knut haugen 2000

Utfordrer fylkeskommunen

Knut Haugen: - Forventer at samferdselsavdelingen inntar en annen holdning

Rådmannskollegiet på Nordmøre står samlet mot Møre og Romsdal fylkeskommune. Åpning av skolene har gått etter planen, mens skoleskyss har blitt et stort problem. 

Foto: Arkivbilde

- Fylkeskommunens reduserte skoleskysskapasitet medfører en alvorlig inngripen i skoleeiers mulighet til å oppfylle sitt opplæringsansvar, mener rådmennene. 

Rådmannskollegiet på Nordmøre ber om at fylkeskommunen umiddelbart innhenter tilstrekkelig transportkapasitet for å gjennomføre skoleskyssen i kommunene i henhold til sin lovpålagte plikt. Det er uakseptabelt at andre enn fylkeskommunen dekker denne kostnaden. 

- Surnadal kommune sin opplevelse er at det ikke har vært nok vilje fra samferdselsavdelingen i fylkeskommunen til å forholde seg våre ønsker om noen mindre justeringer i skoleskyssen. Dette er tvingende nødvendig for at alle elevene våre skal kunne få et tilfredsstillende skoletilbud. Surnadal kommune har til og med sagt seg villig til å tilby alternativt bussmateriell, samt å betale for deler av en ønsket kapasitetsøkning, sier rådmann Knut Haugen i Surnadal kommune. 

Opplæringsloven § 13-4 sier at fylkeskommunen er ansvarlig for skoleskyssen som skal organiseres i samråd med kommunen. Kommunene som skoleeier har på sin side en plikt til å gi alle elever en likeverdig opplæring i tråd med Oppl. §2-1. Fylkeskommunens reduserte skoleskysskapasitet medfører en alvorlig inngripen i skoleeiers mulighet til å oppfylle sitt opplæringsansvar. 

Fylkeskommunen har gjenopptatt skoleskysstilbudet ved gjenåpning av skolene. Krav til å følge smittevernreglene medfører halv kapasitet på skoleskyssen, med de store konsekvenser dette har for kommunene, elevene, skolene, foreldre og deres arbeidsgivere. Rådmannskollegiet har forståelse for at det er krevende for fylkeskommunen å finne gode løsninger fra en fredag til en mandag.

Samtidig så er det slik at kommunene må levere sine lovpålagte tjenester, med de kostnader som det medfører. Kommunene har forsøkt å melde inn løsningsorienterte forslag til fylkeskommunen, uten å få gehør. 

- Vi forventer at samferdselsavdelingen inntar en annen holdning, og vil være både mer kreative og mer på tilbudssiden framover. Informasjonen om samferdselsavdelingen sitt smitteverntilpassa skyssopplegg kom svært sent i planleggingsarbeidet av skoleoppstarten, og har etter vår meining heller ikke vært preget av ønske om dialog med den enkelte kommune, sier rådmann Haugen. 

Denne situasjonen vil vedvare en god stund, og sammen må vi finne gode løsninger, både på kort og lang sikt. Kommunene på Nordmøre forventer at fylkeskommunen blir løsningsorientert for å oppfylle sin lovpålagte plikt til å tilby skoleskyss.
Kommunene ønsker å bidra til å finne gode løsninger til det beste for våre skoleelever.