hestehov 1

Hestehoven i grøfta

Vi har dokumentert den kvar vår i grøfta langs Almbergskleiva - tidligst 5 mars i 2009. Ikke slik i år, men likevel rimelig tidlig er hestehoven på plass med sin blomsterbærende stengel med skjellblad. Ofte trosser den snø og is og stikk hauet fram.

Hestehoven bryt seg gjerne fram med det gule hauet sitt tidlig om våren. Seinere på året vokser det opp store, 10-30 cm breie, runde til hjerteforma blad med grøn overside, gråfilta under.

De vokser langs veier, grusmark, avfallsplasser, åkrer strender og i fuktig leirjord. Sjelden er de her før tidlig i april. I år fant vi disse nå seint i mars. Tidligst vi har sett hestehoven langs Almbergskleiva og Svorklia er 5. mars. Det var i 2009!

Under finner du også istappene som danner seg om natta og tiner i sola om dagen. Det er fortsatt rimelig kaldt om natta i Rindal, og om dagen er det sola som varmer og gjør snø og is om til rennende vatn.

Nederst et stort fuglebur med et digert høl - et andebur - snart mulig bolig for ei interessert and - gjerne laksand eller kvinand.

hestehov 2.jpg

hestehov istapp.jpg

hestehov bur.jpg