Bodil Gjeldnes ingress

Kartlegger friluftsområdene i Surnadal

Miljøvernrådgiver i Surnadal kommune Bodil Gjeldnes har utarbeidet et forslag til kartlegging av verdifulle friluftsområder i kommunen, både på land og på vann. Forslaget er for tiden ute på avgrenset høring, og nå ønsker hun innspill fra friluftsmenneskene.

Kartleggingen vil brukes eksempelvis i forbindelse med hyttebygging, arbeid med kommuneplan, forutsigbarhet i arealplanlegging og interkommunale kommunedelsplaner for sjøområder. Arbeidet er ikke minst viktig for å sikre god tilgang til friluftslivsområder og et godt friluftslivstilbud for befolkningen.

Arbeidsgruppa har bestått av lokalkjente innbyggere med solid kunnskap og kjennskap til områdene, sammen med Bodil Gjeldnes og Inge Skogheim fra kommunen. Arbeidet har resultert i merking av i alt 70 områder, deriblant Nordmarka, Syltnebba, Grytå-feltet, Vindøldalen, Bjøråskaret og Kårvatn samt skolenes turområder på Øye. Alle turistforeningenes turstier er inkludert. Lokale fiskere har dessuten markert verdifulle steder for fritidsfiske, og deler langs Surna er markerte som viktige områder for laksefiske og turgåing. Alle merkingene kan ses på de i alt åtte kartene som ligger på Surnadal kommunes nettsider. Merkingene er inndelt i svært viktige, viktige og registrerte friluftsområder.

Arbeidsprosessen baserer seg på veiledning fra Miljødirektoratet. Argumentasjonen bak kategorisering av friluftsområder som viktige baserer seg på kriterier som brukerfrekvens, regionale eller nasjonale brukere, opplevelseskvalitet, tilrettelegging, og symbolverdi, for å nevne noen. Gjeldnes gjør oppmerksom på viktigheten av at områdene har allmenn verdi.

Kartleggingen er nå ute på høring til ulike parter som Trondheim Turistforening og Kristiansund og Nordmøre Turistforening samt andre relevante instanser med særlig interesse og ansvar for friluftsliv. Dette for å kvalitetssikre prosessen og for å være sikker på at ingenting er glemt.

Innbyggerne i Surnadal oppfordres altså nå til å bidra til arbeidet med kartleggingen. Har du innspill, kommentarer eller forslag, ta kontakt med Bodil Gjeldnes på 71655870 eller send mail til post@surnadal.kommune.no innen 10. april.