Svorka illustrasjonsfoto

Pressemelding:

Historisk godt resultat for Svorka

Svorka kan vise til et historisk godt resultat i 2015. Dette er et resultat som kommer eierkommunene Surnadal, Rindal og Halsa til gode i form av skatter, arbeidsplasser, utbytte og lokal støtte til lag og foreninger.

- Svorka er et viktig selskap regionalt. I et normalår kjøper vi tjenester fra det lokale næringslivet på 40 millioner, og vi bidrar med lokale sponsormidler på inntil 1 milion per år. Svorka planlegger også investeringer i størrelsesorden 200 millioner de neste fire årene, og det gjør oss til en av de største investorene på Indre Nordmøre, sier administrerende direktør i Svorka, Halvard Fjeldvær.

Svorka har de siste årene investert betydelige midler gjennom bygging av kraftverk, nett og bredbånd. Svorka har fokus på å benytte lokale leverandører i sine utbyggingsprosjekter, i tillegg til å bruke lokale leverandører i den løpende driften av selskapet. Svorka kjøpte i 2015 varer og tjenester fra lokale leverandører for 44,1 millioner.

Svorka er opptatt av sin rolle som støttespiller for lokale lag og organisasjoner. For Svorka er det viktig å gi litt til mange fremfor mye til få, og selskapet ønsker gjennom sitt brede engasjement å bidra til trygge og gode oppvekstsvilkår, positive opplevelser i skolen og attraktive fritidstilbud. På denne måten er Svorka med og bygger en attraktiv region.

Som regionalt energiselskap kan Svorka tilby god beredskap gjennom lokal tilstedeværelse. Dette er et viktig element når energibransjens organisering nå er under lupen. Svorka kommer også i fremtiden til å jobbe målrettet for at våre kunder i minst mulig grad skal bli påvirket av uventede hendelser i nettet.

I 2015 var strømprisene 28 % lavere enn året før, men med høy produksjon og et positivt resultat av finansielle sikringer oppnådde Svorka likevel bedre lønnsomhet på egenproduksjon enn i 2014. Dette, sammen med økt inntektsramme og god inntjening på bredbånd, forklarer et historisk godt resultat i Svorka i 2015.

 

Innovasjon tar Svorka inn i fremtida

– Vi må ha en aktiv holdning til endringene som kommer, sier administrerende direktør Halvard Fjeldvær.

Svorka lever i en bransje i endring, og vi skal være i forkant av utviklingen for å sikre Svorka sin konkurransekraft. Vi blir utfordret av myndighetene som ønsker en konsolidering innenfor vår bransje og økt digitalisering. Myndighetene ønsker å skape større selskaper for å hente ut stordriftsfordeler, men Svorka mener løsningen ligger i større allianser.

Teknologiske og industrielle nyvinninger kan komme til å endre energibransjen de neste årene, og Svorka har i 2015 startet posisjoneringen for å møte utviklingen. Innføringen av for eksempel smartgrid og elektroniske strømmålere involverer alle husstander i landet, og systemet øker digitaliseringen av energibransjen. Det nye systemet åpner for nye muligheter, men også for nye aktører.

Som resultat av at det stadig blir viktigere å være tidlig ute med nye løsninger, etablerer selskapet en egen satsing på innovasjon. Håkon Solvik har siden 1. februar 2016 vært ansatt som innovasjonsdirektør i Svorka.

Et av områdene som vil oppleve tung satsing hos Svorka i årene som kommer er bredbånd. Her har tanken om å være først ute i markedet stått sterkt i avgjørelsen om å utvide det geografiske området der Svorka tilbyr bredbånd. I eierkommunene Surnadal, Rindal og Halsa har Svorka 100 % dekning for å tilby leveranse av bredbånd, og mange kunder har de siste årene fått fiber.

I løpet av høsten vil over 600 kunder i Meldal og Orkdal koples til fiberbredbånd fra Svorka, og ca. 80 % av husstandene i det nye satsingsområdet har takket ja til Svorkas tilbud. Disse kommunene har ikke hatt et godt fibertilbud tidligere, og Svorkas satsing i området har derfor vært suksessrik. Den samlede investeringen innen bredbånd over de kommende årene vil være minst 80 millioner kroner, og i år er ambisjonen å få 1000 nye bredbåndskunder.

 

Foto: Nathan Lediard, Lediard foto.