Stangvik hjerte

Hopper for hjertet

7678 barn i Møre og Romsdal hopper for hjertet i april og mai. Nasjonalforeningen for folkehelsen feirer nemlig 10 år med Hopp for hjertet, en aksjon som setter fokus på viktigheten av fysisk aktivitet for god helse og god læring. I Surnadal hopper elevene ved Mo og ved Todalen og Stangvik oppvekstsenter.

I forbindelse med aksjonen får deltagerskolene tilsendt hoppetau, noe lærerne ved både Mo og Stangvik ser er en stor glede for elevene.

- Elevene er ivrige på hoppetauene, de blir tatt i bruk med en gang, forteller Line Nordvik ved Stangvik skule. Også Arne Landsem, rektor ved Mo, ser at elevene setter stor pris på tauene. Her blir tauene sett på som et velkomment tilskudd til en skole som allerede har mange aktiviserende elementer som sparkesykler og flunkende nye lekeapparat.

- Det nye klatrestativet er med på å øke aktiviteten i stor grad, sier Pia Melling ved Mo. I tillegg skal elevene på 5. og 6. trinn på sykkeltur onsdag neste uke.

Da Trollheimsporten var på besøk hos den blide gjengen på Mo fikk vi møte alle elevene på 5.-7. trinn samt utplasseringselever fra Surnadal ungdomsskule.

Mo hjerte_690x462.jpg

Moelevene hopper for hjertet - krykker ingen hindring!

Mo Marius og Ingrid_690x455.jpg

Vakre omgivelser å hoppe i!

Mo jenter_690x462.jpg

Mo apparat_690x462.jpg

Mo gutter_690x462.jpg

På spørsmål om hvorfor det er lurt å holde seg i aktivitet hver dag, var det klar tale fra Ola, Mikal Lars og Isak på 5. trinn: - Så manj kanj bli sterk, og ikkje fæt, men levva lenger!

 

På besøk hos Stangvik skule var det stor bevissthet rundt aksjonen og viktigheten av å røre seg mye blant elevene på 3.-7. trinn. Noen meget kloke svar for hvorfor fysisk aktivitet er viktig:

- Fordi da sitter man ikke i sofaen, men får frisk luft og kan være sammen med venner. (Jannicke, 4. trinn)

- For da får man god kondis og slipper å kjede seg. (Ingeborg, 3. trinn)

- Fordi da blir man sterk, og det er godt for muskler og for hjertet. (Synnøve, 3. trinn)

- Fordi da lever man lenger, og slipper å være inne. Og så trener man spenst! (Henny, 6. trinn)

- Fordi da får man lenger liv, og så trenger man jo ikke være inne å se på TV! (Martinus, 6. trinn)

 

Line Nordvik og rektor Bjørn Erik Høivik ved Stangvik skryter av hvor aktive elevene deres er. Høivik mener mye kan skyldes at skolen er heldig med plasseringen og omgivelsene. Det kryr av elever i skogen, i sandkassa, klatreapparatene og på banen hvert friminutt. I tillegg er Stangvikelevene så heldige å få sunn varmmat annenhver tirsdag. Etter jul begynte nemlig sykehjemstjenesten å levere fiskegrateng, fiskekaker, kylling og masse grønnsaker til skolen, noe som raskt ble svært populært!

Stangvik trio_690x462.jpg

Stangvik Gabriel_690x462.jpg

Stangvik jenter tau_690x407.jpg

- Det er så kjekt at alle elevene hopper sammen, fra 3. til 7. trinn, sier Hanne Berit Mikkelsen. - Hoppinga engasjerer alle!

 

Innen 19. mai sender alle skoler inn resultatlister hvor elever har registrert hvor mange minutter de har hoppet. Én vinner (av 108.000 på landsbasis) får 10.000 kroner til klassekassa, mens man på fylkesnivå kan vinne utstyrspakker. Vinnerne blir kåret mellom 26.-29. mai.

 

Fakta om fysisk aktivitet:

- Fysisk aktivitet kan redusere risikoen for å utvikle en rekke livsstilssykdommer med opptil 50 prosent.
- Det er en positiv sammenheng mellom økt fysisk aktivitet og skoleprestasjoner, konsentrasjon, hukommelse og godt klassemiljø.
- I dagens samfunn er stillesitting og overvekt en stor utfordring, og rundt 20 prosent av barn og unge blir i dag regnet som overvektige.
- Barn anbefales å være aktive i minst én time daglig. Andel som oppfyller anbefalingene i ulike aldersgrupper:

o   6-åringer: 87 prosent av jentene og 96 prosent av guttene

o   9-åringer: 70 prosent av jentene og 86 prosent av guttene

o   15-åringer: 43 prosent av jentene og 58 prosent av guttene

Kilde: Nasjonalforeningen for folkehelsen