Hanne Fugelsøy 2 crop

Hanne best i landet

For andre året på rad ble Hanne Fugelsøy (14) norgesmester i NAFs sykkelkonkurranse hvor trafikksikkerhet står i fokus. Hanne slo ut 70 gutter og jenter fra hele landet med feilfri sykling. Se video her.

Etter innledende runder på enkelte skoler, går man videre til regionfinale. Den ble avholdt på Mo i år, hvor Todalen, Straumsnes, Rindal og Mo deltok. Lørdag gikk altså Edvin Romundstad og Hanne Fugelsøy til landsfinalen i Oslo.

Konkurransen består av en hinderløype og en teoretisk prøve. Hanne kjørte en feilfri hinderløype, noe som er en imponerende prestasjon i seg selv - se video nederst i saken. Dette er presisjonssykling på høyt nivå hvor man blant annet må sykle mellom smalt oppsatte kjegler og sykle i åttetall. Det krever sitt av både teknikk og kroppsbeherskelse. Noe har hun kanskje med seg fra å være aktiv i både fotball og langrenn.

Verken Hanne eller mor Ingvild Bye Fugelsøy hadde noen anelse om at jenta er et naturtalent på sykkel.

- Jeg ble litt overrasket selv, for jeg synes ikke det gikk bra, sier Hanne om den første konkurransen på Mo i fjor. Det gikk bedre enn bra - hun tok seg til EM i Lillestrøm.

Hanne mener at det i år var høyere nivå på NM-finalistene i Oslo, men at hun tidlig bestemte seg på å gå for dobbel seier - noe kanskje ingen har gjort tidligere. Vinnerskallen gjorde utslag. Hele 31 feil utgjorde forskjellen mellom Hanne og jenta på andreplass.

 

 

Presisjonssykling på høyt nivå! Hanne under fjorårets EM-finale.

Neste år er Hanne for gammel til å være med på NAF-konkurransen. I tillegg kan man ikke delta på EM mer enn én gang, så med fjorårets EM-deltagelse er det er ikke fritt for at Hanne synes det er litt vemodig at sykkeleventuret nå er over.

- Det er stort å være med, og gøyttj å holde på, så det er litt trist at det er siste gang, sier den unge syklisten.

Men hun har ikke bare gode minner og to sykkelpremier å ta med seg videre - Hanne er ikke i tvil om at hun nå føler seg sikrere i trafikken. Vikeplikt, plassering i veibane og kjennskap til skilt er noe av den kunnskapen som nå sitter spikret.

- Nå kan jeg mye om trafikksikkerhet. Jeg føler meg mye mer sikker enn før jeg startet, smiler den unge jenta.

 

– Hanne har fått lærerik kunnskap gjennom vår sykkelkonkurranse. Uansett alder er vi alle trafikanter, enten som fotgjengere, syklister eller som motoriserte på to eller fire hjul, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF, i en pressemelding mandag.

- Hanne har ikke bare bevist at hun kan trafikkreglene, hun har også fått vist det bak styret på sykkelen, sier Engebretsen.

25 000 skoleelever over hele landet deltok i NAFs sykkelkonkurranse for grunnskolen, og av dem var det nesten 100 syklister som gikk videre til finalen, arrangert for trettende gang i år. Det er en konkurranse som går ut på å vise praktiske sykkelferdigheter og kunnskap om trafikkregler. Slik får NAF jobbe spesifikt med trafikksikkerhet med barn over hele landet. Det er totalt seks elever, en gutt og en jente fra henholdsvis 5., 6. og 7. trinn, som kåres til vinnere i landsfinalen i NAFs sykkelkonkurranse.

 

Sykkelen på bildet er lånt. Video: privat.