Hyttebygging Olav Nergård Tørset Magne Haltli Lars Helgetun og Harald Helgetun_690x431

Hyttebygging i Helgetunmarka

I Langtjønnåsen Hyttegrend i Helgetunmarka er det alltid byggeaktivitet. Grunneierne Lars Helgetun og Harald Helgetun selger ikke hyttetomter, men ferdig oppsatte hytter, gjerne med alle bekvemmeligheter. Og de bygger hyttene selv.

Selv på en grå høstdag er det vakkert i Helgetunmarka. Området ligger tett inntil Trollheimen, og hyttene ligger spredt og usjenert i terrenget med flott utsikt mot Trollheimsfjella. Det er lett å forstå at mange velger å kjøpe hytte her.

utsikt1.jpg
Den første morgenen med snø på toppene i Helgetunmarka. Utsikt mot Trollhøtta.


Alltid nok å gjøre

Denne tirsdagen er fem mann i aktivitet med hyttebygging i Langtjønnåsen Hyttegrend. To nye hytter er under oppføring. Lars Helgetun, Harald Helgetun, Magne Haltli og Olav Nergård Tørset setter opp ei ny hytte for en familie på Ørlandet. De forteller at de ikke har noe problem med å fylle arbeidstida si. Det er alltid nok å gjøre. Ingar Løset er innleid for å innrede ei av nabohyttene. Der er det folk fra Bjugn som skal flytte inn til jul.

Det er 4 - 6 mann som sysselsettes gjennom firmaet Byggmester Lars Helgetun, inkludert en lærling. Ola Stokke er også med en del på vinters tid.

Snekkere_690x518.jpg
Olav Nergård Tørset, Harald Helgetun, Magne Haltli og Lars Helgetun er fullt sysselsatt med hyttebygging og vedlikehold.


Etterspør innflyttingsklare hytter

- Vi selger ikke hyttetomter her, forteller Lars Helgetun. - Vi selger innflyttingsklare hytter med full pakke; veg, vatn, kloakk og strøm.

Mulighet for bredbånd er det selvsagt også. Lars Helgetun forteller at de også tilbyr hytter med enklere standard. Men det er ikke det folk etterspør. De nye hytteierene vil ha alt klart, med alle bekvemmeligheter. Hyttene ligger fint i terrenget, og det er god avstand mellom hver hytte. Nettopp det får de mange gode tilbakemeldinger på. Folk får virkelig den freden og roen de søker når de kommer på hytta. 

I Langtjønnåsen er det lagt ut tilsammen 37 hyttetomter. 17 av disse er bebygd nå. Det er bygget ferdig vei over alt, slik at de tomtene som fortsatt er ledige er lett tilgjengelige. Lars Helgetun og Harald Helgetun har ikke lenger tall på hvor mange hytter de har bygget. Men de er enige om at det er mellom 50 og 100. Og alt tyder på at de får fortsette med det i mange år enda.

- Nå er renta lav, og det er tydelig at folk ønsker å investere i fritida si, sier Lars Helgetun. 

Det er mest trøndere som kjøper hytte i Helgetunmarka. Grunneierne trenger ikke å markedsføre området noe særlig. Det går av seg selv. Det blir bare større etterspørsel etter hvert som det kommer flere hytteeiere, forteller de. Mange har minst et par timers kjøring til hytta, men nå er det jo slik at de kan stille opp varmen før de drar hjemmefra, så kommer de fram til ferdig oppvarmet hytte.


Nybygg, vedlikehold og hytteservice

Både Lars Helgetun og Harald Helgetun har vært gardbrukere før. Nå har de begge sluttet med gardsdrift, og hytter har blitt hovednæringa.

- Men vi definerer oss fortsatt som gardbrukere, sier Lars Helgetun. - Vi driver utmarka i stedet for innmarka. Det er mye ubenytta utmark i Rindal, sier han.

Harald Helgetun driver i tillegg Trollheimen Hytteservice. Han brøyter for hytteeierne om vinteren, og leverer ved. Det er mange veier og mye brøyting år snøen kommer. Det er alltid folk på noen av hyttene, og de fleste vil ha veien brøytet helt inn til trappa. Både Harald Helgetun og Steinar Flåtten har fullt opp med brøyting her om vinteren.

- Men det er byggingen som tar det meste av tida, sier Harald Helgetun. - Vi bygger ikke bare nye hytter, men også nye annekser og uthus til eksisterende hytter. Det blir også en del ombygging, påbygg og vedlikehold.

Helgetunmarka Hytteområde har eksistert siden 60-tallet, og den første vegen innover kom på 70-tallet. Mange av de eldre hyttene holder på å bli slitne. Når hyttene skifter eier er det naturlig at det trengs forbedringer, og det gir også mye arbeid for snekkerne.


Ringvirkninger i lokalsamfunnet

Lars Helgetun tegner de fleste hyttene selv, etter kundens ønske. Han er bevisst på å bruke lokale leverandører.

Svorka har hatt mye med dette hyttefeltet å gjøre, de legger kabel med strøm. Det er også Svorka som leverer bredbånd her, det går gjennom luft fra senderen i Reslia.

Gravearbeid og fundamentering utføres av Rindal Maskin AS. Materialene til hyttene leveres av Bygger'n Rindal. Vibo Entreprenør AS leverer betong. Comfort Surnadal og Rindal utfører rørleggerarbeidet, og El-Co AS installerer strøm. Vinduene til hyttene produseres av Storås Trevare AS og Foss Snekkeri i Meldal leverer kjøkkenløsningene. Flislegging utføres også av lokale firma. 

Hytte 3_690x402.jpg
Ingar Løset (t.h.) innreder denne hytta, som skal være innflyttingsklar til jul.

hytte 2_690x388.jpg
Denne hytta er arkitekttegna. En familie fra Trondheim flytta inn til påske.

utsikt.jpg
Fantastisk flott utsikt fra hytta over. Rinnhatten til venstre og Trøllhøttta til høyre. Mellom trærne skimter vi Langtjønna og den nye hytta som er under oppføring.


Helgetunmarka grunneierlag er ikke snauere enn at de har investert i ny tråkkemaskin til vinteren. Løypeoppkjøringa finansieres med tilskudd fra Rindal kommune og frivillig løypebidrag fra hytteeierne. Det kjøres opp 30 km med skiløyper i området.

Tråkkemaskin Helgetunmarka grunneierlag.jpg
Helgetunmarka grunneierlag har den nye tråkkemaskina klar til snøen kommer.

Hytter 2.jpg
Hytter 1.jpg
Flere typer hytter på Langtjønnåsen

hyttetomter.jpg
Her det det nylig bygget vei, og mange nye tomter er gjort klare.