Innholdsrikt årsmøte i RNF

Torsdag kveld ble det avholdt årsmøte i Rindal Næringsforum. Tema for kvelden inkluderte innføring av eiendomsskatt, noe som vakte stort engasjement hos de fremmøtte.

Styret Rindal Næringsforum 2015_690x446.jpg

Styret i Rindal Næringsforum 2015: f.v. Odd Inge Løfald, Harald Rognskog, Eli Solvik, Ingrid Kvam Moen og Romund Aune. Anne Norli var ikke til stede på møtet.

Avtroppende styreleder Kvam Moen ønsket ikke å fortsette som leder. Det ble ikke valgt ny leder på årsmøtet, men styret fikk årsmøtets godkjenning til å konstituere seg selv på et senere tidspunkt.  

 

Etter formelle årsmøtesaker ønsket styret i Næringsforumet å informere om og diskutere enkelte saker med de fremmøtte.

Kvam Moen meddelte at RNF hadde engasjert seg i Næringshagen i Orkdal. Næringsforumet har tro på at Næringshagen, med sine tjenester innenfor bedriftsutvikling kunne, sammen med Lokalt Løft og Rindal kommune, være med på å påvirke næringsutviklingen i Rindal i positiv retning.

Vindmølleutbyggingen i Snillfjord ble trukket frem som et potensielt svært interessant prosjekt for næringslivet i kommunen.

- Dette er den største utbygginga i dalføret noen gang, påpekte Kvam Moen, og mente at lokale bedrifter ville kunne ta på seg oppdrag innenfor vei, tele og elektronikk.

 

Eiendomsskatt

Et tema som vakte mye engasjement hos de fleste av de fremmøtte var eiendomsskatt. Kommunestyret har nylig vedtatt innføring av eiendomsskatt på fritidseiendom og bolig. Næringsareal vil i tillegg bli taksert på nytt. Rindal Næringsforum har i den forbindelse fremlagt for kommunestyret en uttalelse hvor man stiller seg svært kritisk til at et allerede presset næringsliv får økte utgifter. Omorganiseringen av Børset Bakeri, nedleggingen av T-Komponent og flyttingen av Norsk Kvalitetsmat ble trukket frem som eksempler. Forumet anmodet dessuten i sin uttalelse å bli diskusjonspart i saken samt utsettelse av vedtaket. Kvam Moen meddelte at verken anmodningene eller uttalelsen hadde fått gehør og etterlyser mobilisering i forumet. Odd Inge Løfald trakk frem viktigheten av å diskutere viktige prinsipper som må vurderes i forkant av taksering for å unngå uheldige konsekvenser som bruk av subjektiv skjønn og forskjellsbehandling.

Emil Gåsvand poengterte at vedtaket vil få spesielt store konsekvenser for hyttesalget i regionen.

- Jeg forstår ikke at dere tør, sa Gåsvand henvendt til ordfører Ola T. Heggem og plan- og utviklingssjef Sivert Dombu.

Også Magne Løfaldli sluttet seg til kritikken og mente det er farlig å skape ekstra byrder til grunnpilarene, primær- og sekundærnæringene.

Dombu forklarte at kommunens nåværende økonomiske situasjon hindrer en omgjøring av vedtaket. Med vedtaket om eiendomsskatt tilføres nye fem millioner til budsjettet.

- Det er ikke så mange andre muligheter for å skaffe inntekter og redusere utgiftene, dessverre, forklarte Heggem.

Heggem avviste også muligheten for utsettelse av vedtaket da dette ville gitt store økonomiske konsekvenser allerede i løpet av 2016.

Dombu uttrykte likevel positivitet for det vel uttrykte engasjementet fra næringslivet.

- Det gjør det enklere å se på gode løsninger og måter å gjøre dette så skånsomt som mulig, sa Dombu.

 

Felles goder

Avslutningsvis oppdaterte Odd Inge Løfald de fremmøtte på status i arbeidet med det strategiske næringsarbeidet som ble påbegynt i fjor. Rindal Næringsforum fikk tildelt 400.000,- av kommunen, øremerket prosjekter som skulle komme det lokale næringslivet til gode. Resultatet er per i dag godt underveis, men det gjenstår ferdigstillelse og vedlikehold. Produktet er informasjon om kommunen, fordelt på ulike plattformer: en interaktiv kartløsning, kartblokker i papir, aluminiumstavler og en nettbasert oversikt over turmuligheter i området. Kartløsningen baserer seg på et geografisk grunnkart og et temabasert kartoverlag som er inndelt i kategorier á la Kultur og idrett, Bygge og bo og lignende. Nettsiden tidtilaleve.no er en essensiell del av prosjektet og det legges vekt på utvikling og vedlikehold av nettsiden så den holdes oppdatert. Prosjektet er primært myntet på turister og gjennomreisende, men også i noen grad fastboende, og har som overordnet formål å komme lokalsamfunnet til gode.