14 REFERATSAKER

Det er mange referatsaker. Dokumenter for hver enkelt sak finner du her, i sakslista til møtet, som ligger ute på Rindal Kommune sine nettsider.

Det var ingen spørsmål eller kommentarer til referatsakene.
 

Bjarne Nordlund_690x435.jpg

Møtet ble avsluttet med en orienteringssak om utredning av eiendomsskatt, ved økonimisjef Bjarne Nordlund.