tp_leserinnlegg

Hvor gøttj blir det å ta på bunaden nå?

Aller først må jeg få påpeke at den opprinnelige artikkelen det henvises til i Anne Skjølsvold sitt leserbrev inneholdt noen feil og mangler som nå er rettet opp. Den korrigerte versjonen kan leses her.
 

For de som ikke har fått det med seg: Skjøldsvolds leserinnlegg handlet om at Opplev Rindal har tatt et initiativ til å lage film for å vise fram den vakre bygda vår og slik tiltrekke seg flere tilflyttere, hytte-Rindalinger og turister. I filmen opptrer blant annet en 15-årig jente med bunad og blått hår, og det ser ut til at det er dette som faller Anne Skjøldsvold tungt for brystet.

I forbindelse med opptakene til filmen, gjorde jeg et intervju med Trollheimsporten, der jeg henviste til dette med å rølpe i bunad.
Jeg henviste ikke til Unni Irmelin Kvams bok Min bunad. Rindalsvarianten av Nordmørsbunad, jeg viste til Bunadspodden der Unni i en episode intervjuer Mette Vårdal som kommer med oppfordringen; Rølp mer i bunad! Denne opplysningen gikk nok tapt mellom meg og journalisten og dette er blant de faktaene som nå er rettet opp i den opprinnelige artikkelen. For øvrig er dette en veldig interessant episode som anbefales på det sterkeste
Hele episoden kan høres her;
 

Jeg tok inspirasjon fra Mette Vårdal. Hun er ordførerkandidat for Senterpartiet i høstens kommunevalg, historiker, folkedanser og kulturgründer i Vågå. Hun bryter skrevne og uskrevne bunadsregler uten å blunke. Hun vil ha mer rølp i bunad og mener bunadspolitiet kan ta seg en bolle og holde meningene sine for seg selv. Hun kommer fra et miljø der hun har brukt bunad som arbeidsantrekk, til folkedans og i festlige lag - og hun trumfer bunadspolitiets meninger med sin enorme historiske kunnskap.
Jeg tror Vårdal har brukt bunad mer enn de aller fleste.

Personlig er jeg enig med Mette Vårdal i at bunadspolitiet kan bli vel selvhøytidelige med sine krav, og ikke minst i at bunaden skal være noe du er komfortabel i og ikke redd for å bruke. Snarere synes jeg mange av oss kan finne inspirasjon i Mette Vårdals oppfordring om å bruke bunaden på egne premisser eller sin egen måte.

Bunaden er et tradisjonsplagg som reflekterer den perioden bunaden skal være fra. Men bunaden reflekterer også perioden den er skapt i og brukes i. Det er nok derfor så mange konfirmasjonsfoto fra min egen ungdomstid viser foto av unge jenter i bunad og ekstreme 1980-tallsfrisyrer! Takke meg til for noen takkekort! Mange angrer kanskje på at de ikke holdt konfirmasjonshåret mer klassisk, men det er læring i det.

Til saken: Anne Skjøldsvold kritiserer filminitiativet fra Opplev Rindal heller enn å avvente resultatet. Årsaken ser ut til å være at bunadsmodellen ikke bruker Rindalsbunaden på den måten Skjølsvold vil. Saken er at denne filmen lages med tanke på en betraktelig yngre målgruppe enn Anne Skjølsvold. Valget av målgruppe påvirker naturlig nok hvordan man velger å kommunisere et budskap.

Jeg tror forøvrig jeg kan garantere at når alle opptak er gjort og filmen er klippet, redigert og ferdigstilt er det langt fra hårfargen til vår sporty, og nå kritiserte, bunads-modell som vil være hovedinntrykket de aller fleste sitter igjen med. Når vi kommer så langt kan man ta debatten om filmen er vellykket i forhold til formålet.

Jeg mener selv at vår modell var flott i sin Rindalsbunad under denne innspillingen. Heldigvis har vi fremdeles tenåringer som tør være seg selv og ikke er så opptatt av å passe inn i A4 formatet!

Det er nok fullstendig irrelevant i denne sammenhengen, men for den unge jenta på 15 år som ble omtalt her, er det antagelig også viktig at jeg på hennes vegne påpeker at håret hennes er blått nederst, ikke grønt!

Alle som prøver å gjøre noe bra for bygda, opplever sikkert kritikk fra tid til annen. Anne Skjølsvold og de andre i bunadsnemnda har gjort en enorm innsats, de har gitt bygda et klenodium som er større enn seg selv, og som nå tas i bruk av andre. Det er nå 34 år – en generasjon siden (!) Rindalsbunaden ble gitt oss i gave av bunadsnemnda. Det vil bli interessant å se hvordan Rindalsbunaden vil bli brukt de neste 34.

Mvh
Inga Dalsegg

Trine båt 1.jpg