Kinomaskinister

Edgars fotoarkiv

Kinomaskinistene i Trollheim

Det er lenge sida det vart vist film "oppi husa", Trollheim. Men de fleste på min alder, og yngre og, minnes sikkert filmkveldene i Trollheim vil jeg tru. Snart er sjølve huset historie og, det skal rives. Fann derfor fram ei stripe negativ fra en reportasje jeg gjorde da de gamle kinomaskinene skulle byttes ut i nye. Det skriver Edgar Kattem og har et nytt glimt fra sitt rikholdige bildearkiv - Nils Stokke har fleire opplysninger:

Det må ha vært på slutten av 1980-tallet. Dessverre har jeg ikke skrevet årstall på filmboksen!

De gamle maskinene var italienske, produsert i Torino. Det sto årstall på dem og de var virkelig gamle! Karene som kjørte filmene i Trollheim den gangen var Jon Lilleløkken, Jon Erik Bakken og Jarle Bråten. Det var trangt i kinorommet, men når vi "gjemte" Jon Erik bak maskinene og satte opp døra så jeg fotograferte gjennom døråpningen fikk jeg med alle.

Kanskje kinokarene sjøl minnes hvilket år dette var, og hvor gamle de gamle maskinene som ble skifta ut var? Melding til redaktor@trollheimsporten.no!

Nils Stokke er tidligere kinomaskinist både i Trollheims og Attanova Rindalshuset. Han forteller:
Bilde viser den ene av to kinomaskiner vi kjøpte på Jevnaker i slutten av 80-åra. Undertegnede og Jarle Bråten kjørte nedover og hentet maskinene og skiftet ut de to helt utslitte maskinene vi hadde. Den største revolusjonen var at vi fikk Xenon-lamper i stedet for karbonstaver som fungerte som en sveiseflamme. Karbonstavene måtte passes konstant slik at de lå i riktig posisjon i forhold til brennpunkt og dermed redusert lys på filmlerretet. Maskinene ble senere flyttet til Rindalshuset. Idrettslaget hadde driften av kinoen helt til kommunen tok over drifta. 

Nils Stokke
Edgar Kattem har egne sider på Trollheimsporten og under Edgars fotoarkiv her, som ligger under På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida, finner du Edgars fotoarkiv 1, Edgars fotoarkiv 2, Edgars fotoarkiv 3 og Edgars fotoarkiv 4.

Det er alle fotoarkiv fra gamle Trollheimsporten. Ellers finner du Edgars fotoarkiv 2010, 2011, 2012 og 2013, der du finner alt stoffet Edgar finner fram til fra sitt rikholdige arkiv etter hvert.

Kos deg med Edgars fotoarkiv!