Stian Kooyman og Ahmad Sefo

Ikke lett å få jobb i Rindal

De fleste av flyktningene som er bosatt i Rindal er ferdig med introduksjonsprogrammet. Flyktningkonsulent Stian Kooyman konstaterer at det er vanskelig for dem å komme inn i arbeidsmarkedet. Ahmad Sefo jobbet som skredder i Syria, og er for tiden i arbeidstiltak gjennom NAV.


Rindal kommune har tatt imot flyktninger fra Somalia, Eritrea og Syria. De første flyktningene kom til Rindal i januar 2015, og de siste i mars 2017. Senere har det kommet noen få på familiegjenforening i tillegg. 


Voksenopplæringa flyttes til høsten

Stian Kooyman forteller at de aller fleste er ferdig med introduksjonsprogrammet nå. Til høsten er det bare fire elever igjen på voksenopplæringa, og de vil mest sannsynlig fullføre skolegangen i Surnadal. Surnadal kommune har tatt imot flere flyktninger enn Rindal, og har vedtatt å ta imot enda flere, så de har et godt opplæringstilbud.

Kommuner med mindre enn 5000 innbyggere får ikke lenger ta imot flyktninger, så behovet for flyktningtjenesten i Rindal avtar gradvis. Stian Kooyman har ikke lenger full stilling som flyktningkonsulent, men har gradvis fått andre oppgaver innenfor kommuneadministrasjonen. Han jobber blant annet med IKT. Men det vil fortsatt være behov for flyktningtjenesten framover, for erfaringen viser at mange har større behov for hjelp når de er ferdig på voksenopplæringa og skal ut i jobb. 

- Vi jobber med å finne løsninger for dem etter introduksjonsprogrammet. Det er veldig viktig. Vi vil jo helst at de skal være selvhjulpne etter at introduksjonsprogrammet er ferdig, sier han.

Flyktningene må også søke om fornyet oppholdstillatelse etter to år. Forutsetningen er at de har klart prøven i norsk og samfunnskunnskap. De fleste får søknaden innvilget, men det er ikke helt enkelt å finne fram i jungelen av skjemaer, så der må alle ha hjelp, forteller Kooyman.


Utfordringer med arbeidspraksis

Flyktningene som er bosatt i Rindal har det ikke lett når de skal ut i arbeidsmarkedet. Mange har vært utplassert på forskjellige arbeidsplasser mens de har gått i voksenopplæringa, såkalt språkpraksis, og etter voksenopplæringa er mange i arbeidstiltak gjennom NAV. For tiden er seks av dem på slike tiltak, en blanding av kvalifiseringsprogram og arbeidstrening. Gjennom et slik opplegg kan man ta fagbrev.

De fleste flyktningene i Rindal har fått tilbud om arbeidspraksis innenfor kommunen. Noen har også vært innom attføringsbedriften Trollheim AS i tre måneder, for å finne ut av hva slags arbeid som passer for dem.

Flyktningtjenesten har ikke like gode erfaringer med utplassering i bedrifter. Det har i noen tilfeller vært en belastning for bedriften, forteller Kooyman. Det kan skyldes språkproblemer eller manglende forståelse og motivasjon. 


Mister rettigheter ved å flytte fra kommunen

Det er ingen enkel sak å flytte for å få seg jobb, heller. Kooyman forklarer at flyktninger som er bosatt i en kommune ikke rett til stønad fra andre NAV-kontorer før det har gått fem år. Så hvis en flyktning bosatt i Rindal får seg jobb et annet sted og flytter så må han tilbake til Rindal igjen dersom han mister jobben. Det har skjedd i noen tilfeller. Da har han ikke krav på bolig lenger, men i Rindal har det vært ledig boligkapasitet, slik at de som har kommet tilbake i alle fall har fått et sted å bo.

Av flyktningene som ble bosatt i Rindal er det 11 personer som har flyttet ut av kommunen igjen. De fleste av dem har flyttet fordi de har fått seg jobb eller skoleplass i andre kommuner, og for mange av disse har det gått veldig bra. 

- Vi har fått til noen gode løsninger, men vi har ikke klart å få til de løsningene i Rindal, sier Kooyman.

- Noen sliter også, og tar kontakt på telefon. Jeg føler et ansvar for å hjelpe dem videre hvis de har problemer. 


Ikke lett å være flyktning i Rindal

I Rindal er det noen som har fått små deltidsstillinger i kommunen, blant annet innenfor helsevesenet. Men ingen har fått en fast jobb som er stor nok til å leve av enda.

Det kan være vanskelig nok å finne jobb om man er norsk. Det er ikke så mye bevegelse i arbeidsmarkedet på et så lite sted, og det merkes godt når lokale produksjonsbedrifter trapper ned virksomheten.

- Det er ikke lett å være flyktning her i Rindal, konstaterer Kooyman.


Får godkjent utdannelse

De flyktningene som har en utdannelse fra hjemlandet kan søke om å få utdannelsen godkjent i Norge.

Flyktningkonsulenten forteller at de fleste som har søkt i Rindal har fått utdannelsen sin godkjent. Men de som kommer fra Syria har f.eks. bare 8 år grunnskole, og i Norge må det være 9 år, så syrerne må starte med ett år på grunnskole før de utdanner seg videre. For tiden er det tre flyktninger fra Rindal som går grunnskole i Surnadal.


Lærer skoleelever å sy

Ahmad Sefo er en av syrerne som nå er ferdig med introduksjonsprogrammet i Rindal. Han har et sterkt ønske om å komme ut i jobb, men det er ikke lett. I Syria jobbet han som skredder, så han er nå å treffe på Rindal frivilligsentral hver fredag, der han kan hjelpe folk med blant annet reparasjon og tilpasning av klær. Det kan du lese mer om her. 

Sefo har i tillegg fått jobb ved Rindal skole, i et arbeidstiltak gjennom NAV. Han forteller at han blant annet lærer skoleelevene å sy. Han håper å få fortsette å jobbe på skolen fram til våren, og har tanker om å starte på utdanning til høsten. Da må også han begynne med ett år i grunnskolen.