Mandag
Mandag Delvis skyet
14°
Delvis skyet
Flau vind
Tirsdag
Tirsdag Klarvær
13°
Klarvær
Svak vind
17 Rindal 13 H Ina Lovise_1024x1064

Folksomt på 17. mai i Rindal

Knall feiring av dagen for de minste

Det var kanskje de aller minste som kosa seg mest med is og brus og pølser og bløtkake og sjokoladekake, da 17. mai vart feira på trasisjonelt vis i Rindal i dag. Ina Lovise Bye Halsetrønning (9 mnd) ropa på is, mens den eldre garde smakte på bløtkaka og kosa seg med kaffe til. Det var stinn brakke ved Rindalshuset med leiker og konkurranser. Et svært folksomt tog gikk fra kirka om helsetunet og til Rindalshuset ved skolen.

 

17 Rindal 13 I Peder Lene_715x594.jpg

17 Rindal 13 H Ina Lovise.jpgPeder Sveen og Lene Sofie Sveen (over) kosa seg med saftis. - Det var tomt for kroneis, fortalte de, men is vart det lell. Her ser vi de to søskenbarna ved Rindalshuset der det var leiker, natursti og mye godt å kjøpe, mens musikkorpset Blæst'n spilte.

Det fine været, opp mot 24 grader, satte en ekstra spiss på feiringa i Rindal - ikke minst for de minste, som Ina Lovise Bye Halsetrønning (til høyre). Ho ropa også på is.

Bruk og nyt dagen
Folketoget gikk fra Rindal kirke, der dagen starta med gudstjeneste. Svært mange deltok i årets 17. maitog i Rindal, der Nils Ole Evjen gikk i spissen for 17. maikomiteen, kvinnene fra Rindal sanitetsforening og ordfører Ola T. Heggem. Toget gikk om Rindal Helsetun, der ordføreren helsa på tradisjonelt vis og Helene Marie Nergård holdt tale for dagen.

Det folksomme toget gikk fra kirka, om sentrum til helsetunet, der ordfører Ola T. Heggem helsa alle. - Bruk og nyt dagen. Tenk dere litt om. Vi har det utrolig godt her i landet, sa han og minna om det han lovte i fjor: Å fjerne noen bygg i sentrum, der toget går.

- Det har vi fått gjort, sa han og lovte at nye flotte bygg skal komme opp langs togruta til neste år. Videre takka han alle, ikke minst de frivillige - sanitetskvinnene, 17. maikomiteen, foreldre og elever ved 7. klasse og til slutt kanskje aller mest Blæst'n.

 

 

17 Rindal 13 F Helene.jpgKvinnene og framsnakking
Helene Marie Nergård (til høyre) holdt tale for dagen ved Rindal Helsetun. Ho hylla sanitetskvinnene med stemmerettsjubileet i år og var imponert over kvinnene i Rindal, der sanitetskvinnene sto bak en av de første utdanna sjukepleierne i 1908 - Mali Bolme. - Ho hadde 200 kroner, understreka Helene og gjentok: - 200 kroner i året i lønn!

Ho nemnte meir av hva kvinnene har fått til, blant anna drikkefontener i skolen og ikke drikking fra ause - og fødestua. Så ramsa ho opp kvinnene i politikken i Rindal - ikke mange, men viktige - Anne Rindal, Karen Skrøvseth, Ragnhild Stavne Bolme - den første i formannskapet - Marit Syrstad Stavne (varaordfører) og Hanne Tove Nerbu Baalsrud (ordfører).

Helene Marie Nergård trakk fram fleire andre viktige tema, som synet på barn. - I dag er barn velkomne i samfunnet vårt, sa ho og syntes som Lene prest i kirka og ordfører Ola T. i si helsing at vi kanskje kunne vise litt meir takknemlighet for det vi har. Til slutt trakk ho fram "Framsnakking". - Si noe positivt til den ved sida av deg i dag, sa ho.

Deretter gikk folketoget videre til Rindalshuset, der foreldre og elever i 7. klasse venta med leiker, natursti, is, brus, pølser, lapskaus, kaffe og kaker og alt som hører til 17. mai.

Det vart ei skikkelig verdig markering i Rindal. Riktig stor takk til alle!

Under ser du sanitetskvinnene i Rindal sanitetsforening, som det ble gjort ære på i dag. Videre fra folketoget med Nils Ole Evjen i spissen.

Under ser du fleire bilder - klikk på bildene og sjå dem større og i serie:

Ønsker du å dele dine inntrykk fra nasjonaldagen og feiringa - send oss gjerne bilder - bruk redaktor@trollheimsporten.no.

stemmerett i 100 år_715x475.jpg

Foto: Ole Trygve Foseide

17 Rindal 13 A.jpg

 

 

17 Rindal 13 B sanitet_1024x728
Sanitetskvinnene i Rindal hadde den ære å gå først i toget i år.
17 Rindal 13 C klasse_1024x768
Her kommer 3. klasse.
17 Rindal 13 D Ola T_1024x653
Ordfører Ola T. Heggem helsa alle.
Fra kirka_1024x681
Fra Rindal kirke i dag - foto Ole Trygve Foseide.
17 Rindal 13 E Øvre R_1024x900
Christoffer Flåtten Rise og Sindre Bakk Solem med fanen til Øvre Rindal skole fra 1985.
bassen_1024x1540
Bassen i Blæst'n. Foto: Ole Trygve Foseide.
Rognskogekvipasjen_1024x780
Rignskogekvipasjen. Foto: Ole Trygve Foseide.
Fra kirka 1_1024x681
Fra kirka i dag. Foto: Ole Trygve Foseide.
17 Rindal 13 G Blæstn_1024x584
Blæstn ved Rindal Helsetun.
17 Rindal 13 J Blæstn ST_1024x621
Blæstn i folketoget i dag!
Tips en venn Skriv ut