Hagedag og boklansering

Lørdag 21.mai samarbeidet Surnadal hagelag og Surnadal museum om en «hagedag» på Åsen Museum. Fra kl 13:00 ble det holdt planteloppemarked som ble etterfulgt av boklansering av boka «Jacob Chr. Tokles dagbok 1827-1838».

Slik som flere år før ble det holdt hagedag på Åsen Museum. Medlemmer fra Surnadal hagelag tok med småplanter fra hagene sine og solgte. Denne hagedagen blir arrangert årlig, og hvert år har de en plantekomite som henter planter og «lager» planter fra de som vil gi bort plantene sine. Flere entusiastiske hagefolk tok turen, enten for å selge eller for å kjøpe. En av de er ekteparet Kirsten og Ole Øyum fra Orkanger, der Ole Øyum er medhjelper. De aner ikke hvor lenge de har vært med på disse dagene.

-Jeg har stått en del utenfor kulturhuset på disse dagene før, men de siste årene har hagedagene funnet sted her. Dette er det første året jeg kan huske at vi har vært heldige med været, forteller en entusiastisk Kirsten Øyum.

Kirsten Øyum har kanskje Norges Største samling av blomsten Pelargonia. Hun forteller hun har rundt 700sorter, og hun avler fram sorter selv ved pollinering og poding.  Samtidig som dette holder hun på med andre arter også, hun har blant annet 400forskjellige sorter av Fuchsia.  Kirsten Øyum er ivrig når det kommer til planter og blomster og stiller opp hvert år på disse dagene, hun har også vært på hagemessa i Lillestrøm de siste 10 årene.

Kirsten og Ole Øyum[1].JPG

Kirsten og Ole Øyum med blomstrene sine. 

 

«Jacok Chr. Tokles dagbok 1827-1838»

Kildeskriftet «Jacob Chr. Tokles dagbok 1827-1838» er et samarbeid mellom Nordmøre Historielag og Nordmøre museum. Arbeidet startet på slutten av 90-åra og nå er boka klar til å selges. Det er tre stykker som har arbeidet på boka; Jonny Lyngstad (Nordmøre historielag) har transkribert manus, Odd Williamsen (Nordmøre museum) har vært redaktør, og Katarina Wedelsbäck-Bladh (Nordmøre museum, avd. Surnadal) har oversatt og kommentert Tokles botaniske register. Disse tre stod også for boklanseringa der de fortalte om arbeidet og kommenterte noe av det som stod i boka.

Jonny Lyngstad, Katarina og Odd Williamsen[1].JPG

Disse tre har arbeidet med boka i mange år. Fra venstre: Jonny Lyngstad, Katarina Wedelsbäck-Bladh og Odd Williamsen.

-I Tokles dagbok skriver han om mange generelle tema og reflekterer over samfunnet, og man kan dra en linje mellom Johann Goethe og Tokle, forteller Odd Williamsen i presentasjonen.

Tokle levde fra 1779-1858 og bodde på Austigard i Ytre Stangvik. I dagboknotatene sine skriver han blant annet om hvordan han eksperimenterte med fruktdyrking og hagebruk i Stangvik. Han skriver også om hverdagslivet i Stangvik, så her finnes det både hagehistorie og lokalhistorie.

Etter lanseringa ble det mulighet til å kjøpe boka, og få boka med signaturer fra både Lyngstad, Williamsen og Wedelsbäck-Bladh.  

Orginal og den nye[1].JPG

Orginalene og resultatet av mange års arbeid.