tp_leserinnlegg

Kommunereformen


Hadde egentlig ikke tenkt å delta i denne debatten. Det har vært sagt og skrevet mye og det har vært fristende å kommentere en del synspunkt og påstander. I stedet skal jeg gi dere muligheten til å øse dere opp over et innspill fra meg.

Har savnet debatt om kjerneproblemet for Møre og Romsdal fylke. Karsten Svendsli er den eneste som har nevnt det i et leserinnlegg den 20.04. Han pekte på at Møre og Romsdal ikke fungerer som fylke og at årsaken er fogderidelingen. Historien har mange eksempel på det og den som har deltatt i valgkomitemøter her i fylket kan underskrive på det. Det har vært frustrerende. En får bekreftelse på at det er fogderistriden som er problemet i mange sammenhenger og at det er kjøttvekta (flertallet) som alt for ofte er vinneren. Vi har ferske eksempler på det. Når det kommer til etableringer og finansiering er Nordmøre taperen.

Nå skal det bygges et nytt stort sykehus i Romsdal som har kapasitet til langt flere pasienter enn det bor i det naturlige nedslagsfeltet. Jeg ber rindalingene tenke seg godt om. Sett ikke sykehussaken i spill med å søke vestover. Den tryggheten vi har med å tilhøre St.Olav er uvurderlig og det kortet må aldri bli lagt på bordet. Personlig føler jeg større trygghet for det hvis administrasjonen blir lagt til Orkdal i stedet for Surnadal. Det har liten praktisk betydning i hverdagen for dørstokkene i rådhusene blir ikke slitt ned i vår digitale tid, men at lokalsykehuset blir der og ikke på Hjelset er av største betydning for oss.

Personlig tror jeg at det er større sjanse for å beholde mer driftspersonell i bygda hvis vi tilhører Orkdal p.g.a. avstand. Det vi har samarbeidet med Surnadal om har havnet der.

Hadde Surnadal flagget et klart og sterkt ønske om å tilhøre Trøndelag kunne situasjonen vært en annen, kanskje også spørsmålet om fusjon.

Nullalternativet med håp om overgang til Trøndelag vil nok bli valget for mange av oss, men det jeg frykter da er at Fylkesmannen innstiller på fusjon med Surnadal i sin innstilling til Departementet. Derfor har jeg et håp om at et flertall velger Orkdal og så får vi overlate til de folkevalgte å gjøre endelig vedtak den 22 juni. I et demokratisk samfunn er det vår lodd å respektere det vedtaket om vi er aldri så uenig.

Lykke til.

Paul Haugen