Anniken Huitfeldt, Lilly Gunn Nyheim, Helga Pedersen

Inspirerende start på kvinnekonferanse

Fredag kveld var det avspark for Arbeiderpartiets Midt-Norsk Kvinnekonferanse på Thon Hotell Vårsøg i Surnadal. Anniken Huitfeldt og Helga Pedersen engasjerte de rundt regnet 70 kvinnene på konferansens åpningsetappe.

Anniken Huitfeldt_690x421.jpg

Kvinnenettverkets leder Anniken Huitfeldt var gledelig overrasket over det store oppmøtet. - Jeg har vært på mange kvinnekonferanser og sett varierende oppmøte, men her var det morsomt å se så mange! smiler hun. Huitfeldt viste for alle som var til stede i Svorkasalen at hun er en svært entusiastisk taler med et klart blikk og et enda klarere budskap. Bli hørt!

Hun kunne fortelle at det i Norge nå fins kun 20% kvinnelige ordførere, mens kvinner utgjør halvparten av regjeringen og Stortinget. Ap selv kjører kampanje for å få flere kvinner på topp, noe som har resultert i 37% kvinnelige toppkandidater. Huitfeldt peker på den gode oppslutningen Ap kan vise til på nylige meningsmålinger, og vil at kvinnene i nettverket i helga skal trene på å møte mye motstand i tiden fremover. Det kan de komme til å trenge om meningsmålingene fungerer som frampek for det kommende valget.

Kvinner flest overtolker og –analyserer ofte kroppsspråk og signaler fra andre og er svært avhengige av positive tilbakemeldinger, så en mangel på sistnevnte kan virke negativt på selvtilliten, slår Huitfeldt fast. Hun oppfordrer derfor jenter til å øve på det å stå i konflikter og det å være sjefete. Selv om det ofte oppfattes negativt og lite kvinnelig, så kvinner i politikken være litt mer «breiale» enn det de kanskje er komfortable med, mener hun. For det å snakke høyt, ta ansvar, tørre å dumme seg ut og tørre å være upopulær er gull verdt. Da blir du hørt og sett, understreker Huitfeldt. Når man gjør det bra, er det dessuten større sjanse for å støte på hersketeknikker, usakligheter og generell mostand. – Jo flinkere du er, jo mer motstand møter du. For det er da de har noe å frykte.

Huitfeldt reflekterte avslutningsvis over hvordan hun og andre i lignende posisjoner behandles i media. Som kvinnelig politiker er terskelen lavere for å måtte tåle kommentarer på utseende og personlige spørsmål fra journalister. Nærgående spørsmål om barn og terningkast på kjoler er en del av en toppolitikers hverdag. Huitfeldt tar derfor bevisst avstand fra å bruke sminkører og stylister, da hun mener det vil gjøre det vanskeligere for unge AUF-jenter som kommer etter. Dette i tråd med Huitfeldts oppfordring om det viktigste kvinner i politikken kan gjøre: være rause mot hverandre. – Lilly Gunn er et forbilde. Hun bygger opp andre kvinner og forvalter jobben som leder for Kvinnenettverket i Møre og Romsdal på en utmerket måte, skrøt Huitfeldt.

 

Lilly Gunn Nyheim og Helga Pedersen_690x469.jpg

Helga Pedersen åpnet sin del med å kommentere de siste dagers hendelser i Paris. – Vi har en forpliktelse til å bruke demokratiet og ytringsfriheten når slikt skjer, sier hun. Man må tenke at ‘dette er større enn meg, men mitt bidrag er viktig for et bedre samfunn’.

Hun viet resten av tiden til å snakke om Aps nåværende lokalpolitiske plattform. Det levnet liten tvil om at kunnskap er hovedfokuset for partiet. En tidlig innsats for å sikre grunnleggende ferdigheter hos de yngste ble trukket frem som en prioritet, sammen med kompetanseheving i barnehager, kvalitetssikring av SFO-tilbudet og et mål om å ha kun kvalifiserte lærere i skolen innen 2020.

 

Hele Kvinnforumet samlet redigert_690x323.jpg

Oppglødd gjeng!

 

Kvinnekonferansen fortsetter lørdag formiddag med fremlegg av Else-May Botten, Eva-Kristin Hansen, Ina Rangønes Libak og Merete Storødegård, samt avsluttende paneldebatt. Trollheimsporten vil være til stede.