tor fredrik mikkelsen børsemaker

Kapret eksklusiv læreplass

Tor Fredrik Mikkelsen (17) fra Surnadal er èn av ni elever som utdanner seg til å bli børsmaker på landslinjen ved Gauldal videregåande skole. På sesjon forrige uke imponerte han stort, og kapret èn av landets to lærlingplasser i børsmakerfaget. 

Tor Fredrik har alltid vært langt over gjennomsnittet interessert i skyting og våpen, og er aktiv både som skytter og jeger. Det var likevel først ved en hospiteringsdag på Surnadal vidaregåande skole i 2016 at han oppdaget muligheten for å utdanne seg innen sin store hobby.

- Vi fikk se en powerpoint som viste hvilke muligheter som bygget videre på vg1 teknikk- og industriell produksjon. Nederst i et hjørne stod "børsemaker". Da gikk det opp et lys for meg. Det var dette jeg ville studere, sier han.

Børsemakeren arbeider hovedsakelig med reparasjoner og tilpassing av våpendeler og våpen, vedlikeholde maskiner og verksted og veiledning av kunder som oftest er sportsskytere og jegere. De jobber med ulike materialer som stål, tre og plast og andre kunststoffer, og må kunne beherske tradisjonelle arbeidsteknikker så vel som moderne maskiner og metoder. Børsemakere arbeider i eget verksted eller kan være ansatt i forretninger som selger våpen eller i Forsvaret. Bestått svennebrev gir yrkestittelen børsemaker. 

Gauldal videregående skole på Støren i Trøndelag er den eneste skolen i landet som tilbyr denne utdanningen, og har kun 9 elevplasser. Karaktersnittet for å komme inn er høyt, og selv om Tor Fredrik hadde et snitt på over 4,6 etter vg1 kom han ikke inn på skolens førsteinntak.

- Jeg må innrømme at jeg ble veldig skuffet, men skuffelsen ble heldigvis ikke langvarig. Midt under Landsskytterstevnet fikk jeg ei veldig hyggelig melding om at jeg hadde kommet inn på landslinja på Støren. Jeg trodde nesten ikke det var sant, og måtte ringe skolen for å få endelig bekreftelse før jeg kunne slippe jubelen løs, smiler han.

tor fredrik mikkelsen lærling.jpg
Tor Fredrik trives godt hjemme i sofakroken, men ser frem til to innholdsrike år som lærling i Forsvaret

Imponerte på sesjon i Forsvaret
På nyåret har Tor Fredrik vært utplassert på Forsvarets lokasjon i Bjerkvik i Nordland, og der fikk han mersmak på arbeidsoppgavene som tilhører Forsvaret. 

- Jeg fikk et veldig positivt inntrykk, og det var da jeg bestemte meg for å gi full gass for å få læreplass i Forsvaret, sier Mikkelsen. 

Læreplasser i børsmakerfaget er ingen selvfølge, og enkelte år blir det ikke opprettet læreplasser i det hele tatt. Tor Fredrik og hans klassekamerater var heldige, for i år opprettet Forsvaret to læreplasser i børsmakerfaget. Forrige uke reiste åtte av ni elever til sesjon på Stjørdal, hvor det var svært viktig å gjøre en god figur. Det klarte 17-åringen fra Surnadal med glans.

- Tilbakemeldingene var svært gode, og jeg ble kalt inn til møte med sjefene ganske umiddelbart etter at sesjonen var ferdig. Der fikk jeg beskjed om at jeg skulle få læreplass om jeg var interessert. Jeg ble selvsagt veldig glad, men samtidig kjente jeg litt på at avstanden til Bjerkvik var veldig lang for en type som er så hjemmekjær som meg. Gleden ble derfor enda større da de sa at jeg fikk velge mellom Bjerkvik og Rena på Elverum. Valget ble enkelt, og nå er lærlingkontrakten signert og jeg starter på Elverum i august, smiler Tor Fredrik.

Landets andre læreplass - som altså er i Bjerkvik - ble tildelt Tor Fredriks beste kamerat på Støren. 

- Han fikk beskjed samme kveld, og var veldig fornøyd med at han fikk til Bjerkvik. Han bor nemlig i Steigen kommune i Nordland, så dette ble helt perfekt for oss begge to, sier han. 

Læretid i Forsvaret har mange fordeler. Første året av læretiden avtjener du førstegangstjeneste parallelt med fagutdanningen, og det er også mulig å ta fag for å oppnå generell studiekompetanse. Det har Tor Fredrik planer om å gjøre, for han sikter seg inn på høyere utdanning.

- Etter at svennebrevet som børsmaker er sikret, ser jeg for meg å kunne starte et eget lite firma som dekker behovet for børsmaker i Surnadal og omegn. Videre frister det å utdanne seg til å bli lærer. Jeg liker å lære bort det jeg kan, og trives veldig godt blant folk. Uansett hva som skjer så vet jeg at jeg helt sikkert kommer tilbake til hjembygda mi. 

For selv om hybellivet går bra, er det alltid godt å komme hjem til mor, far og lillebror på Eidet i Surnadal. 

- Det er ingen plass som slår Surnadal, og jeg er hjemme så ofte jeg kan. Det er her jeg vil bo når jeg skal etablere meg. Det er det absolutt ingen tvil om, sier han.

Men først venter altså to innholdsrike år på Rena på Elverum.

- Jeg gelder meg veldig til læretiden, og det er en god følelse å få betalt for innsatsen jeg har lagt ned på videregående, smiler han.