jan erik vold_550x488

Heder og ære til Bjarne Østbø

Publikum strømmet til Svorkasalen lørdag formiddag, for å blant annet høre Jan Erik Vold (bildet) lese og tolke dikt av Bjarne Østbø; østbødalingen som i tillegg til å være en dyktig forfatter også var svært opptatt av dialekta vår. Østbø samlet rundt fem tusen ord, som ble lagt i "ordkista". Denne samlingen er opphavet til boka "Ord til gagns" som Heimbygdlaget skrev i 2010.

Svein Sæter ønsket det tallrike publikummet velkommen til arrangementet som har fått tittelen "Ordgyteri".
- Laget Vårsøg har lenge tenkt på å gjøre ekstra stas på Bjarne Østbø. I år har vi endelig fått han som en del av programmet i Vårsøghelga, og vi gleder oss veldig til å bli ennå bedre kjent med arbeidet til Østbø.

Arrangementet startet med en presentasjon av Bjarne Østbø i ord og toner fremført av  Ole Magne Ansnes og Dag Eirik Elgsaas.
 

Videre fikk publikum bli bedre kjent med Bjarne Østbø som person, godt fortalt av Styrkår Brørs. Brørs jobbet sammen med Østbø på Surnadal ungdomsskole i mange år, der Østbø i sin tid var rektor. Brørs hadde stor respekt for Østbø, ikke minst på grunn av hans faglige tyngde i norsk og historie. - Han var vittig, kjemisk fri for klisjeer og hadde selvironi. Han var en ener i både muntlig og skriftlige uttrykksformer. Utenpå kunne han virke alvorlig, men på innsida bodde det en godlunt mann. Jeg vil beskrive han som en "alvorlig humorist". Brørs hadde med seg et opptak av radioprogrammet "Liv og lyst" fra 1974, der Østbø kåserte om Surnadal og surnadalingene til det norske folk. Det førte til latter blant publikum både den gang, og i Svorkasalen i dag.

Sverre Hatle fortsatte programmet med å presentere "ordkista" til Østbø som nå er trygt plassert på kommunehuset. Den inneholder omlag fem tusen lapper med ord og uttrykk fra Surnadal som Østbø har skrevt ned. Den dannet grunnlaget for dialektboka som Heimbydlaget ga ut i fjor. Hatle presenterte flere ord og uttrykk som dessverre er i ferd med å forsvinne fra dialekta vår. Og hvor viktig det er å bringe dialekta videre til den neste generasjonen. Han påpekte også viktigheten med å faktisk forstå hva ordene betyr. For som Hatle så fint sa det; det er en vesentlig forskjell på å "Ha se tu ei løgn" og "Ha tu se ei løgn"...
 

Ordkunstneren Jan Erik Vold er godt kjent med arbeidet til Østbø. Som en av de få utenom Surnadals grenser. - Bjarne Østbø er usynliggjort i norsk litteraturhistorie. Han er knapt omtalt, og det finnes ingen bilder av han. Ikke en gang i avisa til Vårsøghelga er det bilde av Østbø. Jeg kan heller ikke se at det er gjort stas på Østbø her på Kulturhuset. En fornærmelse mot Bjarne. Det samme kan jeg si om at dette arrangementet har fått navnet "Ordgyteri". I følge boka "Ord til gangs" er en ordgyter en "pratmaker om formulerer seg vittig og underfundig".Altså så langt som kan kan komme fra det Østbø stod for.

Jan Erik Vold fortalte videre at Østbøs arbeid kunne sammenlignes med tekstene til Alf Prøysen - Han ser de som har det vondt. Vold leste høyt, og tolket, flere av diktene til Østbø, og det rørte tydelig mange i publikum. Enkelte felte en tåre, så det er ingen tvil om at Østbøs dikt betyr mye for mange. Og det er kanskje på høy tid at flere får øynene opp for det han har skrevet. - Så langt er det kun jeg, Haldis Moren Vesaas og Olav H.Hauge som har slått et slag for forfatteren. Dessverre, avsluttet Jan Erik Vold.
 

Henning Sommerro og sanger Turid Røen Kroknes fikk æren av å avslutte "Ordgyteriet". I 1983 satte Sommerro melodi til flere av diktene, og Kroknes framførte de i sin deby som sangerinne i Universitetets aula i Oslo. I dag, 27 år senere, framførte de igjen stykket. For aller første gang i Surnadal.

Bjarne Østbø døde i 1980, bare 62 år gammel.