IMG_3230

Knalltjuvstart på festivalhelga

Fyrverkeriet Marianne Meløy med Trygve Brøske bak tangentene fylte Gammelfabrikken i Todalen med ca. 250 besøkende til forestillingen Bunnlinja under tjuvstarten på Stangvikfestivalen torsdag.

Forestillinga Bunnlinja har gått for fulle hus på Trøndelag Teater og settes opp til høsten igjen, men først var forestillinga altså innom Todalen som en tjuvstart på Stangvikfestivalen - den femte eller sjette gangen det tjuvstartes i Gammelfabrikken - hvor det også ble fullt hus. Og for en start! Meløy er ikke bare en dyktig karikatør av skikkelsene blant annet fra Meløya i Nordland, men hun har også en skarp penn og et fantastisk nærvær, alt i et forrykende tempo, både lange tankesprang og skifter mellom karakterer. Det kan nesten ikke beskrives - kun oppleves. Alt spenstig og artig tonesatt av pianist og komponist og surnadaling Trygve Brøske.


Nedbetalt rundballpresse og frykten for kartplukkere
Meløy tok publikum med på en reise hjem til Meløya, til faren hennes som skal ta bypassoperasjon (eller var det playoff- eller playboyoperasjon?) og deres vandring rundt øya, som faren stille lurer på om kan bli den siste. Vi blir introdusert for en storbonde med nedbetalt rundballpresse, tante Audhild, sauen Sandberg og Meløys kystlinjeryddende, emigrerte trondhjemmermor.

Mye ga nok gjenklang hos publikum i Todalen hvor latteren satt løst, fra det å være fra et så lite sted at man blir opprømt når det kommer en bil, og i alle fall når det kommer innflyttere. Det nærmest religiøse forholdet til multer og demoniseringen av, og frykten for kartplukkere er nok ikke de fra Meløya alene om.


Hvor er bunnlinja?
Hva betyr så bunnlinja? Det er å holde orden på regnskapet, det betyr resultat - dette går ikke rundt, sier en samfunnsøkonom i Meløys skikkelse som svar på hvor mye hun har kostet samfunnet. Er bunnlinja det som ikke går lenger? Har alle sin personlige bunnlinje?

- Kan det ikke bare komme noen og fortelle hva vi skal gjøre, sukker Meløy oppgitt når avisene skriver  at verken biodiesel, Tesla eller vindmøller er så bra for miljøet som ventet. Meløy sin far sin skikkelse skotter fram i framtida og lurer på hvordan det egentlig skal gå med verden. - Verden går ikke til pieces likevel, slår fremtidsoptimisten Marianne fast: - Har dere sett hvor flotte tenner folk har?


Sterk festivalhelg
Bunnlinja setter standarden for resten av Stangvikfestivalen, som videre har et sterkt program med scenekunstnerne i Cirka Teater, Luftforsvarets Musikkorps og kammeroperaen Kommentarfeltet som også er signert Meløy og Brøske, for å nevne noe. Her ligger det an for mange gode kulturopplevelser!

 

IMG_3187.JPG
Møblene i showroomet til Talgø i Gammelfabrikken ble kveldens velfylte tribune.

IMG_3190.JPG
Torbjørn Larsen ønsket velkommen.

IMG_3208.JPG
Trygve Brøske og Marianne Meløy.

IMG_3198.JPG

IMG_3239.JPG
Meløy brukte rommet som scene, og proklamerte her at det var slutt på pisk og gulrot i klimakampen, og at det nå skulle piskes med gulrot.

IMG_3263.JPG
Med foss som nærmeste nabo blir Gammelfabrikken en ekstra flott scene.