Budsjettforslag

Formannskapet i Surnadal:

Ikke flertall for budsjettforslag

Nils Håvar Øyås i Surnadal Senterparti og Kathrine Mauset i Surnadal Høyre la tirsdag ettermiddag frem sitt felles budsjettforslag, i samarbeid med Frp og KrF, for formannskapet i Surnadal. Forslaget ble ikke vedtatt av formannskapet, men vil likevel få flertall i kommunestyret i desember.

I forslaget som først ble presentert tirsdag morgen finner vi blant annet følgende konkrete endringstiltak som legger rådmannens tilråding til grunn:

- Reduksjon av 10 årsverk, herunder innenfor helse og familie, institusjonene, bo- og aktivitetstjenesten og eiendom.

- Rådmannen blir blant annet bedt om å redusere med to årsverk og reduksjon i velferdsgoder tilsvarende 2 millioner kroner, samt foreta en kritisk gjennomgang av ulike prosjekt som kommunen deltar i. Rullerende barnehageopptak skal opprettholdes, sommerjobb for ungdom likeså. Rådmannen blir bedt om å øremerke 65.000 kroner til opplæring av nytt kontrollutvalg i 2016. I tillegg skal Rådmannen foreta en vurdering av ulike områder, deriblant tilskuddordninga til Surnadal Alpinsenter AS, salg av kommunal eiendom og anbudsstrategier.

- Lønn til kommunalt ansatte med politiske verv skal belastes ansvar Rådmannen, og ikke enheten de arbeider i, det skal arbeides aktivt i samarbeid med nabokommunene om barselomsorg, og det skal vurderes å innføre enkelte kveldsmøter for politikere.

- Innen kultur foreslås det å redusere lønnsmidler med 250.000.

- 1% reduksjon fra Rådmannens budsjettforslag for alle enheter innen oppvekst. Reduksjonen gjelder også Todalen og Stangvik oppvekstsenter.

- Reduksjon av ett årsverk innen helse og familie, mens skolehelsetjenesten skal opprettholdes minst på samme nivå som i dag.

- Redusere institusjonsplasser og med det redusere fire årsverk.

- Reduksjon av tre årsverk innen bo- og aktivitetstjenesten og se på organisering og drift for en bedre ressursutnyttelse.

- Reduksjon av rammen til hjemmetjeneste og rehabilitering med 250.000.

- Reduksjon av ramme til NAV med 250.000. Sosialhjelp skal i hovedsak være midlertidig og sosialhjelpsmottakere under 35 år skal ha krav til aktivitet for å motta støtte.

- Energisparing som følge av ENØK-investeringar i bygg: 700.000 og privatisering av enkelte kommunale veier: 200.000.

- Budsjettet for næring, bygg og miljø beholdes som i 2015, samt beholde stillingen som jordbrukskonsulent

- Innen eiendom foreslås det å øke husleien med 1%, i tillegg til Rådmannens forslag, og reduksjon av ett årsverk.

- Rammen til kirkelig fellesråd økes med 50.000.

Med disse tiltakene vil bunnlinja ende på ca. 2,5 millioner i minus, mot 8,5 millioner i minus i rådmannens tilråding.

 

Samarbeidspartienes budsjettforslag kom utvilsomt overraskende på formannskapet, og varaordfører Helge Røv (Ap) uttrykte etter gruppemøter undring over at samarbeidspartiene ikke hadde tatt kontakt i forkant av møtet for å få konsensus rundt forslaget.

- Vi sier ikke at vi ikke går for det, for det er mye fornuftig der, men vi har fått for kort tid til på å se på det. Derfor stemmer vi for rådmannens tilråding.

Nils Håvar Øyås på sin side mener det er pussig at Arbeiderpartiet selv ikke har kommet med alternativer til rådmannens tilråding men velger å gå for et budsjett som vil gå 7-8 millioner i minus.

Endringsforslaget, signert Kathrine Mauset, Nils Håvar Øyås og Ingebrigt Moen (Sp), ble lagt opp imot rådmannens budsjettforslag, og formannskapet vedtok rådmannens forslag mot tre stemmer.

Men siste ord i saken er ikke sagt - den kommer opp igjen i kommunestyret 10. desember. Der vil den med all sannsynlighet få flertall. Det blir et ekstraordinært formannskapsmøte dagen før for å behandle høringsuttalelser.