Reint Logisk ingress

I en matkasse nær deg

Ann Kristin Greiff-Mandal og Jim Mandal brenner for økologisk og kortreist mat. Fra butikken Reint Logisk på Halsa gir de nordmøringene kvalitetsmat fra rikholdige butikkhyller – eller levert på døra.

Kari Synnøve Morset, Reint Logisks lykkeligste kunde ifølge henne selv, var innom da Trollheimsporten var på besøk. Hun får ikke skrytt nok av butikken og dens utvalg. Og hun vet godt hva hun snakker om – hun har nemlig levd økologisk i 16 år, også i USA.

- Det er som balsam for sjela å komme hit. Dette er den likast butikken i Norges land, smiler hun.

Etter tre ukers sommerstengt var det ikke bare Morset som hadde gledet seg til åpning. Da Ann Kristin kom på jobb i morges ventet ivrige kunder fra Kvisvik, Oppdal og Molde på henne.

Om to uker feirer Reint Logisk 3-årsdag. Da kan Ann Kristin og Cathrin Iren Zahl Gärtner se tilbake på flere års samarbeid, som i sin spede begynnelse startet med Halsa Økomat i Valsøyfjord. Nå er Reint Logisk størst på Nordmøre, forteller Ann Kristin.

 

Eksotisk og tradisjonsrikt

Noe av det som gjør Reint Logisk størst på Nordmøre er det brede utvalget, både på nett og i butikken på Halsanaustan. Her er det eksotiske frukter, frø og grønnsaker for de som liker å prøve noe nytt, samtidig som den mer tradisjonelle kunden som vil ha nykål og gulrot også får tilfredsstilt sine ønsker.

Det er i hovedsak Øko-Kompaniet i Vestfold som leverer varer til Reint Logisk. I tillegg selges det i sesong produkter fra lokale bønder, som Solveig Haglund på Oppistua Øye. Ann Kristin oppfordrer dessuten lokalbefolkningen til å dyrke selv og selge til Reint Logisk.

- Hvis naboen sier at han ikke sprøyter grønnsakene sine, så får jeg jo bare stole på ham. Det handler om gjensidig tillit og felles mål, smiler hun.

Litteratur, klær og tilbehør er også å finne i hyllene, det meste lokalt, som Britt G. Moens Furkunnjmat og treprodukter fra Todalen.

Reint Logisk hjertetre_690x476.jpg

 

Lokale krefter

Til og med transporten som frakter varene fra Trondheim til Halsa er lokal. Tidligere, da Bring sto for vareleveransene, sto matvarene i to dager i Trondheim før de ble kjørt videre. Nå er det Kvisvik varetaxi som står for transporten, og da blir det fart på sakene – bokstavelig talt.

Reint Logisk og Kvisvik Varetaxi_690x419.jpg

F.v. Jim Mandal, Ann Kristin Greiff-Mandal, Tore Brevik og sommervikar Stine Bendiksen.

 

Av det rikholdige sortimentet er det Rørosproduktene som selger klart best, forteller Ann Kristin. Holli Mølles mel- og kornprodukter, med emmer, enkorn og svedjerug, er også blant de mest solgte. Reint Logisk har som mål å ligge ett hakk under alle andre i pris, og det gir resultater.

- Til og med leverandørene handler hos oss når de er her, smiler Ann Kristin.

 

Kompetanse og lidenskap

Jim Mandal er Reint Logisks soppekspert og vekstentusiast. Han tok Prøve for soppsakkyndige i fjor, og fikk tildelt ID-kort som bevis på kompetansen som gjør at Jim kan plukke, kontrollere og selge sopp.

- Etter grunnkurset må man vente et helt år før man får ta eksamen. Dette for å unngå at noen bare pugger kunnskapen til eksamen. Det er snakk om liv, tross alt, forteller Jim.

- Jeg vet alt om norsk sopp, smiler han. Han anslår at det er rundt 20-30 spiselige arter i nærområdet, av totalt 200-300 arter i hele landet. Men det er ikke alle som vil gi den helt store smaksopplevelsen.

- Lærer du deg rundt ti stykker er du på god vei, mener Jim.

For å gjøre det enkelt kan man heller ta turen innom butikken på Halsa, hvor Jim har gjort jobben for deg. Soppsalget er naturligvis svært avhengig av været, og i år har det vært lite sopp å finne hos Reint Logisk. Håpet er at temperaturene skal ta seg opp. Da er det på ny steinsopp og traktkantarell å finne i hyllene.

I tillegg til å ha en forkjærlighet for sopp, ville vekster og baking ønsker både Jim og kona Ann Kristin å være ambassadører for ivaretakelse av gamle mattradisjoner og det Jim kaller «den ville maten», nemlig det å utnytte det man finner rundt seg.

- Selv om vi har tilgang på eksotiske matvarer som avocado og kiwi er det viktig at vi «spiser nært». Vi vil være både en motpol og et opplysende supplement til det faktum at vi spiser matvarer som fraktes langveisfra, forteller Jim.

Det er tydelig at det er viktig for paret å formidle både tradisjon og nye løsninger. I tillegg til å drive butikkutsalg ønsker de med andre ord å være en plattform med kompetanse og kunnskap om mat, bruk av lokal transport og samarbeid med lokale ressurser slik som bygdekvinnelaget.

- Det er verken tidkrevende eller særlig vanskelig å lage tradisjonsmat, påstår Jim. Ann Kristin nikker enig.

- Det er ikke er noe som heter tidsklemma, men kunnskapsklemma, supplerer hun.

 

Først med matkasser

- Vi var ute med matkasser lenge før Adam, smiler Ann Kristin.

Et populært tilbud hos Reint Logisk er nemlig levering av matkasser. Disse bestilles på nett og leveres hjemme, på jobb – eller hvor man måtte ønske. Man kan velge ferdigkasser eller sette sammen kassenes innhold selv, både med grønnsaker, meieriprodukter og tørrvarer. Prisene varierer fra 350,- og oppover, hvor utvalget og mengden øker proporsjonalt med prisen. Ann Kristin understreker at variasjon i utvalget er viktig, så om man ønsker å endre på eller legge til enkelte varer, er det bare å varsle. Hun drømmer om å utvide kassetilbudet til å inkludere såkalte «weekendkasser», hvor man finner alt man trenger til fredagstacoen, lørdagspizzaen og søndagsfrokosten. Hvis mange nok nordmøringer deler drømmen med henne kan drømmer bli til virkelighet, og torsdagsleveransene kan sørge for en svært god helg - og minst like gode ukedager.

Reint Logisk-leveranse fra FB-side_690x690.jpg

Rein glede i en kasse! Foto fra Reint Logisks facebookside.

 

Ann Kristin ønsker alle mulige spørsmål og henvendelser hjertelig velkomne, enten det er med besøk, telefon eller mail. Kanskje står hun med hodet oppi en ramsløkeske og ikke hører telefonen ringe, men da er det bare å prøve på nytt. Og ingen er brysomme, uansett hvor man befinner seg, legger hun til. Kassene kommer frem, også for de som bor innerst inn i Lomunddalen, Todalen og Bøfjorden.

 

Lyst til å lære mer om matkasser, chiafrø og is fra Reinskloster?

Les mer på Reint Logisk sine nettsider, ring 92420161 eller send mail til reintlogisk@gmail.com.

 

Reint Logisk er medlem av Trollheimsporten.