familien Løfaldli

I Tenerifes fjellheim

(16.03.2005) Her er et reisebrev fra Endre (Solli) Løfaldli, fra et opphold han, kona og de tre sønnene hadde på en av Kanariøyene, Tenerife, på svarteste vinteren. I fascinasjon over vakre bilder av fjell på Trollheimsporten de siste dagene, ble jeg inspirert til fortelle litt fra turer i en annen fjellverden.

familien Løfaldli

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi har vært på en 14 dagers tur til Tenerife, i januar/februar i år. Der
bodde vi på nordsida av øya, i den gamle havnebyen Puerto de la Cruz.
 En av dagene var satt av for tur på Spanias høyeste fjell, som heter Teide
(Pico del Teide):
Skylder vel å gjøre oppmerksom på at ferden opp gikk med
Skylder vel å gjøre oppmerksom på at ferden opp gikk med buss og taubane. Fjellet er 3718 moh og ligger altså på den største av Kanariøyene, Tenerife. Den er for øvrig også verdens tredje største vulkan. Denne vulkanen og en til, Pico Viejo, ligger i et gigantisk, gammelt krater av en vulkan som heter Las Canadas. Denne har en omkrets på 75 km og har en diameter på 17 km. Området ble nasjonalpark i 1954. Som en kuriositet kan det nevnes at scener fra filmen Star Wars ble tatt opp her. Om Teide og Tenerife, sies det at det er et stort fjell på en altfor liten øy. I godvær, kan du fra toppen se andre Kanariøyer som La Gomera, El Hierro, La Palma og Gran Canaria. Turen opp hit tok en hel dag. Alle Kanariøyene er forholdsvis nye tilskudd til landjorda, man regner med at de er imellom 12 millioner år (Tenerife) og 700 000 år (El Hierro). Norske fjell regnes for å være flere hundre til over tusen millioner år gamle. At fjellene på Kanariøyene er av vulkansk opprinnelse er lett og se, med alle vulkankratre og mye månelandskap.
Vestsida av øya
En annen fin tur vi var på, gikk til vestsida av øya. For å komme dit måtte vi kjøre på veier som ikke stod noe tilbake for Trollstigen. Fjellturen gikk på høye fjellrygger og så ned i skumle avgrunner. Stien vi gikk på var delvis bygd for hånd, stein på stein. Turen gikk til ruinene av et gammelt gårdsbruk.
Endre
Vi brukte omlag tre timer på å gå denne turen. Etterpå var det besøk i den idylliske lille landsbyen Masca:
landsbyen%20Masca%20400p
som ligg i det fantastiske landskapet ved Barranco de Masca (Mascakløfta):
Barranco de Masca
Skal dere besøke Tenerife, så anbefales virkelig begge disse turene. Siste kvelden i Puerto de la Cruz, var vi så heldige å få med oss det årlige karnevalet:
karneval%20400p
Og det må sies å være en flott avslutning på en vellykka tur. Med vennlig hilsen Endre Løfaldli.