"Inn på tunet" til Solveig og Helga

DSC_0204_690x462.jpg

 

Solveig Haglund og Helga Bele er to engasjerte gårdbrukere som holder til på henholdsvis Oppistua Øye og Jostua Bele i Bæverfjord. De tilbyr i samarbeid med Surnadal kommune et dagaktivitetstilbud for hjemmeboende personer med demens, et tilbud som har eksistert siden oktober 2012. De understreker at de har et godt samarbeid med kommunen. Surnadal helselag og demensforening har også vært en viktig støttespiller i utviklingen av dette tilbudet. De har nå gitt midler til å lage en informasjonsbrosjyre og det setter Solveig og Helga stor pris på. Brosjyren er utlagt på ulike steder i kommunen.

Solveig og Helga viser til Demensplan 2015 kalt Den gode dagen, hvor dagaktivitetstilbud er et viktig tiltak. Hentet fra regjeringen.no: «Når demensplanen er gjennomført i 2015 skal kapasiteten av avlastningstiltak ha økt betydelig og dagaktivitetstilbud ha blitt et sentralt ledd i tiltakskjeden til mennesker med demens og deres pårørende».

Dagaktivitetstilbudet i Surnadal er en form for miljøbehandling som ikke bare er rettet mot personer som har fått diagnostisert demens, men også de som viser symptomer. – Jo tidligere man får tilbudet, jo bedre, sier Solveig. Helga presiserer at man må være før, det vil si at man f.eks. må kunne gå mindre trapper og klare å være ute.

 

DSC_0218_690x318.jpg

 

Solveig og Helga sier at tilbudet også er av betydning for de pårørende, og er glad for gode tilbakemeldinger de har fått fra denne gruppen. Det betyr mye å vite at sine egne er godt ivaretatt og får gode opplevelser på en arena utenfor hjemmet. Pårørende får komme på besøk på gården for å bli kjent i tilfelle man har noen som er interessert i å bli en del av tilbudet. Det er viktig å skape tillit mellom bruker, pårørende og tilbyder. Deltakerne i tilbudet får få folk å forholde seg til, ettersom Solveig og Helga selv henter og bringer.

Det er viktig for disse to tilbyderne å understreke at «Inn på tunet» er tilrettelagt og kvalitetssikret. De har jevnlige arbeidsmøter med hjemmesykepleien, som er fagpersoner og kjenner brukerne. Det å være en del av «Inn på tunet» innebærer også at velferdstilbudet er eksternt revidert på alt fra risikovurderinger og arbeidsplaner til bygningsmasse.

 

DSC_0201_690x462.jpg

 

Formålet med oppholdet på gårdene er at brukerne skal oppleve mestring, trivsel og bedrive meningsfylt arbeid. Brukerne lager mat, steller med dyrene og potter planter - alle bidrar etter evne. Hjemmesykepleien forteller at de eldre spiser mer enn når de er hjemme, og de forteller om ting som de har opplevd på tunet.

Gruppene er små, på maks tre personer, så Solveig og Helga tilrettelegger og sørger for at hver enkelt blir sett. - Gården må være den optimale arena med alle sine lukter, lyder og syn, sier Solveig, og kaller det hun og Helga gjør «å gi gode dager og gylne øyeblikk». Helga supplerer med et beskrivende sitat hun fikk fra en deltaker: - «E he det som prinsessa i egget!»

 

Klikk her for å laste ned brosjyre med ytterligere informasjon og kontaktinfo.